Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Mihin lisäruokien aloitusikäsuositukset perustuvat

Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Imetyskerran avulla vauvalle on aina tarjolla helposti sulava, tuore, edullinen ja sopivan lämpöinen ateria. Äidinmaidosta hän saa ensimmäisen puolen vuoden aikana D-vitamiinia lukuun ottamatta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Äidinmaito vahvistaa samalla vauvan puolustusjärjestelmää ja antaa suojaa tartuntoja vastaan. Rintamaidon ainesosat hillitsevät myös tulehduksia.

Milloin maisteluannokset imetyksen ohessa tulisi aloittaa?

Suomalaiset ”Syödään yhdessä” -ruokasuositukset lapsiperheille perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön. Kansainvälisen lastenlääkäreiden ja ravitsemusasiantuntijoiden työryhmä ESPGHAN julkaisema kannanotto lisäruokien aloittamisesta vuodelta 2017 on linjassa suomalaisten suositusten kanssa. Allergian ehkäisyn Käypä hoito – suosituksesta löytyy puolestaan vankka tutkimusnäyttö aloitusikäsuositukseen allergian ehkäisyn kannalta. Alla on tiivistelmä kyseisistä julkaisuista.

Maisteluannokset 4–6 kuukauden iässä, ei alle 4 kuukauden iässä

Äidinmaito riittää useimmille lapsille ainoaksi ravinnoksi kuuden kuukauden ikään saakka. Lue lisää äidinmaidosta ja imetyksen hyödyistä, sekä imetyksen aikaisesta ravitsemuksesta. Noin 4–6 kuukauden iässä lapsi alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis syömään kiinteää ruokaa. Viimeistään puolivuotiaana, aikaisintaan 4 kuukauden iässä, vauvan tulisi saada maidon lisäksi muutakin ravintoa. Mm. raudan tarpeen vuoksi pelkkä rintamaito ei enää riitä puolivuotiaasta eteenpäin. Maisteluannoksilla ei ole tarkoitus korvata rintamaitoa 4–6 kuukauden iässä, vaan maisteluannokset tarjotaan imetyksen tai korvikemaidon antamisen jälkeen. Osittaista imetystä jatketaan 12 kk saakka, ja pidempäänkin, perheen niin halutessa.

Vauva alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis maistelemaan uusia ruokia noin 4–6 kk iässä. Maistelu aloitetaan yleensä sosemaisella ruoalla, ja jatketaan vähitellen karkeampaan ruokaan. Maistelun viivästyttäminen, tai ruokavalion rajoittaminen, voivat vaikeuttaa uusien ruokien maistelua ja erilaisiin makuihin ja ruoan rakenteisiin tottumista, sekä mahdollisesti lisätä allergiariskiä. Jos rakenteeltaan karkeamman ruoan tarjoamista viivästytetään yli 9 kuukauteen voi karkeamman ruoan hyväksyminen olla haastavampaa, ja johtaa mahdollisesti rajoittuneeseen ruokavalioon, sekä esimerkiksi vähäisempään kasvisten ja hedelmien käyttöön.

Search