Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Lapsen painonhallinta

Lapsen painonhallinta
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Lasten ylipaino on yleistynyt ja ylipainoinen lapsi on suurella todennäköisyydellä ylipainoinen myös aikuisena. Lihavuuden ennaltaehkäisy on usein helpompaa kuin siitä eroon pääseminen – ylipainoa ei siis kannata päästää etenemään lihavuudeksi.

Puuttuminen painonnousuun

On tärkeää, että lasten varhaista painonkehitystä seurataan, mutta huomiota ei tule keskittää vaakalukemiin, vaan vanhempien huomio ohjataan terveellisiin elämäntapoihin. Lasten lihavuuden hoidossa on tavoitteena pysäyttää painonnousu, jolloin normaalipaino voidaan saavuttaa etenevän pituuskasvun myötä. Painon tasaaminen tulee tehdä maltilla, eikä ruokavaliota tule karsia tarpeettomasti. Sen sijaan ruokavalioon voidaan lisätä runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Lihavuuden hoidossa lähtökohtana ovat perheen omat toiveet ja tavoitteet. Vanhempien valmius perheen ruokailutottumusten ja elintapojen muutoksiin on tärkeää, sillä he huolehtivat perheen ruokataloudesta, kasvattavat lasta ja toimivat hänelle esimerkkinä ruoankäytön ja liikunnan suhteen. Muutokset tehdään pienin askelin, jolloin niistä yleensä saadaan pysyvämpiä.

Painonhallintaan liittyvän elämäntapaohjauksen tulee olla positiivista ja asiakaslähtöistä.

Perheen yhteinen leikkihetki on parasta liikuntaa lapselle
Sydänmerkki-tuote on sydämmelle hyvä valinta myös lapsille

Search