Lasten kanssa leipominen

Lastensa kanssa leipovat vanhemmat tekevät paljon enemmän kuin leivonnaisia. Yhdessä leivotut herkut katoavat hetkessä parempiin suihin, mutta yhteinen leivontatuokio jättää koko elämäksi tuoksuvan muistijäljen.

Yhdessä leipominen rentouttaa ja palkitsee

Leipominen on rentouttavaa ja monien mielestä jopa terapeuttista puuhaa. Yhdessä tekemisen hauskuus, leivonnan tuoksut, taikinan maistelu ja maukas lopputulos palkitsevat niin pienemmät kuin isommatkin leipurit ja tekevät päivästä kuin päivästä onnistuneen!

Vanhempien ei tarvitse ottaa leipomisesta paineita, tärkeintä on yhdessä tekemisen riemu. Jos aika tuntuu olevan kortilla ja haluat silti lastesi kokevan yhdessä leipomisen ilon, puolivalmisteiden ja valmistaikinoiden käyttäminen on myös erinomainen ratkaisu.

Leipominen kehittää monenlaisia taitoja

Kasvatusasiantuntijoiden mukaan lasten kanssa leipominen ja yhteisen ruoan laittaminen voi edistää turvallista, terveellistä maailmankuvaa ja opettaa myös sosiaalisia taitoja.

Leipominen tarjoaa myös oivallisen tilaisuuden opetella vaikkapa tilavuusmittoja, määriä ja yhteenlaskua: mitä tarkoittaa esimerkiksi puolikas ja onko teelusikallinen enemmän kuin ruokalusikallinen?

Kun kädet on leivontaa varten pesty hyvin, pienen lapsen kanssa eri raaka-aineiden tunnustelu ja tuoksuttelu laajentavat kokemuspiirin lisäksi sanavarastoa ja ilmaisutaitoa: miltä raaka-aine tuntuu tai tuoksuu, mitä tästä tulee mieleen?

Katso videoista vinkit lasten kanssa leipomiseen ja kokeile itse!

 • Pizzaa on hauska tehdä yhdessä lasten kanssa

  Pikkukokki voi auttaa monessa vaiheessa ja täytteet voi jokainen perheenjäsen valita oman makunsa mukaan.

 • Pannukakku on lapsiperheiden suosikki

  Näin teet sen lasten kanssa yhdessä.

 • Näin leivot mokkapalat

  Pellillinen mokkapaloja on nopea ja helppo valmistaa yhdessä lasten kanssa.

 • Näin onnistuu mehevä tiikerikakku

  Tiikerikakun raidoittaminen sujuu lapsilta ja lämmin kakku syödään hetkessä.

Helppoja reseptejä lasten kanssa leipomiseen

Näillä perusresepteillä pääsette jo hyvin alkuun.

Käden taidot tuovat turvallisuutta

Leivonnan eri vaiheet kehittävät myös motoriikkaa. Anna lapsen itse mitata, sekoittaa, vatkata, kaulita, pyöritellä, sivellä ja pilkkoa, vaikka se kestäisi vähän kauemmin eikä jälkikään olisi heti tasaista. Erilaisten keittiövälineiden käyttö harjaannuttaa käden ja silmän yhteistyötä ja valvotussa tilanteessa esimerkiksi veitsen käytön opettelu on arvokasta.

Muista kuitenkin suhteuttaa tehtävät lapsen ikään ja kykyyn ymmärtää erilaisia riskejä. Kun uuni on kuuma, kulho painava ja veitsi terävä, vastuu turvallisuudesta on aina aikuisella, mutta yhdessä tehdessä lapsi oppii turvallisia työtapoja.

Luovaa ja ihmisiä lähentävää puuhaa

Leipominen on luova harrastus. Itse muotoillut ja koristellut leivonnaiset tuovat kahvipöytään myös silmäniloa. Monissa perheissä on huomattu, kuinka tärkeää lapsille on nähdä hartaudella itse tehdyn leivonnaisen muuttuvan aikuisellekin maistuvaksi herkuksi: hauskaksi leiväksi, persoonalliseksi pullapojaksi tai koristeelliseksi kakuksi. Toisaalta lapsen rikkaasta mielikuvituksesta syntyvät koristelut ilahduttavat myös vanhemman silmää.

Paitsi lasten ja heidän vanhempiensa, myös lastenlasten ja isovanhempien sekä kummien ja kummilasten keskinäisessä vuorovaikutuksessa leipomisella voi olla tärkeä, läheisyyttä ja luottamusta lisäävä rooli. Samalla siirretään arjen hallintaa lisääviä taitoja, yhteisiä perinteitä ja lempireseptejä sukupolvelta toiselle.

Makeaa tai suolaista, kunhan se on itse tehtyä

Lasten kanssa leipoessa kaiken ei tarvitse olla makeaa. Kokeilkaa myös sämpylöiden ja suolaisten piiraiden valmistusta. Itse leipoessa lasta on helpompi kannustaa maistamaan uusia makuja, kun raaka-aineita käsitellään itse alusta asti.

Erityisen hauskaksi leipominen muodostuu, kun leivonnaisia pääsee itse muotoilemaan ja tuunailemaan. Myös pullataikina taipuu moneksi pienissä käsissä. Jokainen voi viimeistellä oman pullansa rusinoilla, manteleilla ja raesokerilla miten haluaa. Muffinsit ja cupcake-kakkuset lapset voivat koristella vaikka kaikki erilaisiksi kreemipäällysteellä ja nonparelleilla, juuri oman maun mukaan.

Piparitaikinasta voi todellakin syntyä aivan mitä vain. Mielikuvitus on rajana, kun uskaltaa unohtaa muotit ja muotoilla piparit vapaalla kädellä. Ja tietenkin sokerikuorrutteella tai pikeerillä koristelu kuuluu asiaan.

Essut esiin ja kädet taikinaan!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›