Lasten kanssa leipominen

Lastensa kanssa leipovat vanhemmat tekevät paljon enemmän kuin leivonnaisia. Yhdessä leivotut herkut katoavat hetkessä parempiin suihin, mutta yhteinen leivontatuokio jättää koko elämäksi tuoksuvan muistijäljen.

Leipominen on rentouttavaa ja monien mielestä jopa terapeuttista puuhaa. Yhdessä tekemisen hauskuus, leivonnan tuoksut, taikinan maistelu ja maukas lopputulos palkitsevat niin pienemmät kuin isommatkin leipurit ja tekevät päivästä kuin päivästä onnistuneen! Vanhempien ei tarvitse ottaa leipomisesta paineita, tärkeintä on yhdessä tekemisen riemu.

Helppoja reseptejä lasten kanssa leipomiseen

Katso videoista vinkit lasten kanssa leipomiseen ja kokeile itse!

 • Pizzaa on hauska tehdä yhdessä lasten kanssa

  Pikkukokki voi auttaa monessa vaiheessa ja täytteet voi jokainen perheenjäsen valita oman makunsa mukaan.

 • Pannukakku on lapsiperheiden suosikki

  Näin teet sen lasten kanssa yhdessä.

 • Näin leivot mokkapalat

  Pellillinen mokkapaloja on nopea ja helppo valmistaa yhdessä lasten kanssa.

 • Näin onnistuu mehevä tiikerikakku

  Tiikerikakun raidoittaminen sujuu lapsilta ja lämmin kakku syödään hetkessä.

Leipominen kehittää monenlaisia taitoja

Kasvatusasiantuntijoiden mukaan lasten kanssa leipominen ja yhteisen ruoan laittaminen voi edistää turvallista, terveellistä maailmankuvaa ja opettaa myös sosiaalisia taitoja.

Leipominen tarjoaa myös oivallisen tilaisuuden opetella vaikkapa tilavuusmittoja, määriä ja yhteenlaskua: mitä tarkoittaa esimerkiksi puolikas ja onko teelusikallinen enemmän kuin ruokalusikallinen?

Kun kädet on leivontaa varten pesty hyvin, pienen lapsen kanssa eri raaka-aineiden tunnustelu ja tuoksuttelu laajentavat kokemuspiirin lisäksi sanavarastoa ja ilmaisutaitoa: miltä raaka-aine tuntuu tai tuoksuu, mitä tästä tulee mieleen?

Käden taidot tuovat turvallisuutta

Leivonnan eri vaiheet kehittävät myös motoriikkaa. Anna lapsen itse mitata, sekoittaa, vatkata, kaulita, pyöritellä, sivellä ja pilkkoa, vaikka se kestäisi vähän kauemmin eikä jälkikään olisi heti tasaista. Erilaisten keittiövälineiden käyttö harjaannuttaa käden ja silmän yhteistyötä ja valvotussa tilanteessa esimerkiksi veitsen käytön opettelu on arvokasta.

Muista kuitenkin suhteuttaa tehtävät lapsen ikään ja kykyyn ymmärtää erilaisia riskejä. Kun uuni on kuuma, kulho painava ja veitsi terävä, vastuu turvallisuudesta on aina aikuisella, mutta yhdessä tehdessä lapsi oppii turvallisia työtapoja.

Luovaa ja ihmisiä lähentävää puuhaa

Leipominen on luova harrastus. Itse muotoillut ja koristellut leivonnaiset tuovat kahvipöytään myös silmäniloa. Monissa perheissä on huomattu, kuinka tärkeää lapsille on nähdä hartaudella itse tehdyn leivonnaisen muuttuvan aikuisellekin maistuvaksi herkuksi: hauskaksi leiväksi, persoonalliseksi pullapojaksi tai koristeelliseksi kakuksi. Toisaalta lapsen rikkaasta mielikuvituksesta syntyvät koristelut ilahduttavat myös vanhemman silmää.

Makeaa tai suolaista, kunhan se on itse tehtyä

Lasten kanssa leipoessa kaiken ei tarvitse olla makeaa. Kokeilkaa myös sämpylöiden ja suolaisten piiraiden valmistusta. Itse leipoessa lasta on helpompi kannustaa maistamaan uusia makuja, kun raaka-aineita käsitellään itse alusta asti.

Erityisen hauskaksi leipominen muodostuu, kun leivonnaisia pääsee itse muotoilemaan ja tuunailemaan. Myös pullataikina taipuu moneksi pienissä käsissä. Jokainen voi viimeistellä oman pullansa rusinoilla, manteleilla ja raesokerilla miten haluaa. Muffinsit ja cupcake-kakkuset lapset voivat koristella vaikka kaikki erilaisiksi kreemipäällysteellä ja nonparelleilla, juuri oman maun mukaan.

Essut esiin ja kädet taikinaan!

Kiinnostaako leivonta? Tilaa Valion uutiskirje leipojille eli Pullaposti. Saat ajankohtaiset sisällöt suoraan sähköpostiisi!

 • Pullaposti

  Leivontaan keskittyvä Pullaposti on kotileipurin luottoystävä. Uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi uusimmat reseptit, jutut leivonta-alan kuumimmista trendeistä sekä tietoa leivonnan uutuustuotteista. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa.

Tietoja siitä, miten käsittelemme kuluttajien henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.

Tietoja siitä, miten käsittelemme ammattilaisten henkilötietoja, löydät <a>täältä</a>.