Siirry sisältöön
Raskaus ja imetys

Liikunta ja laihtuminen raskauden jälkeen

Liikunta ja laihtuminen raskauden jälkeen
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Raskauden mukanaan tuomista kiloista ei kannata ottaa stressiä ainakaan heti uuden perheenjäsenen synnyttyä. Liikunta on kuitenkin erinomainen harrastus myös pienen vauvan äidille, ja liikunnasta on painonhallinnan lisäksi paljon muitakin hyötyjä.

Maltilla eroon raskauskiloista

Kiloja kertyy raskauden aikana yksilöllisesti, toisille enemmän, toisille vähemmän. Normaalipainoon palautumista ei kuitenkaan tarvitse kiirehtiä; tärkeintä on äidin ja vauvan hyvinvointi. Vaikka haluaisit päästä raskauden aikana kertyneistä kiloista nopeasti eroon, aloita maltilla. Tuore äiti tarvitsee energiaa jaksaakseen hoitaa vastasyntynyttä, ja paino lähtee laskuun usein jo vauvan kanssa puuhaillessa.

Myös synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä, ja liikkumaan on hyvä lähteä omaa oloa ja jaksamista kuunnellen. Raskasta, painonpudotukseen tähtäävää liikuntaa ei ole järkevää aloittaa heti synnytyksen jälkeen, mutta rauhallinen liikunta on suositeltavaa pienen vauvan äidille; liikunta kohentaa kuntoa sekä auttaa kehoa palautumaan raskaudesta. Ja mikä parasta, liikunta piristää mieltä!

”Liikunta on mainio syy ottaa oma aikaa vauva-arjen keskellä, sillä liikunta tekee hyvää sekä keholle että mielelle.”

Search