Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Tunnetko ravintola-alan sanaston?

Tunnetko ravintola-alan sanaston?

Haluatko puhua sujuvaa kokkia? Kokosimme pienen listan yleisiä ravintola-alaan ja ruoanlaittoon liittyviä termejä. Nämä opettelemalla syvennät ruokaosaamistasi ja saat kiinni uusista tekniikoista ja valmistustavoista.

Freesaus, flambeeraus, glaseeraus ja sous vide – ravintola-alalla ja ruokamaailmalla on oma kiehtova kielensä. Tunnetko jo nämä ruoka-alan sanat?

Fermentoida

Fermentointi eli hapattaminen on perinteinen säilöntämenetelmä. Siinä raaka-aineen sisältämät tai siihen lisätyt mikrobit muokkaavat raaka-ainetta siten, että sen maku ja rakenne muuttuvat ja säilyvyys paranee. Monet maitotuotteet, hapatetut kasvikset ja hapatettu leipä on valmistettu fermentointiprosessin avulla. Kotifermentoinnin voi aloittaa vaikkapa kaalista. Lue lisää fermentoinnista.

Freesata

“Freesaa sipulit voissa” lukee monessa reseptissä. Freesaaminen tarkoittaa samaa kuin kuullottaminen. Raaka-aine kypsennetään siis rasvassa niin, että se pehmenee, muttei ruskistu. Usein juuri sipulia freesataan. Sipulia pääsee freesaamaan esimerkiksi kantarelliravioleja tehdessä.


Search