Siirry sisältöön
Proteiini

Tutkimustietoa heraproteiinista ja kaseiinista

Tutkimustietoa heraproteiinista ja kaseiinista
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Proteiini edistää lihasmassan kasvua sekä säilymistä osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Euroopan komissio onkin hyväksynyt proteiinille kolme terveysväitettä: proteiini edistää lihasmassan säilymistä ja kasvua sekä proteiini edistää luuston pysymistä normaalina. Alla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ammattilaisille, eikä heraa ja kaseiinia koskevaa tarkempaa tutkimustietoa ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Hera on äitiyden jumalattaren nimi, mikä kuvastaa hyvin heran ravitsemuksellista merkitystä elämän alkutaipaleella olevalle lapselle tai vasikalle. Maitovalmisteiden käytön monet hyötyvaikutukset ihmiselle voivat liittyä laadukkaaseen maitoproteiiniin, erityisesti nimenomaan heraproteiineihin. Erityisesti lihasvaikutukset ovat kiinnostaneet tutkijoita jo pitkään, mutta eri heraproteiinit kiinnostavat myös painonhallinnassa ja ikäihmisten lihaskadon ehkäisyssä (taulukko 1).

Taulukko 1. Tutkimuksissa havaittuja eri heraproteiinien mahdollisia hyötyvaikutuksia.

HeraproteiiniOsuus % heraproteiineistaOminaisuudet
Beta-laktoglobuliini45 – 57Sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja. Sitoo hydrofobisia molekyylejä kuten rasvahappoja ja estää niitä imeytymästä.  Äidinmaito ei sisällä beta-laktoglobuliinia. Maitoallergiassa tyypillisin allergisten oireiden aiheuttaja.
Alfa-laktalbumiini15 – 25Sisältää runsaasti tryptofaani aminohappoa. Sitoo kalsiumia ja sinkkiä avustaen niiden imeytymisessä.Tehokkain heraproteiini painonhallinnassa.
Glykomakropeptidit10 – 15Muodostuvat kaseiinista juuston valmistuksessa. Voivat lisätä mineraalien imeytymistä, parantaa immuniteettia ja hillitä ruokahalua.
Immunoglobuliinit10 – 15Vasta-aineita, joita vastasyntynyt tarvitsee ravinnosta. Voivat sitoa haitallisia yhdisteitä.
Seerumin albumiini BSA5Hyvä välttämättömien aminohappojen lähde. Havaittu syöpäsolujen kasvua hidastavaa vaikutusta.
Laktoferriini ja laktoperoksidaasi1 – 2Saattavat estää infektioita ja parantaa immuniteettia. Laktoferriini parantaa raudan imeytymistä.

Mukaeltu Sousa ym. 2012 / Tutkimustieto on tarkoitettu ammattilaisille, eikä tietoa ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Lähde: Sousa GT, Lira FS, Rosa JC ym. Dietary whey protein lessens several risk factors for metabolic diseases: a review. Lipids Health Dis 2012;11:67.

Search