Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Uuden vuoden hyvinvointilupaukset

Uuden vuoden hyvinvointilupaukset
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Vuodenvaihteessa moni tekee uuden vuoden lupauksia terveellisemmistä elämäntavoista. Luvataan esimerkiksi syödä paremmin ja levätä enemmän – ainakin tammikuussa. Miten hyvinvointilupauksista saisi myös pidettyä kiinni?

Elämäntapamuutos ei ole hetkellinen ryhtiliike

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein elämäntapoihin. Luvataan esimerkiksi syödä paremmin ja levätä enemmän. Epämääräisistä lupauksista on kuitenkin helppo luistaa. Kun lupauksista tekee mahdollisimman konkreettisia, niistä on myös helpompi pitää kiinni.

Säännöllinen ateriarytmi pitää virkeänä, ja silloin tulee syötyä myös sopivan kokoisia annoksia. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Itselle tehdyssä lupauksessa kannattaa pyrkiä täsmällisyyteen.  ”Syön säännöllisesti” on epämääräisempi lupaus kuin ”Syön 3–5 tunnin välein” tai ”Syön viisi kertaa päivässä”. Hyvä lupaus on myös siirtyä viljatuotteissa täysjyväviljoihin tai luvata itselleen, että syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja joka aterialla.

Jos haluaa lisää virtaa arkeen, kannattaa muistaa myös riittävä lepo. Sillä on valtava merkitys hyvinvoinnin kannalta. Hyvin levänneenä sitä on kuin eri ihminen. Helppo ymmärtää, mutta yllättävän vaikea toteuttaa: moni venyttää nukkumaanmenoa illan myöhäisiin tunteihin, vaikka aamulla olisikin aikainen herätys. Myöhäinen nukkumaanmeno on kuitenkin tapa, josta on myös mahdollista opetella eroon. Lue vinkit hyvään uneen ja nosta uni riittävän korkealle tärkeysjärjestyksessä. Sinä ansaitset lepoa.

Lue lisää levosta ja säännöllisesti syömisestä:

Ruoki tavoitteitasi

Valio PROfeel® on runsaasti proteiinia sisältävä monipuolinen välipalatuotesarja. Herkullisia Valio PROfeel® proteiinirahkoja, proteiinivanukkaita, proteiinipirtelöitä ja proteiinijuomia on tarjolla joka makuun.

Liikuntalaskuri

Liikutko riittävästi?

Ruokailutottumustesti

Millaiset ovat ruokailutottumuksesi?

Search