Yhdessä syömisen päivä 25.8.2022

Pöydän ääressä kokkaillaan, yllätetään, yllätytään ja jaetaan yhteisiä tärkeitä hetkiä. Siksi on aika viettää Yhdessä syömisen päivää, ensimmäistä kertaa Suomessa. Lähdetkö mukaan?

Mistä on kyse?

Elämän tärkeimmät asiat tapahtuvat yhdessä pöydässä. Mutta yhteinen ruokahetki on tänä päivänä harvinainen herkku, ja monella meistä niitä on aivan liian harvoin arjessa. Siksi on aika viettää Yhdessä syömisen päivää 25.8, ensimmäistä kertaa Suomessa. Mukaan on kutsuttu kaikki, ja päivä näkyy myös tapahtumina ja kuuluu ja näkyy sosiaalisessa mediassa ja radiossa. Lähdetkö mukaan?

Syödään yhdessä!

Tempauksen juju on yksinkertainen: syö kimpassa perheen, ystävien, naapurien, tuttujen ja tuntemattomien kanssa tänä elokuisena torstaina. Siinä se. Osallistuminen ei maksa mitään, mutta iloa se tuottaa paljon. Sillä mietipä tätä: vain joka toinen suomalainen syö kerran päivässä yhdessä toisen kanssa ja yhteinen ruokahetki kestää Suomessa keskimäärin vain alle puoli tuntia päivässä. On aika murtaa nämä faktat!

Miksi tapahtuma järjestetään?

Kysyimme 1000 suomalaiselta, mitä he ajattelevat yhdessä syömisestä. Tässä muutamia löytöjä.

  • Joka toinen haluaisi viettää päivää, jolloin syödään yhdessä

  • Ihmiset, jotka syövät yhdessä, kokevat yleensä elämänsä tyytyväisemmäksi ja onnellisemmaksi

  • Kaksi kolmasosaa ihmisistä uskoo, että yhdessä syöminen parantaa perheen hyvinvointia ja parantaa ystävyyssuhteita

  • Joka toisen mielestä ruoka maistuu paremmalta, kun syö yhdessä muiden kanssa

  • Kolme neljästä tuntee, että ruokailun yhteydessä on helppo jakaa kuulumisia ja keskustella asioista

  • 60 % uskoo, että yhdessä syöminen parantaa parisuhteen laatua

Tutkimuksen toteutti Valion toimeksiannosta Nepa. Tutkimus tehtiin sähköisenä kyselynä huhtikuusta toukokuuhun 2022, ja siihen vastasi 1000 iältään 17-64-vuotiasta suomalaista. Otos edustaa Suomen väestöä.

Ariel x Valio yhdessä syömisen päivänä

TikTok-kasvo Ariel Hokkanen lähtee Valion kanssa kokoamaan yhteisen pöydän ääreen ihan uusia ystäviä. Haluaisitko sinä tutustua Arieliin ja kivoihin uusiin ihmisiin syksyn aikana Helsingissä, Turussa tai Tampereella? Seuraa Arielia TikTokissa ja osallistu yhdessä syömisen iltojen arvontaan.

Ariel TikTokissa

Mitä syötäisiin yhdessä pöydässä?

Syödäänpä yhdessä, hyvä idea! Voisin tehdä pari salaattia ja suolaista piirakkaa. Tai ehkäpä sittenkin risotto ja makea jälkkäri perään. Kurkkaa alta reseptitärpit. Olisiko jokin näistä uusi lempparinne yhteiseen pöytään?

Raikkaita ja värikkäitä salaatteja ja sämpylät kaveriksi

Suolaisia piirakoita

Pääruokana täyteläinen risotto

Aina on tilaa jälkkärille

Elämän tärkeimmät asiat tapahtuvat yhdessä pöydässä

yhdessä pöydässä -tekojamme

Perheen ja ystävien kesken vietetään usein elämän parhaimmat hetket, joten mitä jos söisimme enemmän yhdessä? Tämän ajatuksen toteuttamiseksi olemme järjestäneet erilaisia kutsuja yhdessä pöydässä.

Vanhuksia on ilahdutettu vierailemalla hoivakodeissa pääsiäisen aikaan. Perustimme myös pop-up ravintolan, jotta nuoret pääsisivät laittamaan ruokaa ja nauttimaan toistensa seurasta. Covid-19 -poikkeusoloissa järjestimme virtuaalisia pääsiäispöytiä. Järjestimmepä yhtenä jouluna lanit eli verkossa pelaavien nuorten joulumiitin. Hyvän ruoan äärellä tietenkin.

Joulumiitti - joulun viettoa yhdessä pelaten

Joulukuussa 2019 Valio järjesti 36 lanit yhdessä pöydässä. Joulumiitti oli rento jouluinen tapahtuma, joka keräsi esport-harrastajat ja -ammattilaiset yhteen pelaamaan ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Mukana olivat vaikuttajista Herbalisti, Lakko, Vinkare, eeddspeaks sekä esports talli HAVU. Tapahtuma sai erittäin hyvää palautetta osallistujilta. Jouluinen ruoka maistui ja yhdessä pelattiin yötä päivää.

Pääsiäisen yhteinen kahvihetki

Vanhuksia ilahdutettiin pääsiäislauantaina 2018 viidessä Coronaria Kotikylä -hoivakodissa ympäri Suomea. Kymmeniä ihmisiä liittyi vanhusten ja heidän läheistensä seuraan kahvittelun, ruoanlaiton ja yhdessäolon merkeissä. Yhteisen pöydän ääressä asukkaat ja vieraat jakoivat pääsiäismuistojaan ja etenkin mämmi puhutti niin puolesta kuin vastaan.

Tässä kuvatunnelmia lämminhenkisistä pääsiäishetkistä.

Valio avasi pop-up-ravintolan

Erityistä ravintola Pöydässä oli ravintolan toimintaperiaate: pöytä katettiin vain yhdelle seurueelle kerrallaan ja seurue valmisti ruokansa itse. Kävijöille syntyi oivallus, että yhdessä kokkaus ja syöminen kotosalla on hyvä vaihtoehto ravintolapäivälliselle.

Lue lisää