Siirry sisältöön
Vatsavaivat

Vatsaoireita maidon proteiineista?

Vatsaoireita maidon proteiineista?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Maitoa epäillään usein vatsavaivojen aiheuttajaksi. Laktoosin lisäksi oireilun epäillään liittyvän myös maidon proteiineihin.

Suomalaisista jopa 45 % kokee, että heillä on herkkä vatsa (1). Maito nimetään usein vatsavaivojen aiheuttajaksi, toisinaan jopa laktoositon maitojuomakin. Laktoosin lisäksi oireilun epäillään liittyvän myös maidon proteiineihin.

Alustavien tutkimusten mukaan ruoansulatuksessa pilkkoutumattomat proteiinit voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaista vatsaoireilua, kuten löysää vatsaa, turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Paksusuolen bakteerit käyttävät pilkkoutumatonta proteiinia ravinnokseen, jolloin syntyy oireilua aiheuttavia kaasuja ja happamia yhdisteitä. Proteiinien tehokkaampi pilkkoutuminen ohutsuolessa voisi vähentää oireilua.

Maitoallergia on aikuisilla harvinaista, mutta tutkimuksista on saatu viitteitä maidon aiheuttamasta lievempiasteisesta yliherkkyysreaktiosta. Erityisesti ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivillä maitoproteiinit saattavat lisätä vatsavaivoja. Maidon proteiinien pilkkominen saattaisi helpottaa maidon sietoa yliherkkyyteen taipuvilla henkilöillä.

Hapatetuissa maitotuotteissa, kuten jogurtissa ja piimässä, tiedetään olevan tavallista maitoa hieman matalampi laktoosipitoisuus, sillä hapatebakteerit pilkkovat jonkin verran laktoosia. Hapatebakteerit pystyvät pilkkomaan myös maidon proteiineja pienemmiksi peptideiksi ja aminohapoiksi. Ravintoperäisten peptidien ja aminohappojen on havaittu vaikuttavan edullisesti suoliston tulehduksellisiin vasteisiin ja niiden merkitystä tutkitaan ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa.

Uuden sukupolven laktoositon maito – kuin jogurtti tai piimä!

Valio on ottanut ensimmäisenä maailmassa käyttöön laktoosittomien maitojuomien valmistusmenetelmän, jossa laktoosin lisäksi osa proteiineista on pilkottu. Valion patentoimalla menetelmällä harjakattoisen Valio Eila® laktoositon maitojuoman proteiinit pilkotaan proteaasientsyymillä eli samalla idealla kuin ruoansulatusentsyymit pilkkovat suolistossa proteiinia. Maitojuoman proteiineista kaseiini pilkkoutuu osittain, mutta proteiinipitoisuus ja muut maidon ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät lukuunottamatta siitä poistettua laktoosia.

Valio Eila® laktoositon maitojuomaa on testattu herkkävatsaisilla kuluttajilla, joiden vatsaoireet helpottuivat laktoosittoman proteiinipilkotun maidon käytön aikana (2). Tutkimukseen osallistui 97 koehenkilöä. He käyttivät 10 päivän ajan laktoositonta maitojuomaa, jonka proteiinit oli osittain pilkottu tai tavallista laktoositonta maitojuomaa vaihtovuoroisessa sokkoutetussa tutkimusasetelmassa. Vatsan kurina ja ilmavaivat sekä kokonaisoiremäärä vähenivät tilastollisesti merkitsevästi maidolla, jossa proteiinit oli osittain pilkottu.

Kuluttajat valitsivat uudistuneen Valio Eila® laktoositon maitojuoman markkinoiden parhaimman makuiseksi maitojuomaksi(3). Makutestiin osallistuneista 69 % piti uutta maitojuomaa markkinoiden parhaana laktoosittomana maitojuomana. Kuluttajat kuvailivat uuden Valio Eila® maitojuoman maistuvan raikkaalta, ei niin makealta ja aidolta maidolta.

  1. Suomalainen vatsan hyvinvointitutkimus. Kaufmann Agency huhtikuu 2013.
  2. Turpeinen et al. Mild protein hydrolysation of lactose-free milk further reduces milk-related gastrointestinal symptoms. J Dairy Research 2016;83:256-60.
  3. Laktoosittomien kevytmaitojuomien tuotetesti, Research Insight Finland (8/2014, n=159).
Tip icon

Tiesitkö tämän vatsavaivoista?

  • Suomalaistutkimuksessa 20 % tutkittavista raportoi vatsaoireita maitotuotteiden käytön jälkeen, mutta heistä vain 6,4 %:lla oli diagnosoitu laktoosi-intoleranssi (Pelto ym. 1999).
  • Terveyskeskuksessa vatsavaivojen vuoksi käyneistä suomalaisista 40 % (n=1900) nimesi maidon vaivojen aiheuttajaksi (Anthoni 2009).
  • Terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaisille toteutetussa kyselyssä 23 % vastaajista arvioi proteiinit toiseksi yleisimmäksi maitoon liittyvien vatsavaivojen aiheuttajaksi heti laktoosin jälkeen (n=1100, Valio 9/2013).

Search