Viisi parasta lettureseptiä kesään

Näyttävä lettukakku kesän juhlahetkiin
Juhannusjuhlien makoisin ja kaunein katseenvangitsija on mansikoilla ja syötävillä kukilla koristeltu lettukakku. Hyvissä ajoin etukäteen tehtävä herkku vapauttaa myös letunpaistajan pannun ääreltä yhteiseen pöytään. Kakku täytetään mascarponevaahdolla sekä raparperista ja mansikoista itse keitetyllä hillolla, jossa maistuu kesä. Herkuttelua voi jatkaa vaikka pitkälle yöttömään yöhön, sillä lettukakku vain paranee mehevöidyttyään rauhassa.
Jos kakun kokoaminen mietityttää, käy kurkkaamassa ohjevideo, joka opastaa oikean taittelutyylin saloihin.
Suloinen suolapala herneenperkuutalkoisiin
Jos makean lettukakun sijaan tekeekin mieli pikkusuolaista, täytä räiskälekasa raikkaalla hernetäytteellä ja savulohimoussella. Herneiden perkaaminenkin sujuu huomattavasti sukkelammin, kun tietää myöhemmin saavansa urakasta palkinnoksi täyteläistä lettukakkua. Kun letut paistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä, ei valmistamiseenkaan tarvitse käyttää varttia pidempään. Sitruunalla raikastetusta lohitäytteestä tulee aivan erityisen hyvää, kun siihen käyttää savulohen lisäksi myös kylmäsavulohen makuista tuorejuustoa.
Herkkubuffet mansikkakauden avajaisiin
Mansikkaista rahkavaahtoa, tuoreita marjoja ja täyteläistä suklaalevitettä – voiko ihanampaa yhdistelmää ollakaan? Kun mansikkakausi starttaa ja toripöydät alkavat olla meheviä marjoja pullollaan, on aika järkätä lettubuffa. Tarjoa täytteinä rouhittuja pähkinöitä, suklaalevitettä, tuoreita marjoja ja mansikan makuisella rahkalla maustettua kermavaahtoa. Veitsiä ja haarukoita ei tarvita, kun lättyihin leikkaa viillon ja kääntelee käteen sopivaksi taskuksi. Kolmioksi taitellun letun voi myös napata kesän rientoihin mukaan, kun sen sujauttaa kahvinkeittimen vierestä pihistettyyn suodatinpussiin.
Reunoista rapeat räiskäleet lettukesteille
Paras aika lettukesteille on loppukesästä, kun kotimainen marjasato on parhaimmillaan. Mustikat, vadelmat ja viinimarjat sopivat lättyjen päälle kuin nenä päähän. Lettuihin saa mainiota paahdetun mantelin makua sekä hauskan rapeat pitsireunat, kun taikinan nesteenä käyttää mantelijuomaa. Juoma maustaa taikinan sopivan makeaksi, joten sokeria ei tarvitse lisätä taikinaan lainkaan. Marjojen kaveriksi sopii niin perinteinen kermavaahto kuin vegaaninen, kauniin valkoinen Oddlygood® Easy Whipping -vaahtopilvikin.
Loppukesän herkutteluun: omenaletut marjarahkalla
Lettujen syömistä ei sovi unohtaa syksyn kynnykselläkään! Kun kotimainen omenasato kypsyy, kannattaa kaivaa pikkulettupannu esiin ja paistaa omenaisia lättyjä. Taikinan joukkoon raastetut omenat tekevät letuista poikkeuksellisen meheviä. Ohrajauho tuo makumaailmaan mukavaa täyteläisyyttä, joka täydentää omenoiden makeutta. Pieni ripaus kanelia viimeistelee lettutaikinan. Päälle tehdään marjainen vaahto rahkasta, kuohukermasta, vaniljasta, hunajasta ja reippaasta määrästä kotimaisia marjoja. Täydellistä herkuteltavaa teekupposen kanssa viltin alla!