Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinilla on useita eri tehtäviä elimistössä. D-vitamiinia tarvitaan luun mineraalien, kalsiumin ja fosforin, imeytymiseen sekä niiden kiinnittymiseen lujaksi rakenteeksi luustoon.

D-vitamiinilla on lisäksi lukuisia muitakin tehtäviä elimistössä. Hyvä elimistön D-vitamiinitaso on mukana normaalin vastustuskyvyn ylläpitämisessä edistäen puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. D-vitamiinia tarvitaan myös lihasten toimintaan.

D-vitamiinin terveysväitteet

Euroopan komissio on hyväksynyt D-vitamiinille useita terveysväitteitä. Ne liittyvät mm. kalsiumin ja fosforin imeytymiseen, luiden, hampaiden ja lihasten normaaliin kuntoon sekä vastustuskykyyn. Sallitut terveysväitteet voidaan esittää elintarvikkeista, jotka ovat kyseisen ravintoaineen LÄHTEITÄ eli täyttävät EU-asetuksessa ravintoaineelle määritetyn vähimmäismäärän. D-vitamiinin kohdalla tämä vähimmäismäärä on juomissa 0,38 µg/100 g ja muissa elintarvikkeissa 0,75 µg/100 g.

D-vitamiinille hyväksytyt terveysväittämät

  • D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
  • D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa
  • D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Lähde: Komission asetus (EU) N:o 432/2012.

D-vitamiinin puutteelle altistavat tekijät

Suomen leveysasteilla, jossa aurinko ei paista kesälläkään yhtä voimakkaasti kuin päiväntasaajan tietämillä, tumma iho tuottaa D-vitamiinia heikommin kuin vaalea iho. Lisäksi peittävä pukeutuminen estää iholla tapahtuvaa D-vitamiinisynteesiä kesäisin. Etniset ruokavaliot eivät myöskään välttämättä sisällä yhtä paljon D-vitaminoituja maitotuotteita ja ravintorasvoja kuin suomalainen ruokavalio.

Erityisesti laitoksissa asuvilla vanhuksilla D-vitamiinin puute on myös yleistä. He ovat kesäisinkin vain vähän ulkona, ja tällöinkin peittävästi puettuina. Lisäksi ikääntyneiden ihon kyky tuottaa D-vitamiinia on alentunut: 70-vuotiaalla se on enää vain noin 30 % verrattuna nuoreen henkilöön.

Muissa väestöryhmissä D-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, jos he eivät käytä riittävästi D-vitaminoituja maitotuotteita (n. 5 dl/vrk) ja ravintorasvoja. Vegaaniruokavaliota ja laihdutusruokavaliota noudattavien henkilöiden on tärkeää varmistaa riittävät D-vitamiinin saantilähteet ruokavaliossaan. Myös luomutuotteita suosivien on hyvä varmistua riittävästä D-vitamiinin saannista, sillä luomutuotteita ei saa täydentää D-vitamiinilla lukuunottamatta rasvatonta ja homogenoitua luomumaitoa.

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Elintarvikkeiden D-vitaminointi turvaa saantia
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Saatko riittävästi D-vitamiinia?