Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinilla on useita eri tehtäviä elimistössä. D-vitamiinia tarvitaan luun mineraalien, kalsiumin ja fosforin, imeytymiseen sekä niiden kiinnittymiseen lujaksi rakenteeksi luustoon. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää luustoa ja altistaa murtumille.

D-vitamiinilla on lisäksi lukuisia muitakin tehtäviä elimistössä. Hyvä elimistön D-vitamiinin taso on tarpeen normaalin vastustuskyvyn ylläpitämisessä, sillä D-vitamiinilla on kyky torjua taudinaiheuttajabakteereja. D-vitamiinia tarvitaan myös normaaliin lihasten toimintaan. Niukka D-vitamiinin saanti heikentää lihasvoimaa ja aiheuttaa tasapaino-ongelmia, jotka iäkkäillä voi lisätä kaatumisten ja murtumien vaaraa.

D-vitamiinin terveysväitteet

Euroopan komissio on hyväksynyt D-vitamiinille useita terveysväitteitä. Ne liittyvät lähinnä kalsiumin ja fosforin imeytymiseen, luiden, hampaiden ja lihasten normaaliin kuntoon sekä vastustuskykyyn. Sallitut terveysväitteet voidaan esittää elintarvikkeista, jotka ovat kyseisen ravintoaineen LÄHTEITÄ eli täyttävät EU-asetuksessa ravintoaineelle määritetyn vähimmäismäärän. D-vitamiinin kohdalla tämä vähimmäismäärä on juomissa 0,38 µg/100 g ja muissa elintarvikkeissa 0,75 µg/100 g.

D-vitamiinille hyväksytyt terveysväittämät

  • D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
  • D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa
  • D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää normaalin lihasvoiman ylläpitämistä
  • D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Lähde: Komission asetus (EU) N:o 432/2012.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›