Valion juustot raskausaikana

Monet Valion juustot sopivat hyvin myös raskaus- ja imetysajan ruokavalioon. Kaikki Valion valmistamat Suomessa myytävät maitotuotteet on valmistettu suomalaisesta pastöroidusta maidosta. Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat turvallisia.

Kypsytetyt juustot

Kaikki Valion kypsytetyt juustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja ovat näin turvallisia myös raskauden ja imetyksen aikana. Myös kypsytetyistä juustoista valmistetut juustoraasteet sopivat raskaus- ja imetysajan ruokavalioon.

Kypsytettyjä juustoja ovat esimerkiksi Valio Alppi Kreivi®Valio Edam, Valio Emmental mustaleima, sinileima ja punaleimaValio Finlandia™,  Hyvä suomalainen Arki® juustot, Valio Juhla® CheddarValio Kappeli®Valio Karelia®, Valio Keisarinna®Valio Lappi®, Valio Luomu™ palajuustot ja viipaleetValio Luostari®Valio Oltermanni®Valio Polar®Valio Ritari®Valio Salaneuvos® ja Valio Turunmaa®

Valio sulatejuustot

Valio sulatejuustojen, kuten Valio Koskenlaskija®, Valio Olympia, Valio Aamupala® sulatejuustoviipaleiden, Valio Polar® 9% levittyvän, Valio Oltermanni® levittyvän ja Valio Kippari® juustojen valmistusprosessissa on pastöroinnin lisäksi voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mikrobit. Tuotteet pakataan myös kuumana, joten ne ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville.

Valio Viola® tuorejuusto

Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan kokonaisuudessaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi kaikki Valio Viola® tuorejuuston makuvaihtoehdot ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville. 

Muut juustot

Valio mozzarella juustoraasteen ja Valio Eila® grillijuuston valmistusprosessissa on pastöroinnin lisäksi voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mikrobit. Niiden käyttö on turvallista raskaana oleville ja imettäville. 

Valio raejuustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja valmistusprosessissa on useita lämpökäsittelyvaiheita. Siksi raejuusto katsotaan listerian suhteen vähäriskiseksi tuotteeksi samoin kuin Valio Eila® salaattijuustot

Valio Eila® kotijuusto ja Valio Luomu™ tuore mozzarella viipaleet ja pallot on valmistettu pastöroidusta maidosta. Valmistustilojen sekä tuotteiden laatua ja turvallisuutta valvotaan tarkasti. Näissä tuotteissa tai niiden valmistustiloissa ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana todettu listeriaa. 

Valio AURA® sinihomejuusto suositellaan nauttimaan raskauden aikana kuplivan kuumaksi kuumennettuna ruoassa.

HUOM! Jos grillijuustossa tai tuoremozzarellajuustossa avaamattoman pakkauksen kääre on löysästi tuotteen ympärillä, tuotetta ei pidä käyttää.

Viranomaissuositukset

Viranomaistahot antavat tietyistä markkinoilla olevista tuotteista omat käyttösuosituksensa. Viranomaisten antamissa ohjeissa suositellaan välttämään raskausaikana pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä home- ja kittijuustoja kuumentamattomina, vaikka ne olisikin tehty pastöroidusta maidosta. Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat turvallisia raskaus- ja imetysaikana.

Muut raskausaikana vältettävät elintarvikkeet

Viranomaiset ovat antaneet suosituksia ruokarajoituksista koskien tiettyjen tuotteiden nauttimista raskausaikana.

Linkit:

Ruokavirasto: Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet

Tutustu lapsiperheiden, raskaana olevien ja imettävien äitien ravitsemussuosituksiin.