Siirry sisältöön
Raskaus ja imetys

Valion juustot raskausaikana

Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Monet Valion juustot sopivat hyvin myös raskaus- ja imetysajan ruokavalioon. Kaikissa Valion valmistamissa, Suomessa myytävissä maitotuotteissa on käytetty suomalaista, pastöroitua maitoa.

Viranomaissuositukset juustoista raskausaikana

Viranomaistahot antavat tietyistä markkinoilla olevista tuotteista omat käyttösuosituksensa. Viranomaisten antamissa ohjeissa suositellaan raskausaikana välttämään pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä home- ja kittijuustoja kuumentamattomina, vaikka ne olisikin tehty pastöroidusta maidosta. Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat kuitenkin turvallisia myös raskaus- ja imetysaikana, kuten Valio Aura® sinihomejuusto.

Yleisesti ottaen tuorejuustoja (kuten raejuusto ja salaattijuusto) sekä kuumana rasioihin pakattuja levitettäviä tuorejuustoja ja sulatejuustoja, joiden pakkausmerkinnöissä on maininta ”pastöroitu maito”, voi nauttia myös kuumentamattomina. Halloumi-, mascarpone-, mozzarella- ja ricottajuustoja voi nauttia kuumentamattomina, jos ne on valmistettu pastöroidusta maidosta ja ne nautitaan tuoreina, hyvissä ajoin ennen parasta ennen -päivää. Neuvoloista saa lisää tietoa aiheesta.

Valio AURA® sinihomejuusto

Valio AURA® sinihomejuusto suositellaan nauttimaan raskauden aikana kuplivan kuumaksi kuumennettuna.

Valio Eila® kotijuusto

Valio Eila® kotijuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta. Valmistustilojen sekä tuotteiden laatua ja turvallisuutta valvotaan tarkasti. Tässä tuotteessa tai sen valmistustiloissa ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana todettu listeriaa.

Valio Eila® salaattijuustot

Valio Eila® salaattijuustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja valmistusprosessissa on useita lämpökäsittelyvaiheita.

Valio raejuustot

Valio raejuustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja valmistusprosessissa on useita lämpökäsittelyvaiheita.

Valio mozzarella juustoraaste ja kausituotteena myynnissä oleva Valio Eila® grillijuusto

Valmistusprosessissa on pastöroinnin lisäksi voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mikrobit. Niiden käyttö on turvallista raskaana oleville ja imettäville.

Tip icon

Ole kuitenkin tarkkana!

Jos avaamattoman grillijuustopakkauksen kääre on löysästi tuotteen ympärillä, tuotetta ei pidä käyttää.

Valio sulatejuustot

Valio sulatejuustojen valmistusprosessissa on pastöroinnin lisäksi voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mikrobit. Tuotteet pakataan myös kuumana, joten ne ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville.

Valio Viola® tuorejuusto

Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan kokonaisuudessaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi kaikki Valio Viola® tuorejuuston makuvaihtoehdot, myös Valio Viola® tuorejuusto AURA®, ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville.

Kypsytetyt juustot

Kaikki Valion kypsytetyt juustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja ovat näin turvallisia myös raskauden ja imetyksen aikana. Myös kypsytetyistä juustoista valmistetut juustoraasteet sopivat raskaus- ja imetysajan ruokavalioon.

Search