Satokausi­kalenteri® ♥ Valio Luomu™

Sesongit kunniaan – inspiroidu Satokausikalenterin värikkäistä luomuresepteistä!

Satokausikalenterin missiona on edistää ja monipuolistaa kasvisten kulutusta Suomessa ja siten varmistaa, että kauden maukkaimmat, edullisimmat ja ekologisimmat kasvikset löytävät helposti tiensä suomalaisten ruokapöytään.

Vuosittain Satokausikalenteri® listaa uusia kasviksia ja määrä on noussut jo lähes 200 vihannekseen, hedelmään ja marjaan. Hyödyllistä tietoa on saatavilla myös kotimaisista kaloista sekä metsän antimista.

Niin hyviä kuin kasvikset ovatkin, pelkästään sesongin vihanneksilla ei kukaan elä. Niinpä Valio Luomu ja Satokausikalenteri löivät hynttyyt yhteen luodakseen herkullisia ja aina ajankohtaisia reseptivinkkejä ympäri vuoden.

Marraskuussa yhdistetaan sesongin hedelmät ja juustot

Näyttävän ja herkullisen juustotarjottimen saa koottua vähällä vaivalla ja juustojen kumppaniksi sopivat loistavasti sesongin värikkäät hedelmät. Keitimme juustoille kaveriksi persimonhilloketta sekä mustapippurilla maustettua päärynäkompottia. Hillokkeiden valmistus on todella helppoa, mutta ne tekevät vieraisiin suuren vaikutuksen. Lisäksi tarjottimelle tuli satsumaa ja granaattiomenaa.

Juustot tykkäävät hedelmistä

Näyttävän ja herkullisen juustotarjottimen saa koottua vähällä vaivalla ja juustojen kumppaniksi sopivat loistavasti sesongin värikkäät hedelmät. Kokosimme maukkaan juustotarjottimen Valio Luomu juustoista. Tällä hurmaat vieraat helposti!

Tammikuussa kalaa ja kasviksia

Tiesitkö, että kaloillakin on sesongit?

Talvikuukausina kannattaa herkutella mateella (kuten myös hauella, muikuilla ja silakoilla). Omaperäisen näköistä madetta pyydetään yleensä joulukuulta maaliskuuhun ja se viihtyy kylmissä vesissä ollen yleinen koko Suomessa. Yksi parhaista madeherkuista on kermainen keitto.

Mateen käsittely eroaa esimerkiksi lohen fileoinnista huomattavasti. Helpointa on pyytää kalatiskin työntekijää nylkemään made ja irrottamaan siitä sisälmykset.

Paras madekeitto syntyy kuohukermalla

Madekeitto on talviruokien klassikko. Tällä kertaa se saa hauskaa twistiä makeasta karamellisoidusta sipulista. Keittoon pilkotaan runsaasti juureksia ja se viimeistellään Valio Luomu kuohukermalla ja runsaalla määrällä tuoretta tilliä.

Helmikuun sitrussesonki

Aurinkoinen appelsiini-laskiaispulla maistuu pulkkamäen päälle. Laskiaispullien sesonki on helmikuussa ja tuunasimme pullan raikkaan appelsiiniseksi valloillaan olevan sitrussesongin kunniaksi! Muhkea kotitekoinen pulla saa sisäänsä appelsiiniviipaleen sekä appelsiinirahkaa.

Appelsiini on tullut Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla ja nykyisin se on yksi maailman eniten viljellyistä hedelmäpuista. Herkullisimmat appelsiinit ovat pieniä tai keskisuuria ja tuntuvat kädessä kiinteiltä ja kokoonsa nähden raskailta.

Appelsiini ja pulla ne yhteen sopii!

Appelsiini-laskiaispullaan appelsiinia tulee sekä taikinaan mehun muodossa, että täytteeseen raikkaana viipaleena ja kermarahkaan raastettuna kuorena. Kannattaa suosia luomuappelsiineja, kun ruokaan käyttää kuorenkin.

Maaliskuun hedelmäiset välipalat

Välipalat ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Terveellinen välipala virkistää keskellä päivää ja auttaa urheilijoita jaksamaan. Täysipainoisen välipalan tulisi sisältää vihanneksia, proteiinia ja hyviä hiilihydraatteja.

Tuorepuurot ja smoothiet ovat oiva keino lisätä hedelmien ja marjojen kulutusta!

Hedelmäinen tuorepuuro ja smoothie

Smoothiet ja tuorepuurot maistuvat monille ja ne on helppo valmistaa etukäteen ja napata mukaan päivän rientoihin tai jättää jääkaappiin odottamaan kotiin palaavaa nälkäistä koululaista. Niihin saa myös kuin huomaamatta upotettua kunnon kasan hyvää tekeviä hedelmiä ja marjoja!

Huhtikuun keväinen pääsiäismenu

Kun pääsiäinen on vasta myöhemmin keväällä, se inspiroi kehittelemään värikkään ja trendikkäästi modernin pääsiäismenun.

Broccoliini eli varsiparsakaali alkaa löytämään tietään suomalaisten ruokapöytiin vanhan tutun parsan sijasta. Hollantilaisen munakoison sesonki starttaa huhtikuussa ja siitä saa tehtyä todella maukkaat rapeat pihvit. Jälkiruoassa, pääsiäispavlovassa, maistuvat sesongin ihanat ja upean näköiset eksoottiset hedelmät: ananas, karambola, ananskirsikka ja passionhedelmä.

Satokauden moderni pääsiäismenu

Broccoliini on uusi parsa! Trendikkäät paahdetut broccoliinit tarjoillaan Lähi-idän keittiöistä tutun hummuksen kanssa. Itkettävän ihanat munakoisopivhit tarjoillaan keväisen perunapaistoksen kanssa, jota raikastavat sitruunaiset muussatut herneet sekä paprikasta tehty tzatziki. Pääsiäispavlova tehdään kranssin muotoon ja ylleen se saa pääsiäiseen sopivat täytteet: pashasta inspiraation saaneen rahkavaahdon sekä rutkasti sesongissa olevia eksoottisia hedelmiä.

Toukokuussa villivihannekset ovat parhaimmillaan

Suunnittelimme ihastuttavan kasvisvoileipäkakun käyttäen sesongin herkullisia villivihanneksia.

Nokkonen kannattaa pistosten välttämiseksi kerätä hanskat kädessä ja sakset on hyvä apuväline. Herkullisin on nokkosen kärkiosa, mutta pienet nokkoset voi käyttää kokonaisina. Nokkoset kannattaa ryöpätä ennen käyttöä.

Vuohenputki on yksi herkullisimmista villivihanneksista, mutta poimi niitä vain, jos todella tunnistat kasvin. Nuoren vuohenputken voi syödä hyvin raakana tai käyttää ryöpättynä pinaatin ja nokkosen tapaan.

Voileipäkakussa maistuvat villivihannekset ja tomaatti

Suunnittelimme ihastuttavan kasvisvoileipäkakun käyttäen sesongin herkullisia villivihanneksia, maukkaita tomaatteja ja laadukkaita Valio Luomu -tuotteita. Voileipäkakkumme väliin pyöräytimme villivihannes-paputahnan, johon tuli nokkosia ja vuohenputkia. Voit käyttää villivihannes-paputahnaan myös muita tuntemiasi villivihanneksia, kuten voikukkaa, ketunleipää ja poimulehteä.

Kesäkuun ihanat salaatit

Salaatit maistuvat kesällä! Raaka-aineet ovat parhaimmillaan ja usein tekee mieli kevyttä ruokaa. Salaattienkin suhteen monipuolisuus on valttia.

Kolmen erilaisen salaattipohjan, kolmen täytteen ja kolmen kastikkeen avulla voit valmistaa kymmeniä erilaisia salaatteja yhdistelemällä osasia toisiinsa.

Salaateissa on taikaa

Salaattisi pohjaksi voit valita sinapinsiemenillä terästetyn varhaiskaalisalaatin, grillatun salaatin tai villivihannes-vihersalaatin. Täytteeksi voit valmistaa yhden tai useamman kolmesta herkullisesta vaihtoehdosta. Lopuksi pitää valita kastike. Salaatit voi viimeistellä erilaisilla siemenillä, pähkinöillä tai krutongeilla. Raikkaat salaatit sopivat sellaisenaan kevyeksi lounaaksi, mutta ne voi hyvin tarjoilla myös osana juhlien noutopöytää tai kesän grilliruokien lisukkeina.

Loppukesällä suositaan marjoja

Punaherukkaa, vadelmaa, kirsikkaa, mansikkaa, mustikkaa ja puolukkaa.

Piimä on taas trendikästä, niin jano- sekä ruokajuomana, kuin ruoanlaitossa ja leivonnassakin. Kehittelimme raikkaasta Valio Luomu rasvattomasta piimästä kolme mainiota juomaa, joissa maistuvat kesäsesongin marjaiset maut!

Kolme ihanaa piimäjuomaa

Piimä on parasta. Näissä ihanissa piimäjuomissa maistuvat tuoreet marjat.

Syyskuussa helpot eväät kruunaavat metsäretken

Syksyllä metsä kutsuu retkeilemään ja retkillähän parasta on eväät! Pakkaa siis reppuun herkulliset evästarpeet ja suuntaa metsään sienikorin kanssa tai ilman.

Jokaisella retkelle lähtijällä on oma makunsa eväsleivän suhteen. Valmiiksi täytettyjen voileipien sijaan kannattaakin pakata mukaan erilaisia komponentteja, joista jokainen voi kasata mieluisensa leivän.

Retkillä tärkeää on muistaa juoda hyvin. Veden lisäksi mukaan voi pakata maukasta ja superhelppoa hedelmäsmoothieta.

Evässämpylä ja superhelppo hedelmäsmoothie

Halkaise sämpylät valmiiksi, siivuta tomaatit ja muut vihannekset pakasterasioihin ja nappaa mukaan paketti valmiiksi siivutettua Valio Luomu kermajuustoa. Leivät kruunaa ihana omenapesto, johon voi myös dippailla mukaan otettuja vihanneksia. Omenapesto valmistuu tehosekoittimessa parissa minuutissa. Smoothie kulkeutuu retkelle näppärästi vanhassa mehupullossa tai tyhjentyneessä mehutölkissä.

Lokakuun syksyiset sopat

Soppakelit ovat saapuneet, maukkaat keitot maistuvat kylminä syyspäivinä. Sesongin vihanneksista valmistuu nopeita ja helppoja keittoja.

Arkisin aika on kortilla ja työpäivän jälkeen nälkä on niin aikuisilla kuin lapsillakin. Terveellinen ja herkullinen ruoka pitäisi saada sukkelasti pöytään. Voit etukäteen putsata sienet ja kuoria sekä pilkkoa vihannekset, jolloin kaikki nämä ruoat valmistuvat alle puolessa tunnissa!

Suurin osa vihanneksista säilyy kuorittuna ja pilkottuna tiiviissä rasiassa kolme-neljä päivää, kannen alle voi taitella kostean talouspyyhkeen kuivumista estämään.

Kolme ihanaa keittoa syksyn vihanneksista

Kerralla kannattaa kokata myös suurempi määrä ruokaa, josta riittää kahdeksi päiväksi. Keitot ovat mitä mainioimpia arkiruokia: ne ovat nopeatekoisia ja maistuvat hyvältä seuraavanakin päivänä.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›