Siirry sisältöön
Ikääntyneet

Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi

Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Huono ravitsemustila heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Ikääntyneen henkilön ravitsemustilan arvioinnin ja seurannan tulisikin kuulua automaattisena osana yleisen terveydentilan arviointiin.

Ikääntyneen henkilön ruokavalion tulisi olla monipuolinen ja tarjota riittävästi energiaa, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita. Vajaaravitsemus heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Tahatonta painonlaskua on tärkeää ehkäistä, sillä ikääntyneillä menetetty massa on usein lihaskudosta.

Proteiinintarve yli 70-vuotiaana

Yli 70-vuotiaan on hyvä saada ravinnosta proteiinia 1,2-1,5 grammaa painokiloa kohti päivässä. Sairaudesta toipuville suositellaan noin 1,5 g/painokilo/vrk. Erityistilanteissa (esim. akuuteissa stressitilanteissa, kuten leikkaus) proteiinin saantisuositus voi olla tätäkin suurempi.

Normaalitilanteessa esimerkiksi 75-kiloisen päivittäinen proteiinintarve vaihtelee näin ollen 90–112 gramman välillä. Päivän kustakin pääateriakokonaisuudesta olisi hyvä saada proteiinia 25–30 g/ateria ja loput välipaloista.

Yksilöllinen energiantarve

Ikääntyneen energiantarve on aina yksilöllinen, ja se riippuu esimerkiksi fyysisestä aktiivisuudesta ja kehon lihasmassan määrästä. Jos ikääntyneen paino pysyy entisellään, on energiansaanti kulutusta vastaavaa. Ikääntyneen energiantarvetta voidaan arvioida karkeasti seuraavilla laskukaavoilla.

kcal / painokilo
Perusaineenvaihdunta (PAV)20
Vuodepotilas (PAV + 30 %)26
Liikkeellä oleva tai itse ruokaileva (PAV + 50 %)30
Sairaudesta toipuva, levoton tai paljon liikkuva36

Esimerkiksi hiukan liikkeellä oleva 65 kg painava ikääntynyt tarvitsee energiaa 30 kcal/kg x 65 kg = 1950 kcal/vrk

Tip icon

Riskitilanteita virhe- ja aliravitsemukselle:

  • Painoindeksi alle 23 kg/m2
  • Painon putoaminen yli 3 kg kolmen kuukauden aikana
  • Akuutti sairaus, infektio tai painehaavoja
  • Leikkaus tai sairaudesta toipuminen
  • Ongelmat suunterveyden tai hampaiden/proteesien kanssa
  • Nielemisongelmat
  • Pehmeä, sosemainen tai nestemäinen ruokavalio
  • Lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset (makuhäiriöt, kuiva suu, pahoinvointi, ripuli, ummetus)
  • Muutokset tavallisissa arkirutiineissa, kuten hoitojakso sairaalassa, kotiuttaminen sairaalasta.
PisteetRavitsemustila
24-30normaali 
17-23,5riski virheravitsemukselle kasvanut
alle 17aliravittu