Ikääntyvän erityisruokavaliot
Erityisruokavaliota ei tulisi noudattaa varmuuden vuoksi. Sen tarve voi syntyä monesta syystä, mutta varsinainen peruste on tärkeää selvittää jo hoitoon tullessa – ja tarkistaa säännöllisesti. Näin varmistetaan, ettei ruokavaliorajoitteita jatketa turhaan ja että ruokavalio palvelee aidosti hyvinvointia.
Erityisruokavalio pyritään aina rakentamaan mahdollisimman lähelle monipuolista perusruokavaliota, jotta energian, proteiinin ja muiden tärkeiden ravintoaineiden saanti säilyy riittävänä. Muutokset tehdään harkiten, niin että ne eivät heikennä ruoan makua tai muuta aistittavaa laatua.
Laktoosi-intoleranssi
Maito sisältää runsaasti ikäihmiselle tärkeää korkealaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos henkilö noudattaa maidotonta ruokavaliota, on hyvä tietää, johtuuko ruokavaliorajoite maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista vai siitä, ettei hän pidä maidosta ruokajuomana, mutta voisi kuitenkin nauttia maitopohjaisia, runsasproteiinisia välipaloja tai ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty maitotuotteita. Valion laktoosittomat Eila® tuotteet soveltuvat erinomaisesti laktoosittomaan ruokavalioon niin maun kuin ruoanvalmistusominaisuuksien puolesta. Tutustu laajaan Valio Eila® tuotevalikoimaan.