Ruokatahrat pois tekstiileistä: vinkkejä lapsiperheille

Jokainen vanhempi tietää ihanat mustikkatahrat lempipaidassa ja iloiset porkkanaläntit potkupuvussa. Ei hätää – tässä muutama neuvo, joilla saatat päästä tahroista eroon.

Toimi heti!

Nyrkkisääntö on se, että tahran imeydyttyä tekstiiliin sitä on vaikeaa tai jopa mahdotonta poistaa. Useimmiten jopa käden ulottuvilla oleva astianpesuaine sopii tuoreiden tahrojen esikäsittelyyn.

Muista noudattaa tekstiilien omia pesuohjeita: värillisille vaatteille ei tule tehdä valkaisukäsittelyä, sillä se myös haalentaa vaatteen omaa väriä. Valkaisevia tahranpoistoaineita tai pesuaineita kannattaa siis käyttää vain valkoisille tai vaaleille tekstiileille, joissa mahdollinen värin haalistuminen ei haittaa. Värilliset vaatteet taas suositellaan pestäväksi värilliselle pyykille tarkoitetuilla pesuaineilla.

Tässä puhdistusohjeita ja käytännöllisiä vinkkejä yleisimpiin ruokatahroihin:

Jäätelö

Esikäsittele jäätelötahra nestemäisellä pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese vaate pesukoneessa hoito-ohjeen sallimassa korkeimmassa lämpötilassa.

Kaakao

Esikäsittele kaakaotahra sappisaippualla1 tai nestemäisellä pesuaineella. Pese vaate pesukoneessa hoito-ohjeen sallimassa korkeimmassa lämpötilassa.

Kastike (sisältää voita, margariinia tai öljyä)

Esikäsittele tahra sappisaippualla1, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese tekstiili hoito-ohjeen mukaan.

Keltaiset hedelmätahrat

Joidenkin hedelmätahrojen (kuten banaanin) poistaminen vaatteista voi olla vaikeaa. Tällaiset tahrat kannattaa esipestä tuoreeltaan kylmällä vedellä ja käsiastianpesuaineella.

Ennen konepesua käsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella, sappisaippualla1 tai tahranpoistoaineella. Pese vaate korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa. Jos tahra on pesun jälkeen edelleen vaatteessa, tee sille happo-emäskäsittely.

Ketsuppi ja tomaatti

Voit esikäsitellä tahran sappisaippualla1, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Jos tahra on vaaleassa vaatteessa, pese se valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella. Värillisiin vaatteisiin käytä niille suositeltua pesuainetta.

Jos tahra ei vielä näillä käsittelyillä lähtenyt, kokeile liottaa sitä haaleassa saippuavedessä, jossa on ammoniakkia. Kokeile ensin, että tekstiili kestää käsittelyn.

Tomaattitahra voi joskus haalistua auringonvalossa. HUOM! Kokeile tätä konstia ainoastaan vaaleille vaatteille. Aurinko nimittäin haalistaa myös värillisten vaatteiden värejä.

Mustikka

Esipese tahra heti tuoreeltaan kuumalla vedellä ja käsiastianpesuaineella. Vanhat marjatahrat voit käsitellä ennen pesua sappisaippualla1, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella.

Jos tahra on vaaleassa vaatteessa, pese se valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella hoito-ohjeen mukaan korkeimmassa lämpötilassa. Värillisiin vaatteisiin käytä niille suositeltua pesuainetta. Jos tuotteen hoito-ohje sallii kloorivalkaisun, voit valkaista tekstiilin kloorivalkaisuaineella.

Porkkana

Porkkanatahrat saattavat olla toisinaan erittäin tiukassa. Ne kannattaa pestä mahdollisimman tuoreena kuumalla vedellä ja käsiastianpesuaineella.

Esikäsittele tahraa sappisaippualla1, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese vaaleat vaatteet valkopesuaineella. Värillisiin vaatteisiin käytä niille suositeltua pesuainetta. Mikäli vaatteen hoito-ohje sallii, voit valkaista sen tekstiileille sopivalla valkaisuaineella.

Porkkanatahra voi joskus haalistua auringonvalossa. HUOM! Kokeile tätä konstia ainoastaan vaaleille vaatteille. Aurinko nimittäin haalistaa myös värillisten vaatteiden värejä.

Punajuuri, punakaali

Voit kokeilla tuoreeseen tahraan käsiastianpesuainetta ja kuumaa vettä tai ainoastaan kivennäisvettä. Ennen konepesua esikäsittele tahra tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Pese vaaleat vaatteet valkopesuaineella korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa. Värillisiin vaatteisiin käytä niille suositeltua pesuainetta.

Voi, öljyt ja muut rasvat

Kokeile hangata tahraan sappisaippuaa1 ja esipese vaate tämän jälkeen lämpimällä vedellä. Rasvatahrat on hyvä esikäsitellä juuri ennen konepesua nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai käsiastianpesuaineella. Pese tekstiili korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa.  TAI

Käsittele tahra lakkabensiinillä. Hiero päälle nestemäistä pyykinpesuainetta. Huuhtele vedellä ennen pesua ja pese tekstiili hoito-ohjeen mukaan.

HUOM! Ennen tahran käsittelyä lakkabensiinillä, kokeile vaatteen huomaamattomaan kohtaan, että se kestää käsittelyn.

Suklaa

Esikäsittele tahra sappisaippualla1. Voit kokeilla myös tahranpoistoa ruokasoodasta ja vedestä sekoitetulla tahnalla. Pese vaate korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa. TAI

Esikäsittele tahra nestemäisellä pesuaineella. Pese vaate tämän jälkeen korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa.
 

Ohjeissa käytetyt käsittelyt: 1) Sappisaippuan käyttöohjeet • kastele vaate ja hankaa siinä olevaan tahraan sappisaippuaa • harjaa kevyesti ja huuhtele 2) Happo-emäskäsittely Valmista ammoniakkiliuosta ja etikka- tai sitruunahappoliuosta alla olevien laimennusohjeiden mukaan. • Kaada liuokset (ammoniakkiliuos ja etikka- tai sitruunahappoliuos) omille lautasilleen. • Liota tahra-aluetta ensin etikka- tai sitruunahappoliuoksessa, huuhtele ja kuivaa talouspaperiin. • Liota sitten ammoniakkiliuoksessa, huuhtele ja kuivaa. • Toista käsittely tarvittaessa ja huuhtele tekstiili lopuksi hyvin. 3) Ammoniakkiliuos (10 %) • 1 tl ammoniakkia laimennetaan 2 dl:aan kylmää vettä • ammoniakkia saa apteekeista 4) Etikkaliuos • laimennetaan seuraavassa suhteessa: 1 osa väkiviinaetikkaa ja 1 osa vettä • vahingoittaa asetaatti-, triasetaatti- ja polyakrylaattikuituja 5) Sitruunahappoliuos • 3 tl sitruunahappoa sekoitetaan 2,5 dl:aan haaleaa vettä • sitruunahappoa saa apteekeista. Lisää ohjeita ja vinkkejä löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta.


Energiatarpeesi