Siirry sisältöön
Leivonta

Näin onnistut: kaunis kiille kakkuun

Limejuustokakku

Kakkukiille kruunaa kakun. Opi, miten tehdään tasainen kiille hyydytetyn juustokakun pinnalle ja kuinka viimeistellään kauniisti marja- ja hedelmäkoristelut leivonnaisissa.

Kaunis, tasainen kiille juustokakun päälle onnistuu nesteeseen lisätyn liivatteen avulla. Täytekakun ja leivonnaisten päälle sopii hyytelösokerista valmistettu kiille, joka sivellään tai valutetaan marjojen päälle.

Kakkukiille liivatteella

Liivatteella tehty kakkukiille hyydyttää marja- ja hedelmäsoseet sekä mehut luoden kauniin kiiltävän, maultaan hedelmäisen tai marjaisan raikkaan kiilteen juustokakun päälle.

Vinkit kakkukiilteen onnistumiseen:

  1. Kakkukiilteen nesteeksi käyvät marja- ja hedelmäsoseet sekä mehut. Nyrkkisääntö on käyttää 1 liivate/ 1dl nestettä. Tällä säännöllä neste on vetistä ja hyytelöstä tulee leikattava. Jos teet kiilteen marjoista, kannattaa huomioida, että marjoissa on usein pektiiniä, joka on hyytelöimisaine, jolloin liivatetta saattaa tarvita hieman vähemmän. Happo, esim. sitruunamehu ja happamat marjat vievät liivatteen tehoa, jolloin liivatetta vaaditaan hiukan enemmän.
  2. Jos teet kakkukiilteen liivatteella, on kakku tehtävä irtopohjavuoassa tai reunakalvoa käyttämällä. Juustokakkumassa ja kiille pysyvät ehjinä, kunhan reunarengasta ei irrota välissä esimerkiksi testatakseen onko juustomassa hyytynyt hyvin. Vaikka renkaan kiristäisi takaisin kakun ympärille, siitä ei tule enää tiivistä.
  3. Parhaiten onnistut, kun kiille on noin kädenlämpöistä kakun päälle lisättäessä. Silloin liian lämmin kiille ei pääse sulattamaan kakkumassan aineksia, eikä kakkumassa hippuunnu kiilteen sekaan. Kiille ei kuitenkaan saa olla liian kylmää, jotta sillä on hetki aikaa levittyä kauniisti ennen jähmettymistä.
  4. Kiillettä ei kannata kaataa kattilasta tai kannusta korkealta, jolloin terävä nestepiikki porautuu kakkumassaan. Paras on lusikoida kiille hiljalleen kakun pinnalle tai kaataa se varoen lusikkapesän kautta, jolloin paine jakaantuu isommalle alalle. Lusikkapesän kautta valuttaessa pidä lusikkaa lähellä kakun pintaa ja kaada neste lusikkaan, josta se valuu kakun pinnalle.


Search