Ikääntyvän erityisruokavaliot

Erityisruokavalion tarve voi johtua eri syistä. Tarve tiettyyn erityisruokavalioon tulee selvittää tarkasti esimerkiksi hoitoon saavuttaessa, ja se kannattaa tarkistaa aika ajoin, jotta mitään ruokavaliorajoitetta ei noudateta turhaan.

Erityisruokavalio koostetaan vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta energian, proteiinin ja muiden tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti pystytään takaamaan.

Laktoosi-intoleranssi

Maito sisältää runsaasti ikäihmiselle tärkeää korkealaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos henkilö noudattaa maidotonta ruokavaliota, on hyvä tietää, johtuuko ruokavaliorajoite maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista vai siitä, ettei hän pidä maidosta ruokajuomana, mutta voisi kuitenkin nauttia maitopohjaisia, runsasproteiinisia välipaloja tai ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty maitotuotteita. Valion laktoosittomat tuotteet ja Valio Eila® tuotteet soveltuvat herkimmillekin laktoosi-intoleranteille. Tutustu laajaan Valio Eila® tuotevalikoimaan.

Rakennemuunneltu ruokavalio

Rakennemuunneltua ruokavaliota voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun puremis- ja nielemiskyky on heikentynyt sairauden, leikkauksen tai hampaiden/proteesien huonon kunnon takia. Rakennemuunneltu ruoka on pehmeää, karkeaa, sileää, sosemaista tai nestemäistä. Ruoan rakenteen muutos ei saa vähentää ruoan energia-, proteiini- tai muuta ravintosisältöä. Rakennemuunnellussa ruokavaliossa on tärkeää riittävän tiheä ateriaväli.

Tehostettu ruokavalio

Tehostettua ruokavaliota tarvitaan, kun ikääntynyt on aliravittu tai aliravitsemusriskissä. Helpoimpia ruokavalion tehostamiskeinoja ovat henkilön omat toiveruoat, proteiini- ja energiapitoiset välipalat ja täyteläisempien tuotteiden ja rasvalisän käyttö ruoanvalmistuksessa. Jotta ruoka maistuisi mahdollisimman hyvin, sen ei tässä tilanteessa tarvitse olla vähäsuolaista tai vähäsokerista. Tehostetun ruokavalion keinoja tarvitaan usein rakennemuunnellussa ruokavaliossa.

Diabetes

Diabeetikko ei tarvitse erityisruokavaliota, vaan hänelle sopii tavallinen, suosituksien mukainen perusruokavalio, jossa on runsaasti kuitua, kohtuudella rasvaa ja maltilla sokeria ja suolaa. Sydänmerkki-tuotteet ovat aina hyviä valintoja. Diabeetikko voi käyttää normaalilla sokerilla makeutettuja tuotteita tai jälkiruokia, eikä hedelmäsokerimakeutus ole enää erityisesti diabeetikoille suositeltu vaihtoehto. Sokerilla makeutetuissa tuotteissa kannattaa suosia vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita.

Kihti

Kihtipotilaan tulee välttää runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia. Ruokavalion tarkoituksena on alentaa virtsahappopitoisuutta ja näin ehkäistä nivelten kihtikohtausta. Runsaasti puriiniaineita sisältää sisäelimet, pienet kalat (ruotoineen syötävät) tuoreena ja säilykkeenä, kalan ja siipikarjan nahka, vehnänalkiot ja olut suurina määrinä.

Kihtipotilaiden ruokavaliossa kannattaa suosia rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita proteiininlähteenä, koska niitä voi huoletta käyttää suositusten mukaisesti. Lihan ja kalan annoskoot aterioilla on hyvä pitää kohtuullisina, koska molemmat ruoka-aineet sisältävät kohtuullisesti puriiniaineita. Kihtiruokavaliossa on tärkeää huolehtia myös runsaasta (2-3 l vrk) nesteensaannista, jotta virtsahapot poistuisivat elimistöstä.

Sappikivet

Sappikivien varaa lisää usein lihavuus ja metabolinen oireyhtymä. Sappikivistä kärsivän henkilön ruokavalio on hyvä olla suositusten mukainen. Tärkeää on maltillinen ateriakoko ja säännöllinen ateriarytmi. Oireita saattaa aiheuttaa tietyt ruoka-aineet, kuten herneet, pavut, kaali, kuorimaton kurkku, paprika, sipuli, tuore omena, avokado, kahvi, sorbitoli sekä tuore ruisleipä ja pulla.

Verenohennuslääkitys (Marevan®) ja ruokavalio

Verenohennuslääkettä käyttävän ruokavalio tulisi olla monipuolinen ja suosituksien mukainen. Ruokavalion suuret muutokset K-vitamiinimäärässä voivat sekoittaa hoitotasapainoa. Kasvikset sisältävät runsaasti K-vitamiinia. Marevan®-potilaan ei tule kuitenkaan vähentää K-vitamiinia sisältävien kasvisten osuutta ruokavaliossa, mutta kasvisten käyttö tulee pitää tasaisena.

Maitotuotteet eivät vaikuta lääkitykseen, joten niitä voi käyttää ruokavaliossa päivittäin suositusten mukaisesti 5-6 dl ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa. Greippi- ja karpalomehua ei suositella lääkityksen kanssa säännölliseen käyttöön. Lue  lisää Terveyskirjaston sivuilta verenohennuslääkkeiden käytössä huomioitavia asioita.

Lisää tietoa erityisruokavalioiden toteuttamisesta

Lue tarkemmin erityisruokavalioista ja niiden toteuttamisesta Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Ravitsemushoitosuosituksesta, joka on suunnattu sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›