Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija
Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.
Erityisruokavalion tarve voi johtua eri syistä. Tarve tiettyyn erityisruokavalioon tulee selvittää tarkasti esimerkiksi hoitoon saavuttaessa, ja se kannattaa tarkistaa aika ajoin, jotta mitään ruokavaliorajoitetta ei noudateta turhaan.
Erityisruokavalio koostetaan vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta energian, proteiinin ja muiden tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti pystytään takaamaan. Muutokset tehdään siten, että se ei myöskään vaikuta ruoan aistittavaan laatuun.
Maito sisältää runsaasti ikäihmiselle tärkeää korkealaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos henkilö noudattaa maidotonta ruokavaliota, on hyvä tietää, johtuuko ruokavaliorajoite maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista vai siitä, ettei hän pidä maidosta ruokajuomana, mutta voisi kuitenkin nauttia maitopohjaisia, runsasproteiinisia välipaloja tai ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty maitotuotteita. Valion laktoosittomat tuotteet ja Valio Eila® tuotteet soveltuvat herkimmillekin laktoosi-intoleranteille. Tutustu laajaan Valio Eila® tuotevalikoimaan.
Tehostettua ruokavaliota tarvitaan, kun ikääntynyt on aliravittu tai aliravitsemusriskissä. Ruoka-annosten tulee olla pieninä, mutta runsaasti energiaa ja proteiinia sisältäviä. Helpoimpia ruokavalion tehostamiskeinoja ovat henkilön omat toiveruoat, proteiini- ja energiapitoiset välipalat ja rasvalisän käyttö ruoanvalmistuksessa. Tarvittaessa apuna voidaan käyttää kliinisiä täydennysravintovalmisteita. Tehostetun ruokavalion keinoja tarvitaan usein rakennemuunnellussa ruokavaliossa.
Rakennemuunnellussa ruokavaliossa on tärkeää riittävän tiheä ateriaväli. Rakennemuunneltua ruokavaliota voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun puremis- ja nielemiskyky on heikentynyt sairauden, leikkauksen tai hampaiden/proteesien huonon kunnon takia. Rakennemuunneltu ruoka voi olla pehmeää, karkeaa tai sileää sosemaista tai aivan nestemäistä.
Ruoan rakenteen muutos ei saa vähentää ruoan energia-, proteiini- tai muuta ravintosisältöä. Lisäksi rakennemuunnellun ruoan tulisi olla ulkonäöltään houkuttelevaa. Ruokalajit on hyvä soseuttaa erikseen ja ateria kannattaa koota erivärisistä aterianosista. Salaatin voi vaihtaa juotavaan tuotteeseen, kuten esimerkiksi hedelmä- tai vihannessmoothieen.
Diabeetikko ei tarvitse erityisruokavaliota, vaan hänelle sopii tavallinen, suosituksien mukainen perusruokavalio, jossa on runsaasti kuitua, kohtuudella rasvaa ja maltilla sokeria ja suolaa. Sydänmerkki-tuotteet ovat aina hyviä valintoja. Diabeetikko voi käyttää normaalilla sokerilla makeutettuja tuotteita tai jälkiruokia, eikä hedelmäsokerimakeutus ole enää erityisesti diabeetikoille suositeltu vaihtoehto. Tarvittaessa kahvin ja teen makeuttamiseen voidaan käyttää keinotekoista makeutusainetta. Sokerilla makeutetuissa tuotteissa kannattaa suosia vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita.
Kihtipotilaan tulee välttää runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia. Näitä ovat muun muassa sisäelimet, pienet kalat (ruotoineen syötävät) tuoreena ja säilykkeenä, kalan ja siipikarjan nahka, vehnänalkiot ja olut (myös alkoholiton). Kasvisten puriiniaineiden määrällä ei yleensä ole merkitystä. Lue lisää kihtiruokavaliosta täältä.
Sappikivien varaa lisää usein lihavuus ja metabolinen oireyhtymä. Sappikivistä kärsivän henkilön ruokavalio on hyvä olla suositusten mukainen. Tärkeää on maltillinen ateriakoko ja säännöllinen ateriarytmi. Oireita saattaa aiheuttaa tietyt ruoka-aineet, kuten herneet, pavut, kaali, kuorimaton kurkku, paprika, sipuli, tuore omena, avokado, kahvi, sorbitoli sekä tuore ruisleipä ja pulla.
Verenohennuslääkettä käyttävän ruokavalio tulisi olla monipuolinen ja suosituksien mukainen. Ruokavalion suuret muutokset K-vitamiinimäärässä voivat sekoittaa hoitotasapainoa. Kasvikset sisältävät runsaasti K-vitamiinia. Marevan®-potilaan ei tule kuitenkaan vähentää K-vitamiinia sisältävien kasvisten osuutta ruokavaliossa, mutta kasvisten käyttö tulee pitää tasaisena. Greippi- ja karpalomehua ei suositella lääkityksen kanssa säännölliseen käyttöön, sillä ne saattavat vaikuttaa lääkkeen tehoon.
Maitotuotteet eivät vaikuta lääkitykseen, joten niitä voi käyttää ruokavaliossa päivittäin suositusten mukaisesti 5-6 dl ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa. Lue lisää Terveyskirjaston sivuilta verenohennuslääkkeiden käytössä huomioitavia asioita.
Lue tarkemmin erityisruokavalioista ja niiden toteuttamisesta Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Ravitsemushoitosuosituksesta, joka on suunnattu sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin.