Intervalleilla vaihtelua juoksulenkkiin

Tasaiseen juoksulenkkiin on hyvä hakea vaihtelua intervalliharjoittelulla. Intervallitreeni parantaa hapenottokykyä ja pitää mielenkiintoa yllä, jos lenkkeily alkaa tuntua puurtamiselta. Treeniä voivat kokeilla kaikentasoiset liikkujat, koska vaikeustason voi helposti säädellä itselleen sopivaksi.

Vaihtelulla lisämotivaatiota liikkumiseen

Kukapa meistä ei olisi joskus kyllästynyt tavalliseen juoksulenkkiin? Oletpa himolenkkeilijä tai satunnainen hölkkääjä, saat juoksulenkkeihin vaihtelua ja lisää mielenkiintoa intervalliharjoittelulla.

Intervalliharjoittelussa juoksun nopeutta vaihdellaan hitaasta nopeaan ja taas hitaaseen. Treenin vaikeustasoa voi muuttaa pidentämällä tai lyhentämällä nopeatempoisia juoksuvaiheita eli vetoja. Treeni sopiikin mainiosti kaikentasoisille juoksijoille.

Jotta treenin kova tahti ei aiheuta nyrjähdyksiä, kannattaa valita tasainen juoksupaikka. Urheilukenttä tai juoksurata ovat parhaita valintoja, koska voit samalla helposti mitata juostua etäisyyttä. Tasainen pururata tai rauhallinen maantie sopivat myös hyvin treenipaikoiksi.

Kun treenataan kovaa, on lämmiteltävä hyvin

Aloita 10–15 minuutin kevyellä juoksulla. Kun lämmittely on hoidettu, on aika ryhtyä tositoimiin. Juokse lämmittelyn jälkeen kunnostasi riippuen 100–400 metrin vetoja 6–10 kertaa täyttä kyytiä. Hölkkää tai kävele vetojen välissä 200 metriä, jotta palautuisit ja olisit valmis uuteen vetoon.

Jos juokset pururadalla tai tiellä, jossa on vaikea mitata etäisyyksiä, voit juosta arvioidun vedon yhteen suuntaan ja hölkätä takaisin samaan paikkaan. Lopeta treeni kevyellä loppuverryttelyllä, jossa hölkkäät tai kävelet 10–15 minuuttia.

Mitä intensiivisemmän treenin vedät, sitä pidemmän palautusajan tarvitset. Palautuminen nopeutuu pienellä määrällä proteiinia ja hiilihydraatteja. Yhdestä annoksesta esimerkiksi maitokahvin makuista Valio PROfeel® proteiinijuomaa saat 20 g proteiinia ja 20 g hiilihydraatteja herkullisessa muodossa.

Proteiini
Proteiinien laaduissa on eroja
Proteiini
Proteiinin lähteet