Piparitikkarit

Piparitikkarit
Tehnyt IlonaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Ilona Valio Koekeittiöstä

Piparitikkarit

Piparitikkarit

Isot piparitikkarit valmistuvat torttumuotilla helposti. Piparit maistuvat tikun päässä vielä astetta paremmilta, koska ne on hauska syödä. Koristellut tai pikeerillä nimetyt piparitikkarit ovat loistava lahja tai joulumyyjäinen. Ps. tämän muodon loihti lapsi ottaessaan piparimuottilaatikosta käyttöön torttumuotin!

Valmistusaika

Työaika
1 h 15 min
jääkaapissa
6 h
Yhteensä
7 h 15 min

Vaikeustaso

Leivonnan harrastaja
11 arvostelu

Ainekset50 kpl, n. 1 kg taikinaa

50 kpl, n. 1 kg taikinaa
200 g
3 rkl (n. 20 g)
piparkakkumaustetta
½ tl
pomeranssinkuorta
¾ dl
tummaa siirappia
2
kananmunaa
2 dl
sokeria
5 dl
vehnäjauhoja
1 ½ dl
perunajauhoja
1 tl
ruokasoodaa
( paistonkestävää omena- tai vadelmamarmeladia )

Pikeeri

2 (½ dl)
valkuaista
3 dl
tomusokeria
1 mm (1 ml)
väkiviinaetikkaa
elintarvikeväriä , jauhetta tai pastaväriä
nonparelleja

Lisäksi

( 50 kpl
puisia askartelutikkuja )

Ohje

  1. Taikina

  2. Mittaa kattilaan voi ja mausteet. Sulata voi ja kiehauta. Nosta levyltä ja ja sekoita joukkoon siirappi. Anna jäähtyä.
  3. Vatkaa joukoon munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet seoksena siivilän läpi taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa (mielellään yön yli).
  4. Leivonta

  5. Laita puutikut likoamaan kylmään veteen.
  6. Kauli taikina n. 2 mm levyksi jauhoja apuna käyttäen. Tee taikinasta tähtitorttuaihiot ja nosta ne uunipellille. Upota aihioon vedessä lionnut tikku. Jos teet tikkareihin hillosilmän, laita nokare hilloa piparin keskelle tai tee taikinasta pieni litistetty pallo tai ota kuvio pienellä muotilla ja kiinnitä se keskelle.
  7. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 8 min. Kypsennysaika riippuu uunista ja piparkakkujen paksuudesta. Tarkkaile kypsymistä.
  8. Jäähdytä ja koristele pikeerillä.
  9. Pikeeri

  10. Mittaa valkuaiset ja puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa muutama min. Lisää loppu tomusokeri, etikka ja halutessasi elintarvikeväri.
  11. Jatka vatkaamista vielä 1 - 2 min.
  12. Siirrä pikeeri pursotin- tai vahvaan pakastepussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä. Koristele pikkuleivät ja kiinnitä vielä kosteaan pikeerin nonparellit. Anna kovettua, älä peitä.
Vinkki

Vinkki

Piparitikkari on mainio ruokalahja. Voit esim. nimikoida piparit vastaanottajan mukaan. Pakkaa valmis sellofaaniin tai pieneen paistopussiin ja sido kiinni lahjanarulla tai -nauhalla.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
391 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
60 g
Rasva
14 g
Tyydyttynyt rasva
8 g
Ravintokuitu
1 g
Suola
0,2 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.