
Risotto on italialaisen keittiön klassikko
Risotto on kotoisin Pohjois-Italiasta. Yksi herkullisen risoton valmistuksen kulmakivistä on erityinen risottoriisi, jota viljellään tuolla alueella. Italiankielinen sana risotto tarkoittaakin pientä riisiä.
parhaat risotot
Risoton monipuolisuus tekee siitä mahtavan ruokalajin kaikkiin vuodenaikoihin. Vihannekset ja yrtit, sienet ja jopa kaupan hedelmäosaston herkut sopivat hyvin herkullisiin risottoihin.
Kevättalvella maistuu raikkaan sitruunainen risotto, johon uppoaa kokonainen sitruuna kuoriraastetta myöten. Kevään tullen risotto toivottaa tervetulleeksi kauden ensimmäiset parsat. Yrttipenkin antimet uppoavat kirkkaanvihreään chimichurririsottoon. Keskikesällä nautiskellaan risotosta vihreiden kesäkasviksien kera, loppukesästä risotto muuttuu erityisen mehukkaaksi punaposkisten tomaattien ansiosta. Syksyn tullen ruokapöytää koristaa kantarellirisotto tai punajuuririsotto. Hieman tuntemattomampi, Basilicatan alueelta kotoisin oleva riso al forno, eli uunirisotto, on myös kokeilemisen arvoinen herkku.
täydellisen risoton kaava
Täydellisen risoton salaisuus piilee rauhallisessa sekoittamisessa. Samettisen lopputuloksen saavuttamiseksi risottoa sekoitellaan koko valmistuksen ajan. Sekoittaminen vapauttaa riisin tärkkelyksen, joka liemen kanssa yhdistyessään saa aikaan risotolle ominaisen kermaisen suutuntuman.
Riisi kypsennetään kasvis- tai kanaliemessä, jota lisätään pienissä erissä. Nesteen annetaan välillä imeytyä risottoon, jotta riisistä vapautuu tärkkelystä, ja risotosta tulee herkullisen täyteläinen. Risotto on valmista, kun riisi on italialaisittain al dente, eli riisi on kypsää, ja siinä on vielä hieman purutuntumaa jäljellä.
- Kuumenna kasvis- tai kanaliemi kiehuvaksi kattilassa. Anna liemen kiehua hiljalleen kattilassa risoton valmistuksen ajan. Riisin sekaan lisättävän nesteen tulee olla kiehuvan kuumaa, jottei riisi lopeta kypsymistä nesteen lisäyksen yhteydessä.
- Kuullota isolla paistinpannulla tai kasarissa sipulia, valkosipulia ja risottoriisiä voissa koko ajan sekoittaen parin minuutin ajan kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Huom! Sipulit ja riisi eivät saa ruskistua.
- Kaada halutessasi riisin joukkoon valkoviiniä ja sekoita kunnes neste on imeytynyt. Lisää tämän jälkeen riisin sekaan kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan samalla sekoitellen. Lisää uusi kauhallinen vasta edellisen imeydyttyä. Sekoita rauhallisesti koko ajan.
- Kun riisi on lähes kypsää ja risoton koostumus on sopivan löysä, viimeistele risotto valitsemaasi tyyliin. Pitkään kypsyneet kovat juustot, kuten parmesan ja Keisarinna®, tuovat risottoon ihanan umamisen loppusilauksen. Myös Valio Keittiön mascarpone sopii risottoon erinomaisesti. Nokare voita tuo risottoon kauniin kiillon.
- Annostele risotto syvälle lautaselle. Taputa lautasen pohjaa ja anna risoton valua kauniisti koko lautasen alalle. Nauti!
Kun hallitset perusrisoton valmistuksen, voit alkaa soveltaa ohjetta ja kokeilla uusia risottomakuja. Kokeile rohkeasti erilaisia vihanneksia, juureksia, yrttejä ja sieniä.