Uutta syntyy kun luovuus ja ongelmanratkaisu lyövät kättä – Sini Elonen kehittää huomisen tuotteita jauheista

Pieni maitoauto kiipeää alppikylän kiemuraisia teitä maisemaan istuvan jodlauksen kaikuessa autoradiosta. Paikallisen juustolan isännän musiikkivalinta, ilmeisesti. Sveitsin työharjoittelu pienine pikantteine erikoisuuksineen herättää hilpeitä muistoja Sini Elosessa, jolle oli jo opiskeluiden aikana selvää, että Valiolle on päästävä. Alppimaisemat vaihtuivat sittemmin todelliseen hybridiarkeen, jossa kiireisenä pitävät muun muassa työt Valion tutkimus- ja tuotekehityksessä Helsingissä ja Valion tehtaalla Lapinlahdella sekä yhteistyö kansainvälisten yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa.

Tulit Valiolle 10 vuotta sitten tuotekehittäjäksi ja nykyisin toimit Maito- ja herajauheet -ryhmän tuotekehityspäällikkönä. Mikä työssä veti puoleensa?

Minulla on tausta elintarvikekemian ja -teknologian parissa. Tuotekehityksessä kiehtoo luovuus, ongelmanratkaisu ja tietty käytännönläheisyys. Samanlaisia päiviä ei ole. Tuotekehityksessä tehdään joko olemassa olevien tuotteiden ylläpitoon liittyvää työtä tai kehitetään kokonaan uutta. Joskus sykäys uuden tuotteen kehittämiseen saadaan asiakaspyynnön kautta, joskus tarve nousee esiin tuoteryhmässä tai esimerkiksi elintarvikealan trendien seurannasta. Trendeissä tällainen nouseva asia voisi olla vaikka toive vähäsokerisemmasta tuotteesta.

Uuden lisäarvojauheen tuotekehitysprosessissa on monta vaihetta ennen tuotteen lanseerausta ja hyväksyntää myyntiin. Tuotekehittäjän toimenkuva on monipuolinen ja tehtäviin kuuluu muun muassa reseptien laskentaa, pilot- ja tuotantomittakaavan koeajojen suunnittelua, aistinvaraisia arviointeja ja uusien raaka-aineiden testausta. Tuotekehittäjä toimii tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden sekä Valion sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Työskentelet Valion lisäarvojauheiden parissa. Kerro vähän enemmän niistä!

Valio on satsannut vuosikymmenien ajan erilaisten lisäarvojauheiden kehitykseen, teknologiaan ja tuotantoon, ja tuotteissamme onkin valtava potentiaali globaalisti. Esimerkiksi innovaatiomme, Valio Eila® laktoosittomat maitojauheet, tarjoavat monipuolisia ratkaisuja eri elintarvikesovelluksiin, kuten esimerkiksi vähäsokerisiin suklaatuotteisiin ja tällä hetkellä suosittuihin proteiinivanukkaisiin.

Toinen kiinnostava tuoteryhmä ovat lastenruokajauheet, joiden kehittämisessä on otettava huomioon erityisen herkkä kohderyhmä, korkeat laatu-, lainsäädäntö- ja ravitsemusvaatimukset. Lisäarvojauheiden parissa työskentely on paitsi superkiinnostavaa, myös hyvin kansainvälistä – arkeen kuuluu tiivis yhteistyö eri alojen asiantuntijoiden kanssa meillä ja muualla.

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Miten ehdit joka paikkaan?

Elän todellista hybridityöarkea, sillä kotimme sijaitsee Siilinjärvellä, Valion tutkimus- ja tuotekehitys Helsingissä ja lisäksi työskentelen Valion Lapinlahden tehtaalla, jossa tuotetaan muun muassa maito-, Valio Demi™ -jauheita eli demineralisoituja herajauheita ja Valio Eila ®-maitojauheita sekä lastenruokajauheita.

Jauheita valmistetaan Valiolla myös Seinäjoella, Haapavedellä ja Joensuussa. Hyvin asiat hoituvat näinkin ja arki jakaantuu joustavasti kodin ja Valion eri toimipaikkojen välillä.

Valio tarjoaa loistavat mahdollisuudet kehittyä ja kokeilla erilaisia, omannäköisiä urapolkuja. Työyhteisö on monella tapaa kuin perhe. Itselleni kirjaimellisestikin, sillä tapasin mieheni Valiolla. Tapasin itseasiassa hänen vanhempansa ensin, he ovat myös entisiä valiolaisia. Laskettiin tuossa, että meillä on yhteensä 100 ”Valio-vuotta” takana perhepiirissä. Saa nähdä jatkavatko myös lapsemme perinnettä.

Sini Elonen

  • filosofian maisteri (elintarvikekemia), elintarviketieteiden kandidaatti (elintarviketeknologia)
  • koti Siilinjärvellä
  • opettelee puutarhanhoitoa ja valokuvausta
  • tykkää Valio Keisarinna ®-juustosta ja Valion kreikkalaisesta persikkajugurtista
  • nauttii luovuudesta ja motivoituu yhteistyöstä
Valiojengi
Konsernistrategian parissa työskentelevä Sara Reponen motivoituu työnsä monipuolisuudesta
Valiojengi
Utelias innovoija keksii myös itsensä aina uudelleen: Jarna Tanskasen tie vei tutkijasta liiketoimintapäälliköksi
Valiojengi
Innovaatioita suomalaisesta raaka-aineesta: Dennis van der Veer kannustaa ruoka-alaa uteliaisuuteen
Valiojengi
Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen