Teollisuusmaitojauheiden liiketoimintapäällikkö Juho Hannus kasvoi rooliinsa diplomityön kautta

Juho Hannus aloitti uransa valiojengissä tehdessään diplomityötään Valiolle Riihimäen uuden välipalatehtaan 4D-suunnittelusta. Juho on työskennellyt myös sisälogistiikan suunnittelussa, mistä hän eteni rooliinsa teollisuusmaitojauheiden pariin. Valion vahvuuksina Juho mainitseekin kannustavan suhtautumisen kehittymiseen ja mahdollisuuden työnkiertoon sekä oman osaamiskentän laajentamiseen. 

Teollisuusmaitojauheet ovat elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi valmistettavaa kuivattua maitoa. Teollisuusmaitojauheita käytetään esimerkiksi suklaassa ja valmisruoissa; monen tuotteen ainesosista löytyy rasvaton, rasvainen tai vaikkapa laktoositon maitojauhe.

Minkälainen roolisi teollisuusmaitojauheiden liiketoimintapäällikkönä on?

Tekeminen työssäni on monipuolista: Keskeinen osa tehtäviäni liittyy teollisuusmaitojauheiden liiketoiminnan kannattavuuden ja tuloksen seurantaan sekä siitä vastuussa olemiseen. Lisäksi olen vastuussa projekteista, kun olemme kehittämässä ja tuomassa uusia tuotteita markkinoille.

Nykyisessä roolissani olen päässyt vetämään projektia, jossa lanseerasimme uuden tuotteen, kuivasekoituslaatuisen rasvattoman maitojauheen, markkinoille. Uutta tuotetta lanseeratessa saan työskennellä laajasti eri toimintojen kanssa, mistä nautin. Työpöytäni kautta kulkevat myös mahdolliset elintarviketurvallisuuteen liittyvät ratkaisut.

Liiketoimintapäällikön tehtäviin voi päätyä monenlaisella taustalla. Omasta insinööritaustastani on ollut tehtävässä hyötyä, sillä ymmärrän tehtaiden käytännön haasteet ja mahdollisuudet. Käsitys tuotannon sekä liiketoiminnan realiteeteista auttaa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.

Kenen kanssa ja miten liiketoimintapäällikkö tekee töitä?

Teen töitä pääasiassa valiolaisten kanssa. Yhteistyötä on paljon tuotannon ja tuotekehityksen kanssa, sillä loppupelissä työni mahdollisuudet määrittyvät heidän reunaehtojensa mukaan. Myynnin ja tytäryhtiöiden kautta olen yhteydessä sekä nykyisiin että potentiaalisiin uusiin asiakkaisiin. Kartoitamme uusia markkinoita tai uusia tuotteita jo olemassa oleville markkinoille. Idea viedään eteenpäin tuoteryhmäkokoukseen, jossa pohditaan mahdollisuuksia ja päätöstä tuoteportfolion tai markkinan laajentamisesta.

Itse työstän tehtävässäni muun muassa kannattavuuteen liittyviä laskelmia ja erilaisia tuotelanseerauksiin liittyviä kehitysprojekteja. Saatamme pohtia, voisiko tiettyjä raaka-aineita yhdistelemällä saada aikaiseksi kannattavaa, uutta tuotetta tai aloittaa selvitystyön jostakin asiakkaan tuotetarpeesta. Lisäarvojauheet ovat yksi strategiamme keskeisistä tuoteryhmistä.

Asiakkaamme saavat tuotteistamme lisäarvoa, ja voin itse seistä sen takana, että teemme asiat mahdollisimman hyvin. 

Mihin tarkoitukseen teollisuusmaitojauheita valmistetaan?

Maitojauheliiketoiminnalla on suuret maailmanmarkkinat, ja liiketoiminta on pitkälle kansainvälistä. Teollisuusmaitojauheita valmistetaan paljon myös suomalaiseen elintarviketeollisuuteen raaka-aineeksi. Niitä käytetään esimerkiksi suklaassa ja valmisruoissa; monen tuotteen ainesosista löytyy rasvaton, rasvainen tai vaikkapa laktoositon maitojauhe. Tuotamme maitojauheita paljon varsinkin Kiinan markkinoille, mutta meillä on suoravientiä myös muualle maailmalle.

Työssäni seuraan tarpeita, maailmanmarkkinahintoja ja kannattavuutta pohtien sitä, mille asiakkaille maitojauheita allokoidaan. Maitojauheen lisäarvo piilee siinä, että kuivattuna maidon käyttöaika pitenee ja säilytys lämpimissä maissa yksinkertaistuu. Asiakkaamme arvostavat sitä, että olemme luotettava toimija ja valmistamme tuotteemme laadukkaasta raaka-aineesta.

Valiolla saa olla paremman elämän palveluksessa mahdollistamassa sitä, että toimitamme näitä laadukkaita tuotteita. Asiakkaamme saavat tuotteistamme lisäarvoa, ja voin itse seistä sen takana, että teemme asiat mahdollisimman hyvin.

Kerro vähän Valiosta työpaikkana!

Valiolla erityisen hienoa on ollut työyhteisö. Toimistolla kaikki vastaantulijat tervehtivät toisiaan, ja on hienoa nähdä, kuinka puhallamme koko porukka yhteen hiileen. Meillä on mahtava tiimi, jossa kaikki tukevat toisiaan ja muistamme myös pitää hauskaa yhdessä. Esimerkiksi korona-aikana pidimme säännöllisiä yhteisiä Teams-kahvitaukoja, joilla saatoimme pelata tietovisoja tai valheenpaljastuspelejä.

Teknisestä näkökulmasta arvostan sitä, että Valiolla on oma suunnitteluosasto Valio Engineering. Tämä on Suomessa elintarvikealalla vielä harvinaista. Tehdassuunnittelijan roolissa sain olla monipuolisesti mukana seuraamassa kokonaisuuden valmistumista sekä asennuksia ja käyttöönottoa, mikä ei olisi esimerkiksi suunnittelutoimistossa aina mahdollista.

Valiolla olen saanut monipuoliset mahdollisuudet edetä uralla ja tarttua uusiin projekteihin omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lisäksi arvostan työnteon vapautta ja joustavuutta sekä sitä, että saan roolissani toimia yhteistyössä ammattitaitoisen tiimin kanssa.

Juho Hannus

  • Teollisuusmaitojauheiden liiketoimintapäällikkö: liiketoiminnan kannattavuuden tarkastelu, tuloksen seuranta ja vastuu projekteista
  • Aloittanut Valiolla tehdassuunnittelijana Riihimäen R2 -projektissa
  • Opiskellut Aalto-yliopistossa tuotantotekniikkaa ja tuotantotaloutta
  • Asunut nuoruusvuotensa Kiinassa ja arvostaa sitä, että voi hyödyntää tätä kokemusta tehdessään yhteistyötä Kiinan tytäryhtiön kanssa
  • Vapaa-ajallaan nauttii maanviljelystä sukutilalla, meripelastuksesta ja kaikenlaisten teknisten vempaimien, kuten 3D-tulostimen, kanssa touhuamisesta
Valiojengi
Jere Siponen viihtyy nopeatempoisessa roolissa liiketoiminnan kehityspäällikkönä
Valiojengi
Konsernistrategian parissa työskentelevä Sara Reponen motivoituu työnsä monipuolisuudesta
Valiojengi
Innovaatioita suomalaisesta raaka-aineesta: Dennis van der Veer kannustaa ruoka-alaa uteliaisuuteen
Valiojengi
Utelias innovoija keksii myös itsensä aina uudelleen: Jarna Tanskasen tie vei tutkijasta liiketoimintapäälliköksi