Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

Lepo ja uni

Lepo ja uni
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Unen aika ei ole keholle vain lepoa vaan myös aktiivista palautumisen aikaa. Aivoille ja keholle riittävä uni on välttämätöntä. Kiireinen ja stressaava elämäntyylimme vaatii vastapainoksi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa henkisistä ja fyysisistä rasituksista. Kehoa rakennetaan yöaikana ja siksi riittävä uni on oleellista palautumiselle etenkin liikkujilla. Yön aikana elimistö toipuu rasituksesta ja rakentaa päivän aikana kulutettuja varastoja.

Unella tiedetään yleisesti olevan tärkeä biologinen merkitys oppimisessa ja muistin sekä kognitiivisten kykyjen toiminnassa. Tutkimusten mukaan alkuyön syväuni on tärkeää edellisen päivän tietojen oppimisen kannalta ja loppuyön REM-uni motoristen taitojen kannalta. REM-unen aikana myös lihasjännitys katoaa lähes kokonaan ja lihakset rentoutuvat tehokkaasti.

Unentarve vaihtelee

Unentarve on yksilöllistä, ja sopiva unen määrä voi olla hyvinkin erilainen ihmisestä riippuen. Yksi asia on kuitenkin varmaa: unta on saatava riittävästi. Useimmat aikuiset tarvitsevat unta 6–9 tuntia joka yö. Lapsilla ja nuorilla unentarve on suurempi, ja unta olisikin hyvä olla joka yö noin 8-10 tuntia. Yksi hyvän unen mittareista on sen säännöllisyys. Hyvästä vuorokausirytmistä kertoo se, että aamulla herää vaivattomasti ja illalla nukahtaa helposti.

”Useimmat aikuiset tarvitsevat unta 6–9 tuntia joka yö.”

Search