Siirry sisältöön
Sokeri

Makeuttajana stevia

Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Stevioliglykosidit ovat makeutusaineita, jotka ovat peräisin steviakasvista (Stevia rebaudiana). Niitä käytetään elintarviketeollisuudessa perinteisen sokerin korvaajina, sillä ne ovat tunnettuja intensiivisestä makeudesta ja kalorittomuudesta.

Stevian alkuperä

Stevia on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi, joka on tunnettu makeuttavista ominaisuuksistaan jo vuosisatojen ajan. Makeutusaineena käytettävät stevioliglykosidit uutetaan steviakasvin lehdistä. Lehdet sisältävät useita erilaisia glykosideja, joista yleisimpiä ja tärkeimpiä ovat steviosidi ja rebaudiosidi A. Näiden makeus on noin 300 kertaa suurempi kuin tavallisella sakkaroosilla eli pöytäsokerilla.

Euroopan komissio hyväksyi stevioliglykosidien käytön makeutusaineena vuonna 2011, ja ne kuuluvat elintarvikelainsäädännössä lisäaineiden alle. Tämän vuoksi niillä on oma lisäainekoodinsa eli e-koodi (E960a = steviasta saatavat stevioliglykosidit tai E960c = entsymaattisesti tuotetut stevioliglykosidit).

Itse Stevia rebaudiana -kasvi on uuselintarvike, jolle ei toistaiseksi ole myönnetty uuselintarvikeasetuksen mukaista markkinointilupaa EU:ssa. Näin ollen, vaikka kasvin lehtiuutteesta valmistettujen glykosidien käyttö on sallittu makeutusaineena, itse steviakasvia tai esimerkiksi sen kuivattuja lehtiä ei saa myydä eikä markkinoida elintarvikkeena.

Kaloriton makeutusaine

Stevioliglykosidit tarjoavat luonnosta peräisin olevan vaihtoehdon perinteisille makeutusaineille. Ne eivät itsessään sisällä energiaa, ja ovatkin kalorittomuuden vuoksi suosittuja makeutusaineita monissa elintarvikkeissa ja juomissa. Kotikeittiössä kannattaa kuitenkin muistaa, että stevioliglykosidit eivät säilö tai hilloa kuten sokeri, eivätkä ne sokerin tavoin ruskistu tai karamellisoidu.

Stevioliglykosideilla makeutetut tuotteet ovat houkutteleva vaihtoehto, jos haluaa keventää ruokavaliota tai vähentää sokerin määrää. Ne täydentävät hyvin terveellisiä ruokailutottumuksia sekä tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Turvallisuus

Stevioliglykosidien turvallisuutta on tutkittu laajasti. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on todennut stevioliglykosidien käytön elintarvikkeissa olevan turvallista, kunhan käyttö pysyy suositelluissa rajoissa. Stevioliglykosien suurimmaksi hyväksyttäväksi vuorokausiannokseksi on määritetty 4 mg kehon painokiloa kohden. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 70-kiloinen aikuinen voi turvallisesti kuluttaa noin 280 mg stevioliglykosideja päivittäin.

Myös raskaana olevat tai imettävät äidit sekä lapset voivat käyttää stevioliglykosideilla makeutettuja tuotteita turvallisesti osana monipuolista ruokavaliota.

Search