Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalio
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Munuaispotilaan ruokavalio vaihtelee yksilöllisesti munuaisten vajaatoiminnan vaiheen mukaan. Laillistettu ravitsemusterapeutti on oiva apu oikeanlaisen ruokavalion suunnittelussa.

Oikein suunnitellulla ja toteutetulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliossa rajoitetaan natriumin, fosforin (=fosfaatin) ja proteiinin saantia. Pidemmälle edenneessä vajaatoiminnassa voidaan tarvita myös kaliumrajoitusta. Rajoituksista huolimatta ruokavalio tulisi pitää mahdollisimman monipuolisena ja ravintoaineiden saanti riittävänä.

Ruokavalion keskeisiä kohtia ovat:

  • Fosforin saannin rajoittaminen: maitotuotteiden käyttöä rajoitetaan ja täysjyvätuotteiden sijaan valitaan vaaleaa viljaa. Luontaisten fosforinlähteiden lisäksi fosfaatteja saattaa olla elintarvikkeissa lisäaineiden muodossa (E338-343, E450-E452).
  • Proteiinin saannin rajoittaminen: ravinnossa fosfori ja proteiini ovat samoissa ruoka-aineissa. Proteiininlähteistä suositaan niitä, jotka sisältävät vähän fosfaatteja.
  • Runsas suolan saannin välttäminen: tavoitteena alle 5 g suolaa päivässä.
  • Tarvittaessa kaliumrajoitus.

Fosfori

Munuaisten vajaatoiminnassa kyky poistaa fosforia elimistöstä heikkenee. Tällöin fosforipitoisuus veressä nousee korkeaksi ja kalsiumin aineenvaihdunta häiriintyy. Tämän vuoksi lisäkilpirauhanen aktivoituu tuottamaan normaalia runsaammin lisäkilpirauhashormonia (parathormonia), mikä puolestaan irrottaa kalsiumia ja fosforia luustosta. Näin ollen osteoporoosin ja ateroskleroosin riski  kasvaa ja kalsiumin kertyminen pehmytkudoksiin lisääntyy.

Jaksamisen ja paremman ennusteen vuoksi munuaisten vajaatoimintaa sairastavan olisi tärkeää saada riittävästi hyvälaatuista proteiinia, mutta samalla fosforia mahdollisimman vähän. Ravinnossa fosfori ja proteiini ovat usein samoissa ruoka-aineissa. Tämän vuoksi eläinkunnan tuotteet on tärkeää valita vähiten fosforia sisältävistä vaihtoehdoista. Suositeltavia ovat esimerkiksi vähärasvainen liha, broileri, kalkkuna, kala ja katkaravut. Raaka-aineet kannattaa ostaa maustamattomina ja suolaamattomina, ja katsoa, ettei niihin ole lisätty fosforia lisäaineena (useimmiten lisäaineet E338-343, E450-E452). Maitotuotteita voidaan korvata esimerkiksi kauravalmisteilla, joita ei ole täydennetty trikalsiumfosfaatilla. Juustoista on hyvä valita pehmeitä juustoja, kuten kotijuusto, kutunjuusto ja raejuusto. Sopivia kasvikunnan proteiinin lähteitä ovat vaaleat viljavalmisteet, linssit, pavut ja kikherneet.

Tip icon

Valio Oddlygood® kaurajuoma sopii munuaispotilaan ruokavalioon

Valio Oddlygood® kaurajuoma sisältää:

  • fosforia 54 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio Oddlygood® kaurajuoman fosfori tulee yksinomaan kaurajauhoista. Valio Oddlygood® Barista sisältää luontaisen fosforin lisäksi myös fosforia lisäaineena.

Valio Oddlygood® gurteissa fosforia tulee sekä kalsiumlisän sisältämästä fosforista että kaurajauhon luontaisesta fosforista. Gurtit sisältävät:

  • fosforia 100 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio ValSa® tuotteet sisältävät vähemmän suolaa

Valio ValSa® Oivariini® rasvalevitteissä on 30-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa rasvalevitteissä ja Valio ValSa® juustoissa jopa 35-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa juustoissa.

Sydänmerkki-tuotteet

Valiolla on laaja valikoima Sydänmerkki-tuotteita. Sydänmerkki-tuotteet sisältävät vähemmän suolaa.

Search