Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Tunnetko nämä viisi faktaa mämmistä?

Tunnetko nämä viisi faktaa mämmistä?
Laura Saukkonen
Valio markkinointi

Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.

Miten mämmi liittyy pääsiäiseen? Entä, kuinka pitkät perinteet mämmillä on? Mämmi on tuttu jokaiselle suomalaiselle, mutta vain harva tuntee perinneherkun taustat. Nämä viisi faktaa opeteltuasi voit loistaa pääsiäispöydän tietovisassa.

1. Mämmin historia

Mämmin syntyajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta varmaa on, että mämmillä on herkuteltu jo useiden vuosisatojen ajan. Mämmistä kertovat ensimmäiset reseptilöydökset sijoittuvat 1700-luvulle, mutta on mahdollista, että mämmiä on valmistettu jo paljon ennen tätä. Alueellisesti mämmin juuret johtavat Lounais-Suomeen, josta se levisi muualle maahan 1900-luvulla.

2. Tie pääsiäisherkuksi

Mämmi, kuten monet muutkin pääsiäiseen kuuluvat ruoat ja leivonnaiset, linkittyvät katoliseen kirkkoon. Laskiaisesta alkanut paasto päättyi pääsiäiseen, mutta pitkäperjantaina ruoka tuli valmistaa vielä ilman tulentekoa ja varsinaista ruoanlaittoa. Energiapitoinen mämmi sopi tähän tarkoitukseen hyvin, sillä sitä voitiin syödä myös kylmänä.

3. Siirapilla tai ilman

Alun perin mämmi on ollut rakenteeltaan hieman nykyajan mämmiä karkeampaa. Eroa on ollut myös makeudessa: perinteisen mämmin makeus on peräisin siirapin sijaan rukiin imellyttämisestä. Vaikka moni mämmi sisältää nykyisin siirappia, löytyy myös makeuttamattomia versioita. Esimerkiksi Kymppi Luomu Mämmi valmistetaan ilman lisättyä sokeria tai siirappia.

4. Moneen makuun

Mämmin herkullinen makumaailma sopii tuunattavaksi. Etenkin Savossa ja Karjalassa mämmi on yhdistetty tavallisesti puolukkaan, mustikkaan ja vadelmaan. Metsämarjojen ansiosta marjamämmin maku on kevyt ja raikkaan hapokas. Uudempia makuyhdistelmiä ovat muun muassa annoskoossa myytävät lakritsi-, vanilja- ja mokkamämmi.

5. Mämmi leivonnassa ja ruoanlaitossa

Maltainen mämmi sopii loistavasti leivontaan ja ruoanlaittoon. Erityisen hyviä kavereita mämmille ovat kerma, rahka, kahvi ja appelsiini. Testaa makupareja vaikkapa jälkiruokarahkan, mutakakun, muffinssien tai konjakilla viimeistellyn mämmijuustokakun muodossa. Jos mieli tekee suolaista, valmista mämmistä herkullinen kastike karitsanpaistille.

Tip icon

Kuinka kauan mämmi säilyy?

Mämmirove säilyy sulatuksen jälkeen jääkaappilämpötilassa noin kolme viikkoa, luomumämmi ja annoskokoinen pikarimämmi pari viikkoa. Mämmin kannattaa antaa sulaa rauhassa, jolloin sen maku ja rakenne tasoittuvat.


Search