Viisi vinkkiä kotitalousjätteen vähentämiseen
Taas roskis täynnä? Keittiön roskakoriin päätyvä jäte koostuu monesti ruokapakkausten lisäksi syömättä jääneestä ruoasta ja hedelmien sekä vihannesten kuorista. Listasimme vinkkejä kohti zero waste -keittiötä.
Haluatko vähentää keittiöjätteen määrää? Onnistuu! Suunnittelemalla kauppareissuja paremmin ja muuttamalla arkisia tapoja voit helposti vähentää kotitalousjätteen määrää. Hävikitöntä zero waste -elämää voi lähestyä pienin askelin.
1. Hyvin suunniteltu = puoliksi tehty
Suunnitteletko jo viikon ruoat etukäteen? Hyvä kikka saada ennakointi toimimaan on varata kerran viikossa hetki aterioiden suunnittelulle. Samalla voi laatia kauppalistan ja tilata raaka-aineet verkosta tai lähteä kauppareissulle. Valiolta löytyy inspiraatiota kaipaaville valmis ja viikottain vaihtuva ruokalista.
Kun suunnittelet ruoat etukäteen, voit miettiä myös, miten hyödynnät raaka-aineet kokonaan. Jos kastikkeeseen kuluu puolet tomaattimurskapurkista, toisen puolen voi käyttää pizzaan.
Myös leivonnassa ylijäävät keltuaiset tai valkuaiset voi hyödyntää. Jos aiot herkutella esimerkiksi marengilla, ylijäävistä keltuaisista voi tehdä hollandaise- tai bearnaisekastikkeen, ihanan crème brûléen tai kirpeän lemon curd -sitruunatahnan.
Näin hävikkiä vältetään Valio Koekeittiössä
Tiesitkö, että Valion reseptit suunnitellaan hävikkiä välttäen? Ettei jääkaappiin jää turhia jämiä, resepteihin pyritään aina käyttämään kokonainen pakkaus, olipa se purkillinen kermaa tai pussillinen juustoraastetta.