Mikä ihmeen maitohappobakteeri?

Suolistossa on valtava määrä bakteereita. Suurin osa suoliston bakteereista on elimistön kannalta hyödyllisiä. Jokaisen suolistossa on kuitenkin myös bakteereita, jotka muuttuvat haitallisiksi, jos bakteerien määrä kasvaa liian suureksi. 

Kaikki maitohappobakteerit eivät ole samanlaisia

Terveessä suolistossa hyödyllisten ja haitallisten bakteerien määrä on tasapainossa. Terveellä ihmisellä hyödylliset bakteerit ovat vallassa.

Maitohappobakteerit ovat bakteereita, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Maitohappobakteereita käytetään hapattajina maitotuotteiden valmistuksessa mutta myös monissa muissa elintarvikkeissa. 

Vain harvojen maitohappobakteerien, kuten Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin, on osoitettu selviävän hengissä ruoansulatuskanavan läpi ja asettuvan väliaikaisesti suoleen.

Vain harvojen mikrobien vaikutuksia on selvitetty kliinisissä tutkimuksissa. Maailman tutkituin maitohappobakteeri on Lactobacillus rhamnosus GG. Se on alun perin eristetty terveen ihmisen suolistosta. Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria lisätään moniin elintarvikkeisiin kuten piimään, mehuihin, marjakeittoihin, jogurtteihin ja tehojuomiin, ja sitä myydään myös kapseleina ja tippoina.

Lactobacillus rhamnosus GG -bakteeria auttavat ”piiskat”, eli karvat, joilla se kiinnittyy tukevasti suolistoon eikä huuhtoudu läpi.

Näin Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeri toimii suolistossa:

  • Säilyy hengissä ruoansulatuskanavan olosuhteissa: kestää vatsahappoja, sappihappoja ja muita bakteereille epäedullisia olosuhteita
  • Tarttuu karvoillaan tukevasti suoliston pintaan ja asettuu väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi