Kotitekoinen juhlajuusto

Kotitekoinen juhlajuusto

6 h 45 min
keskitaso
80 kcal / 100g
1
14

Juoksetteella tehty kotoinen juusto kuuluu perinteiseen juhlapöytäämme. Se sopii kylmien kala- ja liharuokien makuun sekä piimälimpun päälle. Tarjoa sitä vaihteeksi myös jälkiruokana hillon ja kermavaahdon kanssa.

Ainekset10 annosta

10 annosta
3 l
2 dl
1 rkl
suolaa
1 rkl
juustonjuoksutinta

Ohje

  1. Mittaa maito ja kuohukerma paksupohjaiseen kattilaan. Lisää suola. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää maidon joukkoon juoksutin hitaasti sekoitellen. Kuumenna maitoa vielä hiukan lisää eli 40 - 42 asteiseksi. Huolehdi, ettei lämpötila nouse sitä korkeammaksi, muuten juoksutin ei toimi. Nosta kattila levyltä. Peitä kannella. Anna saostua lieden reunalla 20 - 30 min.
  3. Leikkaa hyytyneen juustomassan läpi veitsellä viiltoja ristisuuntiin.
  4. Anna heran erottua n. 10 min kannen alla. Nostele juustomassa reikäkauhaa käyttäen kostutetulla sideharsolla vuorattuun puiseen juustomuottiin, muoviseen lävikköön tai terässiivilään. Käytä yhtä isoa tai kahta pienempää muottia / siivilää. Tiivistä juustomassaa kauhalla kevyesti painaen. Taita sideharso juuston päälle. Laita päälle sopivan kokoinen lautanen ja kevyt paino. Nosta muotti isomman astian päälle.
  5. Valuta juustoa jääkaapissa muutamia tunteja tai yli yön. Kumoa ja poista liina.
  6. Tarjoa esim. buffetpöydässä erilaisten kylmien kala- ja liharuokien kera, suomalaisessa pitopöydässä, piimälimpun päällä tai jälkiruokana hillon kanssa. Kotijuuston kanssa sopii myös Punajuurichutney.
Lisukkeeksi
Punajuurichutney
1 h

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
80 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
5 g
Rasva
5 g
Suola
0,6 g
Ravintokuitu
0 g
Kalsium
117 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)