Siirry sisältöön
Kasvistartar

Sesonki

Joulun alkupalapöytä kutsuu herkuttelemaan

Rosollia, graavilohta, silliä, sienisalaattia, waldorfinsalaattia, hyytelöä ja juustoja. Joulun alkupaloista nautitaan pitkän kaavan mukaan. Katso ikisuosikit sekä uudet ideat joulun alkupalapöytään!

Graavikala kuuluu joulupöytään

Ei joulua ilman graavikalaa. Ja hyvä niin, sillä tätä herkkua ei tule arkena tehtyä tarpeeksi usein. Lautasannoksena tarjoiltava lohitartar piparjuurismetanalla on ihana aloitus jouluaterialle. Yksinkertaisimmillaan graavikala maistuu tillin, keitettyjen perunoiden, voin ja tumman saaristolaisleivän kera. Jos graavikalan säilyvyys pohdituttaa, ota kalaa jääkaappiin vain muutaman päivän tarpeiksi ja pakasta loput. Pakastettuna graavikala säilyy jopa 2–3 kuukautta.

Pateet ja hyytelöt ovat maukas lisä alkupalapöydässä

Erilaiset kylmät pateet ja hyytelöt ovat juhlavaa tarjottavaa joulun alkupalapöytään. Pateita ja hyytelöitä voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin kasviksista. Maukas maksapatee kuuluu perinteisesti suomalaisiin joulu- ja juhlapöytiin, mutta myös lohiterriini on vakiinnuttanut paikkansa juhlatarjottavana. Saaristolaishyytelö on kuin suolainen juustokakku ilman pohjaa.

Kotitekoinen juhlajuusto

Itse tehty kotijuusto on nykyään harvinainen herkku. Juuston voi valmistaa perinteisellä puisella juustomuotilla, mutta muotti ei ole edellytys juuston tekemiselle, sillä juuston valutus onnistuu myös siivilässä. Juhlajuusto sopii kylmien kala- ja liharuokien seuraan tai sen voi tarjoilla myös jälkiruokana hillon tai chutneyn kanssa.

Search