Siirry sisältöön
Joulun jälkiruoka

Sesonki

Jouluinen jälkiruoka saa suut hymyyn

Jälkiruoalle on tilaa tuhdimmankin jouluaterian jälkeen. Herkulliset rahkajälkiruoat ja nopeatekoiset mousset ovat kiireisen joulun pelastus. Ihanan raikkaan jäädykkeen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.

Joulun jälkiruokana raikas jäädyke

Kun joulupöydässä on herkuteltu pitkän kaavan mukaan, maistuu jälkiruokana ihanan raikas ja viileä jäädyke tai jäätelö – joka on muuten varsin näppärä valinta myös helppoutensa vuoksi. Jäädykkeen ja jäätelön voi valmistaa pakastimeen jo etukäteen, jolloin jouluaattona täytyy muistaa vain nostaa jälkiruoka ajoissa esiin.

Jouluhalkoa muistuttava Baked Alaska sekä piparijäädyke ovat täydellisiä vaihtoehtoja juhlavampaan kattaukseen. Marjaisa valkosuklaajäätelö ja piparitaikinajäätelö ovat sen sijaan taatusti kaikkien makuun. Kuusenkerräjauheella maustettu kuusijäätelö on mitä raikkain päätös runsaalle jouluaterialle.

Panna cotta, pot de crème ja crème brûlée

Suussa sulava jälkiruokien klassikko, kermainen ja täyteläinen panna cotta on kotoisin Italiasta. Italiaksi ”panna cotta” tarkoittaa keitettyä kermaa, ja näin yksinkertaista sen valmistaminen todella myös on! Ainoa salaisuus on, että herkku täytyy valmistaa riittävän ajoissa hyytymään. Pot de crème ja crème brûlée sen sijaan ovat kotoisin Ranskasta. Nämä kermavanukkaat hyydytetään uunissa samettisen pehmeiksi. Näitä klassikoita yhdistää silkkisen kepeä suutuntuma, joka on omiaan runsaiden joulupöydän makujen jälkeen.

Joulun jälkiruoka hulppeasti maljasta

Joulujälkkäreissä vain mielikuvitus on rajana: kokoa annosmaljoihin kauniita kermaisia, marjaisia ja joulumausteisia kerroksia. Riisipuuron ystävät tarttuvat kiireesti lusikkaansa, kun pöytään katetaan riisikerrosvanukas tai Viktorianvanukas. Rahka on helppo ja herkullinen jälkiruoka, jossa on vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Upea vaihtoehto on myös maljoihin koottavat suklaajuustokakut, jotka valmistuvat vartissa.

Kuohkeaa moussea ja rapeaa marenkia

Ilmavat mutta täyteläiset mousset valmistuvat helposti ja nopeasti – piparkakkumousse AURA®-juustomurulla jopa vartissa. Suklaamousse piparkakkuvaahdolla on kaikeka mitä joulun jälkiruoalta saattaa toivoa. Herkullinen ja kuohkea jälkiruoka solahtaa lempeästi vähän täydempäänkin vatsaan jouluaterian päätteeksi.

Pavlovaa ja britakakkua yhdistää moni asia, mutta yksi niistä on marengin mukanaan tuoma kepeys. Näitä ihastuttavia jälkiruokia jaksaa lusikoida tuhdimmankin jouluaterian jälkeen. Täydellistä, eikö vain?

Perinteisille luumujälkiruoille on paikkansa

Perinteisin joulupöydän jälkiruoka on tietenkin luumurahka, joka syntyy helposti vaniljanmakuisesta maustetusta rahkasta, vispikermasta ja luumumarmeladista. Myös tuttu ja turvallinen luumukiisseli on joulujälkiruokien klassikko. Myös riisipuuron kanssa nautittava sekahedelmäsoppa tai sekahedelmäkeitto maistuu jälkiruokana.

Luumusta on kuitenkin moneksi. Raikas luumujuustokakku, mehevä luumukääretorttu ja luumuvaahdolla täytetty kuohkea ranskalainen Paris Brest tuovat luumujälkiruoat tähän päivään.

Joulukakut

Vai sittenkin kakkua joulumakeaksi?

Joulubrita, Nutella-kakku, glögijuustokakku, jouluinen porkkanakakku, piparijuustokakku… Joulun kakuissa on varaa valita. Kokeile klassikoita ja inspiroidu uusista makuelämyksistä!


Search