Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

1 h 30 min
haastava
416 kcal / 100g
3
5

Piparkakkutalon rakentaminen kuuluu monien suomalaisten jouluvalmisteluihin. Katso valmistusohjeesta video, josta saat parhaat vinkit kuinka talon kokoaminen käy näppärästi.

Ainekset

1 talo
1 kg
piparkakkutaikinaa

Liimaamiseen

3 - 4 dl
sokeria

Ohje

  1. Kopioi piparkakkutalon kaavat leivinpaperille tai paksummalle kiiltäväpintaiselle pahville.
  2. Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla pöydällä 3 - 4 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä piparkakkutalon kaavojen mukaan 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattoa sekä savupiipun osat. Siirrä palat varovasti lastalla leivinpaperille uunipellille.
  3. Leikkaa toiseen sivuseinään oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot. Irrota varoen ja nosta myös ovi pellille.
  4. Tee lopusta taikinasta n. 5 mm:n paksuinen levy talon pohjaksi.
  5. Paista osat uunissa 200 asteessa n. 10 min. Anna jäähtyä hyvin.
  6. Sulata sokeri miedolla lämmöllä laakeassa pannussa tai kasarissa. Vältä turhaa sekoittamista.
  7. Kokoa piparkakkutalo. Kasta ensin molempien päätyseinien toinen sivu sokeriin. Paina molemmat yhtä aikaa kiinni pöydällä ylösalaisin olevaan toiseen sivuseinään. Tee sama toiselle puolelle.
  8. Kasta molempien päätyseinien toinen kalteva reuna sokeriin. Paina kiinni pöydällä ylösalaisin olevaan toiseen kattopalaan. Tee sama toiselle puolelle.
  9. Kasta talon pohja sokeriin ja kiinnitä pohjalevyyn. Kiinnitä lopuksi savupiippu ja ovi.
  10. Koristele esim. pikeerillä (ks. erillinen ohje), nonparelleilla ja/tai tomusokerilla.
  11. Piparkakkutalon kaavat

  12. Piparkakkutalon kaavat löydät: https://www.valio.fi/mediafiles/c1e8f986-8228-4247-be67-24c8d0ebdbec
Lisukkeeksi
Pikeeri
10 min

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
416 kcal
Proteiini
4 g
Hiilihydraatit
71 g
Rasva
12 g
Suola
0,3 g
Ravintokuitu
2 g
Kalsium
17 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)