Piparkakkutalo on ihana jouluperinne

Piparitalo tuo joulun tunnelmaa. Suunnitelmallisuus on valttia myös pienemmän mittakaavan rakennusprojektissa.

Kun piparitalon kaavat, taikina ja kuorrutteet ovat hallussa, on piparkakkutalo jo puoliksi tehty! Poimi myös ohjeet piparitalon kokoamiseen ja ideat kauneimpiin koristeluihin.  Kysymykseksi jää vain, koska piparkakkutalon saa syödä?

Piparkakkutalon kaavat

Käyttämällä valmiita piparkakkutalon kaavojamme saat talon osista oikean kokoiset ja seinistä suorat. Tulosta kerralla useammat kopiot, niin voit käyttää niitä vielä monena jouluna!

Kaunein piparkakkutalo syntyy, kun valitset taikinan oikein

Piparkakkutalon taikinaksi sopii tumma piparkakkutaikina, joka pysyy hyvin koossa ja maistuu ja tuoksuu joululta. Ohjeesta tulee n. 1,3 kg taikinaa, josta 1 kg kuluu piparkakkutaloon ja yli jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkutalon pihaan joulukuusen tai jouluisia hahmoja.

Näin syntyy piparkakkutalo:

  1. Kopioi piparkakkutalon kaavat.
  2. Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla pöydällä 3 - 4 mm:n paksuiseksi levyksi.
  3. Leikkaa levystä piparkakkutalon kaavojen mukaan 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattoa sekä savupiipun osat. Siirrä palat varovasti lastalla leivinpaperille uunipellille.
  4. Leikkaa toiseen sivuseinään oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot. Irrota varoen ja nosta myös ovi pellille.
  5. Tee lopusta taikinasta n. 5 mm:n paksuinen levy talon pohjatontiksi.
  6. Paista osat uunissa 200 asteessa n. 10 min. Anna jäähtyä hyvin.

Piparkakkutalon kokoaminen

Piparkakkutalon kokoaminen onnistuu parhaiten, kun antaa osien "tekeytyä" muutaman päivän. Heti paistamispäivänä taikina on usein vielä pehmeää.

Katso vinkit videolta

  • Näin näppärästi kohoaa piparkakkutalo!

Piparkakkutalon koristelu

Koristele piparkakkutalo pikeerillä. Pikeeri on koristeluvaiheessa notkeaa ja kuivuessaan sokeri-vesikuorrutusta kovempaa ja sillä saa aikaan myös piparkakkutalon räystäiltä roikkuvat jääpuikot.

Karkit sopivat erinomaisesti piparkakkutalon koristeluun. Amerikan- ja ranskanpastillien lisäksi esimerkiksi englanninlakut ja halkaistut vihreät kuulat ovat näyttäviä koristeita.

Vinkki: tee ikkunat piparitaloon nallekarkeista

Monet hedelmäkarkit, kuten nallekarkit, sulavat uunissa. Niistä saa kätevästi värillisiä ikkunoita piparitaloon: laita karkki ikkuna-aukkoon sulamaan paistumisen ajaksi. Olethan kuitenkin tarkkana, sillä sulamattomat karkit voivat palaa uunissa.

Kakunkoristeet tarjoavat laajan valikoiman vaihtoehtoja myös pipareiden ja piparkakkutalon koristeeksi. Kokeile ihmeessä strösseleitä, kuulia, rakeita tai helmiä. Saat loihdittua upeita taideteoksia.

Karkkiväriä eli elintarvikeväriä saa sekä jauheena että valmiina pastavärinä tai nesteenä. Värien vahvuudessa on eroja niiden valmistajien ja elintarvikevärityyppien välillä. Väriä kannattaa siksi lisätä aina vähän kerrallaan.

Muista koristelussakin vähemmän on enemmän -periaate. Kaikkia värejä tai koristeita ei kannata laittaa saman piparin päälle, vaan leikitellä muutamalla kerrallaan. Valkoinen kirkastaa sen rinnalla olevia värejä, joten pieni valkoinen yksityiskohta tekee koko koristelusta katseenvangitsijan. Vastavärit puolestaan saavat toisensa hehkumaan.

Rakennetaan leikkisästi ja joulumielellä!
Sesonki
Helppoa piparihyggeilyä yhdessä lasten kanssa
Sesonki
Joulunodotusta ja piparintuoksua – tee pipareista ihana joulukylä
Sesonki
Upean piparkakkutalon esikuva löytyy Korvatunturilta