Piparkakkutalo

Piparkakkutalo on hauska ja maistuva jouluprojekti. Kuten minkään muunkaan talon rakentamiseen, siihen ei kannata lähteä ilman suunnitelmaa. Teimme avuksesi piparkakkutalon kaavat, kerromme ohjeet piparkakkutalon kokoamiseen ja vinkkaamme kauneimmat pipareiden ja piparkakkutalon koristelut. Kysymykseksi jää vain, koska piparkakkutalon saa syödä?

Piparkakkutalon kaavat

Valmiilla piparkakkutalon kaavoillamme teet talon osista oikean kokoiset. Tulosta kaavat ja piirrä ne leivinpaperille, niin voit käyttää niitä vielä monena jouluna.

Piparkakkutalon taikina

Piparkakkutalon taikinaksi sopii tumma piparkakkutaikina, joka pysyy hyvin koossa ja maistuu ja tuoksuu joululta. Ohjeesta tulee n. 1,3 kg taikinaa, josta 1 kg kuluu piparkakkutaloon ja yli jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkutalon pihaan joulukuusen tai jouluisia hahmoja.

Piparkakkutalo ohje

  1. Kopioi piparkakkutalon kaavat leivinpaperille tai paksummalle kiiltäväpintaiselle pahville.
  2. Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla pöydällä 3 - 4 mm:n paksuiseksi levyksi.
  3. Leikkaa levystä piparkakkutalon kaavojen mukaan 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattoa sekä savupiipun osat. Siirrä palat varovasti lastalla leivinpaperille uunipellille.
  4. Leikkaa toiseen sivuseinään oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot. Irrota varoen ja nosta myös ovi pellille.
  5. Tee lopusta taikinasta n. 5 mm:n paksuinen levy talon pohjaksi.
  6. Paista osat uunissa 200 asteessa n. 10 min. Anna jäähtyä hyvin.

Piparkakkutalon kokoaminen

Piparkakkutalon kokoaminen onnistuu parhaiten, kun antaa osien "tekeytyä" muutaman päivän. Heti paistamispäivänä taikina on usein vielä pehmeää.

Näin kokoat piparkakkutalon! Katso video:

Piparkakkutalon koristelu

Koristele piparkakkutalo pikeerillä. Pikeeri on koristeluvaiheessa notkeaa ja kuivuessaan sokeri-vesikuorrutusta kovempaa ja sillä saa aikaan myös piparkakkutalon räystäiltä roikkuvat jääpuikot.

Karkit sopivat erinomaisesti piparkakkutalon koristeluun. Amerikan- ja ranskanpastillien lisäksi esimerkiksi englanninlakut ja halkaistut vihreät kuulat ovat näyttäviä koristeita. Monet hedelmäkarkit, kuten nallekarkit, sulavat uunissa. Niistä saa kätevästi värillisiä ikkunoita piparitaloon: laita karkki ikkuna-aukkoon sulamaan paistumisen ajaksi. Olethan kuitenkin tarkkana, sillä sulamattomat karkit voivat palaa uunissa.

Kakunkoristeet tarjoavat laajan valikoiman vaihtoehtoja myös pipareiden ja piparkakkutalon koristeeksi. Kokeile ihmeessä strösseleitä, kuulia, rakeita tai helmiä. Saat loihdittua upeita taideteoksia.

Karkkiväriä eli elintarvikeväriä saa sekä jauheena että valmiina pastavärinä tai nesteenä. Värien vahvuudessa on eroja niiden valmistajien ja elintarvikevärityyppien välillä. Väriä kannattaa siksi lisätä aina vähän kerrallaan.

Muista koristelussakin vähemmän on enemmän -periaate. Kaikkia värejä tai koristeita ei kannata laittaa saman piparin päälle, vaan leikitellä muutamalla kerrallaan. Valkoinen kirkastaa sen rinnalla olevia värejä, joten pieni valkoinen yksityiskohta tekee koko koristelusta katseenvangitsijan. Vastavärit puolestaan saavat toisensa hehkumaan. Koristelussa pätevät siis kuvaamataidon värioppien periaatteet.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›