Leivo kaikille – kasvipohjaiset Valio Oddlygood® uutuudet leivontaan

Uusien kasvipohjaisten Valio Oddlygood® leivontatuotteiden avulla on helppo leipoa herkkuja, jotka maistuvat kaikille. Vispaa, upota sormet taikinaan ja löydä leivonnan ilo!

Uudet Valio Oddlygood® leivonta- ja jälkiruokatuotteet toimivat kuin vispikerma ja maustettu rahka, mutta ovat täysin kasvipohjaisia ja maistuvat kaikille sekasyöjistä vegaaneihin!

Valio Oddlygood® Easy Whipping on täyteläinen kasvipohjainen vispi. Siitä saa vaahdotettua helposti ja nopeasti puhtaan valkoisen, pursotuksissa kestävän vaahdon, jossa on kaunis kiilto. Maku on mieto ja täyteläinen.

Valio Oddlygood® Bake & Dessert on kasvipohjainen vaihtoehto maustetulle rahkalle. Kaksi makua: lempeä ja monipuolinen vanilja tai ihanan marjaisa vadelma-mustikka. Bake & Dessert -tuotteiden avulla loihdit vaikkapa juustokakun, browniet tai kerrosjälkkärit kasvipohjaisina. Ne ovat vastustamattoman hyviä ihan sellaisenaankin.

Tutut kasvot tuotteiden takana

Mukana uusien kasvipohjaisten leivonta- ja jälkiruokatuotteiden kehittämisessä ovat olleet monessa liemessä keitetyt pitkän linjan ammattilaiset Teresa Välimäki ja Aki Wahlman.

– Kun lähdimme laajentamaan Valio Oddlygood® tuoteperhettä leivontatuotteisiin, totesimme heti alkuvaiheessa, että olemme uuden äärellä niin hyvässä kuin pahassa. On ollut haastavaa ja jännittävääkin tuoda kokonaan uudenlaisia tuotteita markkinoille. Olemme tunnistaneet, että myös monet kuluttajat ovat edelleen epävarmoja kasvipohjaisten tuotteiden toimivuudesta. Tavoitteenamme olivat aidosti toimivat ja hyvänmakuiset tuotteet, ja halusimme ottaa jo tuotekehitysvaiheeseen mukaan näkemystä myös talon ulkopuolelta. Olimme jo aiemmin tehneet yhteistyötä Akin yrityksen Foody Allenin kanssa, ja tämä oli sille luontevaa jatkoa. Olemme olleet yhteistyöhön tyytyväisiä, kertoo Brand Manager Anne Arponen Oddlygood® Global Oy:stä.

– On ollut ammatillisesti kiinnostavaa osallistua näiden tuotteiden matkaan alusta asti tuotekehityksestä testaukseen ja nähdä ne nyt kauppojen hyllyillä. Tavoitteena meillä oli leivontatuotteet, jotka täyttävät odotukset niin maun kuin ominaisuuksien puolesta ja olemme aidosti ylpeitä näistä tuotteista, Teresa kertoo.

Uudenlaisten tuotteiden testaamisessa on ollut hyötyä vuosien keittiökokemuksesta.

– Osaamme kysyä oikeita kysymyksiä ja hahmotamme, miten monenlaiseen leivontaan tuotteen täytyy sopia ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat lopputulokseen. Kotikeittiöissä on erilaisia leipojia ja erilaisia välineitä, ja näihin tuotteisiin kuluttaja voi luottaa. Tunnemme myös vastaavien maitopohjaisten tuotteiden ominaisuudet, ja Valio Oddlygood® leivontatuotteissa on pyritty tätä kohti, Aki kertoo.

– Työ on tuntunut sikälikin merkitykselliseltä, että tulevaisuudessa meidän kaikkien ruokavalio tulee sisältämään entistä enemmän kasvipohjaisia tuotteita. Työssäni olen aina halunnut edistää sitä, että suomalaiset söisivät paremmin, Teresa lisää.

Millaiseen leivontaan uutuudet sitten sopivat?

Tuotteet on suunniteltu sellaisiksi, että ne maistuisivat kaikille: heille, jotka haluavat lisätä kasviperäisten raaka-aineiden käyttöä ruokavaliossaan, ja heillekin, joille vain maku ratkaisee. Jos maustetut rahkat ovat tuttuja, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla Valio Oddlygood® Bake & Dessert tuotteita.

– Sitä voi käyttää maustetun rahkan tapaan  niin kylmään kuin lämpimään leivontaan. Bake & Dessert tuotteella onnistuu esimerkiksi paistettu ja hyydytetty juustokakku sekä erilaiset kerrosjälkiruoat. Molemmat maut ovat todella hyviä: vadelma-mustikka on aidosti kivan marjaisa ja vanilja helppo ja monipuolinen, sitä voi myös maustaa haluamallaan tavalla, Teresa kertoo ja jatkaa:

– Olen todella tyytyväinen myös Valio Oddlygood® Easy Whipping vispiin, siinä ollaan niin lähellä vispikerman ominaisuuksia. Vaahto on kaunis ja kestävä, kakkujen koristelussa pursotusten kestävyys on jopa vispikermaa parempi.

– Vispin maku on myös ihanan mieto ja täyteläinen. Siinä ei ole mitään sivumakuja tai karvautta, joita kasvipohjaisissa vispituotteissa usein on, Aki täydentää.

Leipominen ei vaadi uskallusta, kun on toimivat ja maistuvat tuotteet!

Kokeile ihania reseptejä

Uutuustuotteille on tehty paljon ihania reseptejä, joiden avulla kuka tahansa voi kokeilla vegaanista leivontaa. Ohjeet ovat siis myös maidottomia ja munattomia. Leivonnan työvaiheet ovat tuttuja eikä lopputulos ole millään tapaa kompromissi vaan herkku, joka maistuu kaikille ruokavaliosta riippumatta. Ohjeista löytyy monia klassikkoreseptejä täysin kasvipohjaisina, esimerkiksi vegaaninen sitruunamarenkipiiras.

– Kun mennään hieman ajassa taaksepäin, oli ravintoloissakin kasvissyöjän annos usein aivan eri näköinen ja makuinen kuin sekasyöjien. Enää asia ei todellakaan ole niin. Kasvissyöjän ja vegaanin lautaselta löytyy nykyään aivan yhtä herkulliset kastikkeet ja lisukkeet. Ja sama pätee leivonnaisiin ja jälkiruokiin, Teresa sanoo.

– Ja pääseehän siinä leipojakin helpommalla, jos sama leivonnainen maistuu kaikille! Kasvipohjaisilla tuotteilla leipominen ei välttämättä vaadi mitään ihan supererikoista, kun tuotteet on kohdillaan ja leipomiseen tarkoitettuja, Aki jatkaa.

Molemmat muistuttavat kuitenkin, että kasvipohjaisessa kuten kaikessa muussakin leivonnassa kannattaa lukea ohje ensin huolella läpi ja seurata sitä tarkasti.

– Esimerkiksi vegaaninen paistettu juustokakku kannattaa paistaa juuri ohjeen mukaisella korkeudella eli keskitasolla sekä reseptin lämpötilalla, jotta lopputulos on oikea ja pinta saa kauniin värin. Maitopohjaisilla tuotteilla valmistetut juustokakut ruskistuvat helpommin, ja resepteissä on siten enemmän joustoa ja vaihtelua. Toinen huomioitava seikka on, että vegaanisen juustokakun pitää antaa täysin jäähtyä, että tärkkelyksen avulla tapahtuva hyytyminen onnistuu, Teresa kertoo.

Lopuksi Aki ja Teresa haluavat vielä rohkaista kokeilemaan leipomista kasvipohjaisilla tuotteilla:

– Nyt ei oikeastaan mitään uskallusta vaadita, kun on tuotteet ja reseptit, jotka toimivat ja maistuvat. Jos on halukkuutta käyttää enemmän kasvipohjaisia tuotteita, tässä on taatusti toimiva ja testattu mahdollisuus!

Tutustu resepteihin

Lisää vegaanista leivontaa!

Aki Wahlman Keittiömestari, joka on tullut monelle tutuksi muun muassa televisio-ohjelmista Kokkisota, Liemessä ja Mitä tänään syötäisiin?. Vuoden kokki (1996) ja Suomen edustaja kansainvälisessä Bocuse d’Or -kilpailussa (1997).

Teresa Välimäki Kokki, keittokirjailija, ravintoloitsija ja ravintovalmentaja, jonka resepti-ideoita on nähty myös useissa tv-ohjelmissa.

Foody Allen Aki ja Nina Wahlmanin omistama yritys, joka keskittyy ruoka- ja elintarvikealan konseptointiin, sisällöntuotantoon sekä viestintään. Yrityksen vahvuudessa mukana on myös Teresa Välimäki.