Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Vegaaniruokavalio

Vegaaniruokavalio
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Vegaaniruokavalio rakentuu yksinomaan kasvikunnan tuotteista. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita eikä käytä myöskään mitään eläinperäisiä raaka-aineita.

Vegaanin ruokavalio koostuu kokonaan kasvikunnan tuotteista. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita kuten lihaa, kanaa, kalaa, munia tai maitotuotteita, eikä käytä myöskään mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää viljatuotteita, kasviksia, palkokasveja, sieniä, pähkinöitä sekä siemeniä, hedelmiä ja marjoja, kasvirasvoja sekä kasvipohjaisia juomia sekä muita kasvipohjaisia tuotteita.

Sopiiko vegaaniruokavalio kaikille?

Monipuolisesti ja huolellisesti koostettuna vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille. Vegaaniruokavaliossa tulee huolehtia tavallista tarkemmin riittävästä ravintoaineiden sekä energian saannista syömällä 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä. Vegaaniruokavaliosta ei huolellisesta toteutuksesta huolimatta yleensä saa riittävästi D-vitamiinia, B12-vitamiinia tai jodia. Vegaaniruokavaliota suositellaankin täydennettävän aina D- ja B12-vitamiini ravintolisillä sekä jodia sisältävällä ravintolisällä. Muiden ravintolisien kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, raudan ja sinkin tarve täytyy arvioida yksilöllisesti.

Vegaanin lautasmalli

Vegaanin lautasmalli rakentuu kolmesta yhtä suuresta osasta. Kolmasosa lautasesta on kasviproteiinin lähdettä. Osuus on suurempi kuin perinteisessä lautasmallissa (1/4), jotta aterialla turvataan riittävä proteiinin ja energian saanti. Kolmasosa lautasesta on varattu juures-, vilja- tai perunalisäkkeelle. Viimeisellä kolmanneksella on kypsennetyt ja tuoreet kasvikset, johon on hyvä lisätä loraus rypsiöljyä. Lisäksi täysipainoiseen lautasmallin mukaiseen vegaaniateriaan kuuluvat myös täysjyväleipä, vähintään 60 % rasvaa sisältävä leipärasva ja monipuolisesti täydennetty kasvipohjainen ruokajuoma.

Herkullista vegaanista kasvisruokaa Gold&Green® tuotteiden avulla

Kaurasta ja/tai palkokasveista valmistetut 100 % kasviperäiset pääaterian proteiininlähteet helpottavat ruoanvalmistusta.

Search