omenapiirakka pellillä

Sadonkorjuun aika

Syksyllä nautitaan satokauden herkullisista antimista: omenoista, sienistä, marjoista, kaaleista ja kurpitsoista. Sadonkorjuuaikaan kuuluu myös perinteinen suomalainen syysjuhla kekri, jota vietetään aina syyskuun lopulta marraskuun alkuun.

Sadonkorjuujuhlan reseptit

Sadonkorjuu on kokkaajalle kiitollista, mutta myös kiireistä aikaa. Kasvisten, juuresten, hedelmien, sienien ja marjojen satokausi on runsaimmillaan. Tuoreista raaka-aineista syntyy monenlaisia sesongin herkkuja ja maukkaita aterioita. Lisäksi moni säilöö satoa varastoon talveksi esimerkiksi mehuja ja hilloja keittämällä ja kotitekoisia säilykkeitä purkittamalla.

Perinteinen sadonkorjuujuhla on nimeltään kekri, jota vietettiin aikanaan sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päättymisen kunniaksi. Kekriperinne elää edelleen ruokamarkkinoiden ja muiden yhteisöllisten tapahtumien muodossa. Sadonkorjuujuhlia voi järjestää pitkin syksyä esimerkiksi ensimmäisen omenapiirakan, herkullisen kaalilaatikon tai mehevän tattirisoton kunniaksi. Kokosimme tälle sivulle herkullisia reseptejä satokauden antimista nauttimiseen. Inspiroidu ja ihastu!

Herkulliset omenareseptit

Omena on yksi suosituimmista satokauden herkuista, eikä ihme. Monikäyttöinen hedelmä taipuu niin leivonnaisiksi, hilloiksi kuin suolaistenkin reseptien raaka-aineeksi. Perinteisen omenapiirakan, omena-kaurapaistoksen ja omenahyveen lisäksi sen raikas maku on oiva lisä pääruoissa ja salaateissa.

Ei ole itse tehdyn omenahillon voittanutta!

Perinteinen omenahillo on oiva syksyinen herkku. Säilö omenasadon hedelmät helposti valmistamalla raikas ja maukas hillo. Löydä alta kaksi ohjetta omenahillolle ja kaksi muuta satokauden suosikkiamme.

Syksyllä nautitaan mustikoita

Syksyllä nautitaan luonnonmarjoista, kuten mustikoista, puolukoista, karpaloista ja hilloista. Nämä metsien marjat maistuvat kakuissa, leivonnaisissa sekä monissa muissa herkuissa. Pakastamalla ja säilömällä marjoista voi nauttia ympäri vuoden.

Monikäyttöinen mustikka on suomalaisten suosikkimarjoja. Se maistuu puuron ja jogurtin kanssa, mutta siitä syntyy myös maukkaita jälkiruokia ja leivonnaisia.

Hurmaavan makeankirpeä puolukka

Marjametsän toinen suosikki on makeankirpeä puolukka. Siitä syntyy raikas rahka, puolukkapuuro tai vaikkapa perinteinen puolukkapiirakka.

Mehevistä luumuista syntyy monta herkkua

Keltaiset ja violetit luumut kypsyvät meheviksi elokuussa. Leivo luumuista piirakkaa, keitä luumuhilloa tai pyöräytä sadosta raikas luumuvispipuuro. Luumun maku sopii mainiosti myös lihan seuraksi. Kun säilöt luumut syksyllä, voit käyttää niitä joulunajan herkkuihin.

Nauti syksyn sienisadosta

Syksyn sienisadosta syntyy monenlaista ihanaa ruokaa. Kannoitpa sienet kotiin sitten metsästä tai kaupasta, herkullisia reseptejä riittää. Suppilovahverot, kantarellit, mustatorvisienet, tatit ja rouskut ovat hyviä ruoanlaittosieniä. Niistä syntyy esimerkiksi sienipiirakka, keittoa, salaattia tai vaikkapa kastike perunoiden tai pastan kaveriksi.

Kaali maistuu monissa syksyn herkuissa

Kaali on edullinen ja monipuolinen raaka-aine. Lajikkeissa riittää valinnanvaraa perinteisestä valkokaalista säväyttävään punakaaliin. Suikaloi kaalia laatikkoon ja keittoon, pyöräytä kääryleiksi, pikkelöi tai paahda uunissa. Vähäkalorinen kaali on hyvä valinta myös keventäjälle.

Maukkaat juurekset moneen makuun

Juurekset ovat syksyn ja talven ruokaa parhaimmillaan: edullista, värikästä ja maukasta. Porkkana, punajuuri, palsternakka, maa-artisokka ja mustajuuri sopivat moniin ruokiin ja lisäkkeeksi lihalle ja kalalle. Valmista juureksista esimerkiksi samettinen porkkanakeitto tai mehevät punajuuripihvit. Paahdetut uunijuurekset maistuvat salaateissa tai lihan ja kalan lisäkkeenä.

Energiatarpeesi