Nautitaan satokauden antimista

Kesällä ja syksyllä iloitaan kotimaisen sadon kypsymisestä ja nautitaan satokauden herkullisista antimista: marjoista, omenoista, kaaleista, kurpitsoista ja sienistä.

Kesän ja syksyn sadonkorjuu on kokkaajalle kiitollista, mutta myös kiireistä aikaa. Marjojen, kasvisten, juuresten, hedelmien ja sienien satokausi on runsaimmillaan. Tuoreista raaka-aineista syntyy monenlaisia sesongin herkkuja ja maukkaita aterioita. Lisäksi moni säilöö satoa varastoon talveksi esimerkiksi mehuja ja hilloja keittämällä ja kotitekoisia säilykkeitä purkittamalla.

Sadonkorjuujuhlan reseptit

Perinteinen sadonkorjuujuhla on nimeltään kekri, jota vietettiin aikanaan sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päättymisen kunniaksi. Perinteisesti kekriä vietetään aina syyskuun lopulta marraskuun alkuun. Kekriperinne elää edelleen ruokamarkkinoiden ja muiden yhteisöllisten syystapahtumien muodossa.

Sadonkorjuujuhlia voi järjestää pitkin syksyä esimerkiksi ensimmäisen omenapiirakan, herkullisen kaalilaatikon tai mehevän sienirisoton kunniaksi.

Kokosimme tälle sivulle herkullisia reseptejä satokauden antimista nauttimiseen. Inspiroidu ja ihastu!

Mustikka on kotimainen supermarja ja suomalaisten suosikki

Mustikan satokausi kestää heinäkuusta syyskuun alkuun, mutta pakastamalla ja säilömällä ihanasta mustikkasadosta voi nauttia vuoden ympäri. Mustikka maistuu puuron ja jogurtin kanssa, mutta siitä syntyy myös maukkaita kakkuja, piirakoita, jälkiruokia ja leivonnaisia.

maistuvat reseptit mustikalle

Hurmaavan kirpeä puolukka

Marjametsän toinen suosikki on makeankirpeä puolukka. Siitä syntyy raikas rahka, puolukkapuuro tai vaikkapa perinteinen puolukkapiirakka.

mitä tehdä puolukasta?

Herkulliset omenareseptit

Omena on yksi suosituimmista satokauden herkuista, eikä ihme. Monikäyttöinen omena taipuu niin leivonnaisiksi, hilloiksi kuin suolaistenkin reseptien raaka-aineeksi. Perinteisen omenapiirakan, omena-kaurapaistoksen ja omenahyveen lisäksi sen raikas maku on oiva lisä pääruoissa ja salaateissa.

parhaat reseptit omenalle

Ei ole itse tehdyn hillon voittanutta

Perinteinen omenahillo on oiva syksyinen herkku. Säilö omenasadon hedelmät helposti valmistamalla raikas ja maukas hillo. Mukana myös suosikkihillomme muista satokauden antimista.

Kaikki ohjeet hilloille

Mehevistä luumuista syntyy monta herkkua

Keltaiset ja violetit luumut kypsyvät meheviksi elokuussa. Leivo luumuista piirakkaa, keitä luumuhilloa tai pyöräytä sadosta raikas luumuvispipuuro. Luumun maku sopii mainiosti myös lihan seuraksi. Kun säilöt luumut syksyllä, voit käyttää niitä joulunajan herkkuihin.

lumoavat reseptit luumuille

Nauti kotimaisesta sienisadosta

Syksyn sienisadosta syntyy monenlaista ihanaa ruokaa. Kannoitpa sienet kotiin sitten metsästä tai kaupasta, herkullisia reseptejä riittää. Suppilovahverot, kantarellit, mustatorvisienet, tatit ja rouskut ovat hyviä ruoanlaittosieniä. Niistä syntyy esimerkiksi sienipiirakka, keittoa, salaattia tai vaikkapa kastike perunoiden tai pastan kaveriksi.

kaikki ihanat sienireseptit

Kesäkurpitsa on runsassatoinen kasvimaan herkku

Kesäkurpitsaa voi käyttää raakana kurkun tavoin, mutta se kestää hyvin myös kypsennyksen. Tästä monipuolisesta vihanneksesta voi valmistaa esimerkiksi kesäkurpitsalasagnea, kesäkurpitsagratiinia, keittoa tai makeaa kesäkurpitsakakkua.

Kaikki reseptit kesäkurpitsalle

Kaali maistuu monissa syksyn herkuissa

Kaali on edullinen ja monipuolinen raaka-aine. Lajikkeissa riittää valinnanvaraa perinteisestä valkokaalista säväyttävään punakaaliin. Suikaloi kaalia laatikkoon ja keittoon, pyöräytä kääryleiksi, pikkelöi tai paahda uunissa. Vähäkalorinen kaali on hyvä valinta myös painonhallitsijalle.

kurkkaa koko kirjo kaalireseptejä
Poimi kotimaiset antimet herkuiksi
Raparperi
Mansikka
Mustikka
Omenaherkkuja loppukesän kunniaksi
Kesäkurpitsa
Kurpitsa
Sienet
Kaali