Kesä maistuu mansikalta

Makeat ja mehukkaat mansikat ovat ihania sellaisenaan, mutta myös leivonnaisissa, jälkiruoissa ja suolaisissa herkuissa. Tässä mansikkareseptit joka makuun – mansikkakakusta mansikkajälkiruokiin.

Tuoreet mansikat ovat kesän parhaita juttuja. Näillä resepteillä taiot kesän mansikkasadon herkullisiksi leivonnaisiksi, jälkkäreiksi, piknikeväiksi ja suolaisiksi ruoiksi.

Hurmaavat mansikkakakut ja mansikkapiirakat

Makeita mansikoita, pehmeää kermaa ja rapeaa pohjaa. Mansikkakakut ja -piirakat kuuluvat kesään. Maistuisiko vaikkapa samettinen mansikkajuustokakku, marenkinen britakakku, superhelppo mökkikakku tai perinteinen mansikkakakku?

Katso lisää reseptejä

Mansikkajälkiruoat ja -leivonnaiset

Mansikat viimeistelevät kakkujen lisäksi myös jälkiruoat, leivonnaiset sekä muut kesäherkut. Kokeile raidallista tiikerikääretorttua, koivuhalon muotoon veisteltyä juhannushalkoa tai yhdistä mansikat marenkiin pavlovan muodossa. Herkkua mansikat ovat myös vohveleiden, lettujen ja köyhien ritareiden kaverina. Mansikkaherkkujen kyytipojaksi sopii kesäisen raikas mansikka-raparperisangria.

Katso lisää mansikkareseptejä

Salaatteja ja välipaloja mansikasta

Mansikoiden juuri sopivan makea maku täydentää hyvin myös suolaisia makuja. Kokeile mansikoita yhdessä erilaisten juustojen, melonien, kurkun, fenkolin ja basilikan kanssa vaikkapa salaatin tai voileivän muodossa. Makean mansikkaista välipalaa mielivälle ehdotamme mansikkasmoothieta tai marjoilla viimeisteltyä tuorepuuroa. Klassikkoyhdistelmä on myös raparperi ja mansikka, joista keität herkullisen hillokkeen jogurtin kaveriksi.

Katso lisää salaattireseptejä

Milloin mansikat kypsyvät?

Mansikoiden kypsymiseen vaikuttaa kevään ja alkukesän sää. Tavallisesti kotimaisten mansikoiden sesonki alkaa juhannuksen tienoilla, mutta tilannetta kannattaa seurata kesäkuun alkupuolelta alkaen. Ulkomaisilla mansikoilla pääsee herkuttelemaan jo aiemmin.

Jotta mansikoilla pääsee herkuttelemaan myös satokauden jälkeen, voi osan kesän mansikkasadosta pakastaa. Mansikoiden pakastaminen on hyvä tehdä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Pakastemansikat sopivat esimerkiksi jogurtin, lettujen ja puuron päälle, kakkujen ja kääretorttujen täytteisiin sekä smoothieihin ja tuorepuuroihin.

Tiesitkö tämän mansikasta?

  • Mansikka ei virallisesti ole marja, vaan ruusukasvien joukkoon kuuluva epähedelmä.
  • Mansikka on nykyisin yksi maailman viljellyimmistä kasveista, mutta sitä kasvaa myös luonnonvaraisena. Ahomansikka eli toiselta nimeltään metsämansikka viihtyy parhaiten kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla, kuten tienpientareilla.
  • Mansikat sisältävät kuitua, c-vitamiinia sekä flavonoideja.
  • Mansikat säilyvät parhaiten jääkaapissa.
Raaka-aine
Raparperi – kesäsadon ensimmäisiä paloja
Raaka-aine
Monipuolinen mustikka
Raaka-aine
Haukkaa rouskuvaa retiisiä