Kesä maistuu mansikalta

Mansikka on rakastetuimpia kesäherkkuja. Mansikat maistuvat sellaisenaan, mutta niistä valmistuvat myös herkulliset leivonnaiset, jälkiruoat ja suolaiset ruoat.

Yksi kesän suosituimmista herkuista on mehukas ja makea mansikka. Ruusukasveihin kuuluva mansikka on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Puutarhamansikasta löytyy useita eri lajikkeita, joiden käyttötarkoitus ja sadon ajankohta vaihtelee lajikkeesta riippuen.

Mansikkakausi käynnistyy yleensä kesäkuussa, mutta ajankohta vaihtelee lajikkeesta ja ilmoista riippuen. Kesän sadosta voi nauttia koko vuoden pakastamalla osan poimituista herkuista.

Tiesitkö tämän mansikasta?

  • Mansikka ei virallisesti ole marja, vaan ruusukasvien joukkoon kuuluva epähedelmä.
  • Huomattavasti puurtarhamansikkaa pienempi ahomansikka eli metsämansikka on luonnonvarainen laji.
  • Mansikassa on flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina.
  • Mansikka sisältää yli 90 % vettä.
  • Mansikat sisältävät myös runsaasti kuitua ja c-vitamiinia.
  • Mansikka kukkii touko-kesäkuun vaihteessa.
  • Mansikat säilyvät parhaiten jääkaapissa.

Mansikkaleivonnaiset ja jälkiruoat

Mansikka on herkullista sellaisenaan, mutta siitä syntyvät myös mehukkaat ja makeat leivonnaiset ja jälkiruoat.

Tuoreista mansikoista saa nopeasti helpon jälkiruoan tarjoamalla ne esimerkiksi kermavaahdon, jäätelön, kastikkeen tai dipin kera. Kruunaa mansikoilla klassikkojälkiruokina tunnetut vohvelit, letut, muurinpohjaletut sekä köyhät ritarit. Mansikat sopivat myös kesäiseen panna cottaan, jäädykkeeseen ja mansikkakääretorttuun.  Mansikoista valmistuu helppo herkku hetkessä, kun korvaa ohjeen kirsikat mansikoilla ja mansikkahillolla.

Katso lisää mansikkareseptejä

Ihanat mansikkakakut ja piirakat

Kesään kuuluu ehdottomasti mansikkakakku. Herkulliset mansikkakakut ja mehevät mansikkapiirakat kruunaavat kahvipöydän. Kokeile perinteisen mansikkakakun lisäksi mansikkajuustokakkua, mansikkaista suklaakermakakkua tai rentoa lettukakkua.

Katso lisää reseptejä

Kesäiset mansikkasalaatit

Mansikka tuo makeutta raikkaisiin kesäsalaatteihin. Salaatissa mansikan makean maun kanssa sopivat hyvin yhteen esimerkiksi erilaiset juustot, kurkku, fenkoli ja basilika. Mansikkasalaatti maistuu niin lounaaksi, piknikillä kuin  grilliruokien lisäkkeenä.

Katso lisää salaattireseptejä

Muut herkulliset mansikkareseptit

Mansikka sopii mainiosti myös erilaisiin hilloihin, juomiin ja suolaisiin ruokiin.

Katso kaikki mansikkareseptit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›