Makeat ja mehukkaat mansikat ovat ihania sellaisenaan, mutta myös leivonnaisissa, jälkiruoissa ja suolaisissa herkuissa. Tässä mansikkareseptit joka makuun – mansikkakakusta mansikkajälkiruokiin.
Tuoreet mansikat ovat kesän parhaita juttuja. Näillä resepteillä taiot kesän mansikkasadon herkullisiksi leivonnaisiksi, jälkkäreiksi, piknikeväiksi ja suolaisiksi ruoiksi.
Makeita mansikoita, pehmeää kermaa ja rapeaa pohjaa. Mansikkakakut ja -piirakat kuuluvat kesään. Maistuisiko vaikkapa samettinen mansikkajuustokakku, marenkinen britakakku, superhelppo mökkikakku tai perinteinen mansikkakakku?
Mansikat viimeistelevät kakkujen lisäksi myös jälkiruoat, leivonnaiset sekä muut kesäherkut. Kokeile raidallista tiikerikääretorttua, koivuhalon muotoon veisteltyä juhannushalkoa tai yhdistä mansikat marenkiin pavlovan muodossa. Herkkua mansikat ovat myös vohveleiden, lettujen ja köyhien ritareiden kaverina. Mansikkaherkkujen kyytipojaksi sopii kesäisen raikas mansikka-raparperisangria.
Mansikoiden juuri sopivan makea maku täydentää hyvin myös suolaisia makuja. Kokeile mansikoita yhdessä erilaisten juustojen, melonien, kurkun, fenkolin ja basilikan kanssa vaikkapa salaatin tai voileivän muodossa. Makean mansikkaista välipalaa mielivälle ehdotamme mansikkasmoothieta tai marjoilla viimeisteltyä tuorepuuroa. Klassikkoyhdistelmä on myös raparperi ja mansikka, joista keität herkullisen hillokkeen jogurtin kaveriksi.
Mansikoiden kypsymiseen vaikuttaa kevään ja alkukesän sää. Tavallisesti kotimaisten mansikoiden sesonki alkaa juhannuksen tienoilla, mutta tilannetta kannattaa seurata kesäkuun alkupuolelta alkaen. Ulkomaisilla mansikoilla pääsee herkuttelemaan jo aiemmin.
Jotta mansikoilla pääsee herkuttelemaan myös satokauden jälkeen, voi osan kesän mansikkasadosta pakastaa. Mansikoiden pakastaminen on hyvä tehdä mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Pakastemansikat sopivat esimerkiksi jogurtin, lettujen ja puuron päälle, kakkujen ja kääretorttujen täytteisiin sekä smoothieihin ja tuorepuuroihin.