Makeat ja mehukkaat mansikat ovat ihania sellaisenaan, mutta myös leivonnaisissa, jälkiruoissa ja suolaisissa herkuissa. Tässä mansikkareseptit joka makuun – mansikkakakusta mansikkajälkiruokiin.
Tuoreet mansikat ovat kesän parhaita juttuja. Näillä resepteillä taiot kesän mansikkasadon herkullisiksi leivonnaisiksi, jälkkäreiksi, piknikeväiksi ja suolaisiksi ruoiksi.
Makeita mansikoita, pehmeää kermaa ja rapeaa pohjaa. Mansikkakakut ja -piirakat kuuluvat kesään. Maistuisiko näyttävä lettukakku, samettinen mansikkajuustokakku, marenkinen britakakku, superhelppo mutakakkutäytekakku tai perinteinen mansikkakakku?
Mansikat viimeistelevät kakkujen lisäksi myös jälkiruoat, leivonnaiset sekä muut kesäherkut. Kokeile raidallista tiikerikääretorttua, koivuhalon muotoon veisteltyä juhannushalkoa tai yhdistä mansikat marenkiin Eton messin tai pavlovan muodossa. Herkkua mansikat ovat myös vohveleiden, lettujen ja köyhien ritareiden kaverina.
Mansikoiden juuri sopivan makea maku täydentää hyvin myös suolaisia makuja. Kokeile mansikoita yhdessä erilaisten juustojen, melonien, kurkun, fenkolin ja basilikan kanssa vaikkapa salaatin tai voileivän muodossa. Makean mansikkaista välipalaa mielivälle ehdotamme mansikkasmoothieta, mansikkarahkaa tai marjoilla viimeisteltyä tuorepuuroa. Klassikkoyhdistelmä on myös raparperi ja mansikka, joista keität herkullisen hillokkeen jogurtin kaveriksi.
Mansikoiden kypsymiseen vaikuttaa kevään ja alkukesän sää. Tavallisesti kotimaisten mansikoiden sesonki alkaa juhannuksen tienoilla, mutta tilannetta kannattaa seurata kesäkuun alkupuolelta alkaen. Ulkomaisilla mansikoilla pääsee herkuttelemaan jo aiemmin.
Mansikat säilyvät hyvin pakastettuina, joten kesän satoa voi pakastaa talven varalle. Pakastetut mansikat sopivat hyvin esimerkiksi smoothieen tai sulatettuina puuron tai jogurtin päälle.