Omenaherkkuja loppukesän kunniaksi

Alkusyksyssä on jotakin muutakin kaunista kuin pelkät hämärtyvät lämpimät illat. Nimittäin puutarhoissa kypsyvät herkulliset omenat.

Kunnianosoitus kotimaiselle omenalle

Kotimaisen omenan maku synnyttää muistoja parhaimmillaan: mummon omenamehu, itse tehty hillo, miksei myös nauruntäyteiset omenavarkauskepposet naapurin pihalla ja suoraan puusta suuhun päätynyt loppukesän maku. Omena maistuu monella tavalla hyvältä!

Kotipuutarhasta poimitun omenan kiistämätön etu on siinä, että tietää miten omenasato on kasvatettu. Kotiomenat kypsyvät useimmiten ilman lisättyjä kemikaaleja ja tällöin ne voidaan nautiskella kuorineen. Samalla jokainen omenan sisältämistä hyvistä ravintoaineista päätyy oikeaan osoitteeseen.

Eri lajikkeita eri satokaudella

Omenalajikkeita on todella paljon. Omenat jaetaan useimmiten satokauden mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin.

Kesäomenista esimerkiksi Valkea Kuulas kypsyy jo loppukesästä ja onkin monipuolinen käyttöomena sellaisenaan nautittavaksi tai ruoanlaitossa. Syysomenista kymmenkunta vuotta sitten myyntiin tullut Pekka on oikea lapsiperheen suosikki. Sen houkutteleva punaisuus saa lapsenkin helposti haukkaamaan omenaa. Maistamisen palkintona saakin omenan mahtavan makeuden! Talvilajike Antonovka on erinomainen talousomena. Se on hapokas ja soseutuu hyvin.

Säilytä ja käytä omenoita oikein

Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Syyslajikkeet säilyvät kesälajikkeita paremmin. Vaurioituneita omenoita ei pidä varastoida, sillä ne pilaannuttavat helposti muutkin omenat. Varastoitaviksi omenoiksi kannattaakin kerätä omenat suoraan puista ja käsitellä niitä muutoinkin hellävaroen.

Jos teet omenista mehuja tai hilloja, valitse mieluummin hieman raa’at kuin liian kypsät omenat. Tällöin omenien hapokkuus on hyvin tallella. Omenoiden täysi aromikkuus tulee esiin vasta kypsinä, joten silloin ne kannattaa nauttia kypsentämättöminä; sellaisenaan välipalana ja hedelmäjälkiruoissa tai raasteena.

Tiesitkö tämän omenasta?

  • Omena on yksi maailman vanhimmista hedelmistä.
  • Omena sisältää C- ja K-vitamiineja sekä runsaasti kuitua.
  • Omena sisältää flavonoideja.
  • Happamat omenat sopivat leivontaan ja ruokaomenaksi. Makeat omenat maistuvat sellaisenaan tai ne sopivat ruokiin, jossa omenat halutaan pysyvän koossa.
  • Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen.

Omenapiirakka on syksyn ikisuosikki

Omenapiirakka on aina muodissa. Onko parempaa tunnetta kuin lohkaista uunipelliltä pala vasta leivottua piirakkaa kahvin tai kylmän maitolasillisen kanssa nautittavaksi? Emme ihan heti keksi.

Katso lisää reseptejä

Omenaherkkuja laidasta laitaan

Perinteisen omenapiirakan lisäksi herkullinen omena taipuu niin osaksi pääruokia kuin tuomaan muhevuutta leivonnaisiin – hilloista ja salaateista puhumattakaan. Raikas omena sopii myös kastikkeisiin, pataruokiin, wokeihin ja keittoihin.

Omenaa suolaisissa ruoissa

Omenapaistokset ja leivonnaiset

Omenaa jälkiruoissa

Vuoden 2019 Luomukokin omenaiset reseptit

Luomukokki Simo Harrivaara kertoo näin: halusin lähteä rakentamaan kokonaisuutta jossa käytettäisiin mahdollisimman paljon kauden raaka-aineita ”nose to tail” periaatteella. Eli toisin sanoen tuotteesta käytetään kaikki mikä käytettävissä on. Omena sovittiin kantavaksi teemaksi kuvauksiin ja sidoin sen muihin syksyn makuihin sekä puhtaisiin raaka-aineisiin, jotta kotikokinkin olisi helppoa toteuttaa reseptit ilman sen ihmeellisempiä työkaluja tai osaamista.

Helppo omenapaistospiirakka taikoo omenaklassikot herkummaksi

Omenapiirakkaa vai omenapaistosta? Molemmat herkut ovat nyt ajankohtaisia kotimaisen omenasadon ollessa runsaimmillaan. Mitäpä jos yhdistäisit nämä kaksi omenaherkkua yhteen ja leipoisit vastustamattoman hyvän omenapaistospiirakan?

Omenapaistos + Omenapiirakka = Omenapaistospiirakka

Koekeittiön Annan kehittämässä omenapaistospiirakassa on vehnäinen pohja tehty suit sukkelaan viipaloimalla tölkissä myytävää raakacroisanttia! Ja päällä on sitten se paistos-osuus, eli siirapin makeuttama omena-kauramuruseos. Irtopohjakakkuvuoka toimii kätevästi piirakkavuokana. Ohjeeseen suositellaan ehdottomasti käytettäväksi hapokkaita omenoita, jotta mausta saadaan raikas. Ja kyllä tämänkin omenaherkun kylkiäisiksi sopii vaikka itse tehty perinteinen vaniljakastike tai sitruunalla höystetty kuohkea vaniljakastike.

Poimi resepti

Omenahillot

Omenabritan herkullinen salaisuus!

Britakakku on kestosuosikki, jota tarjotaan niin häissä kuin syntymäpäivillä, mökillä kuin ravintoloiden jälkiruokana vuodesta toiseen.

Britakakkujen pääsesonki on yleensä kesällä, kun kakku täytetään tuoreilla, kotimaisilla marjoilla, kuten mansikoilla tai vadelmilla. Syksyn tullen ei kuitenkaan tätä lumoavaa herkkua pidä unohtaa! Sen voi valmistaa tämän satokauden tuotteliaista hedelmistä eli omenoista. Ohjeemme avulla voit samalla antaa levykakun sijaan britalle uuden muodon paistamalla kakkupohjan kahdessa pyöreässä irtopohjakakkuvuoassa. Toki löydät ohjeesta neuvot myös uunipellillä valmistettavaan levykakkuun.

Miksi ihmeessä britakakku on niin valloittava leivonnainen?

Kokonaisuus on vaan niin tyrmäävä. Makeus versus marjojen tai hedelmien hapokkuus. Kermavaahdon pehmeys versus rapsakka kakkupohja. Ja pinnalla paahtuneet mantelilastut, joiden tippumista kakkupaperille oikein odottaa… Mutta, luulenpa, että kakun tyrmäävyys on sen rakenne! Onnistuneessa leivonnaisessa kun on maun lisäksi tärkeää, miltä se suussa tuntuu. Erilaiset rakenteet tekevät kakkupalan nauttimisesta mielenkiintoisen sen lusikoimisesta aina herkun nielaisuun asti. Britakakussa on tässä onnistuttu täysin. Luulenpa kuitenkin, että paras tapa britakakun herkullisen salaisuuden selvittämiseen on ottaa itse iso haukkaus kakkua!

Katso resepti

Omenareseptit joka tilanteeseen

Täältä löydät yli 100 herkullista makeaa ja suolaista omenareseptiä. Maistuisiko omenapiirakka, omenaleivokset, omenainen porokeitto vai omenajuoma?

Katso reseptit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›