Kotimaisten omenoiden maku synnyttää muistoja parhaimmillaan: mummon omenamehu, itse tehty hillo ja suoraan puusta suuhun päätynyt loppukesän maku.
Poimitpa omenasi omasta puutarhasta tai kaupan hedelmäosastolta, näillä herkullisilla omenaresepteillä leivot ja kokkaat sadon piirakoiksi, jälkiruoiksi, hilloiksi ja keitoiksi.
Omenapiirakka on ikisuosikki
Omenapiirakka on aina muodissa. Onko parempaa tunnetta kuin lohkaista uunipelliltä pala vasta leivottua piirakkaa kahvin tai kylmän maitolasillisen kanssa nautittavaksi? Emme ihan heti keksi.
Omenaherkkuja laidasta laitaan
Perinteisen omenapiirakan lisäksi herkullinen omena taipuu niin osaksi pääruokia kuin tuomaan muhevuutta leivonnaisiin – hilloista ja salaateista puhumattakaan. Raikas omena sopii myös kastikkeisiin, pataruokiin, wokeihin ja keittoihin.
Jos mietit tekisitkö omenapiirakkaa vai omenapaistosta, mitäpä
jos yhdistäisit nämä kaksi omenaherkkua yhteen ja leipoisit vastustamattoman
hyvän omenapaistospiirakan? Koekeittiön Annan kehittämässä omenapaistospiirakassa vehnäinen
pohja on tehty tölkissä myytävää raakacroisanttia viipaloimalla. Ja päällä on
sitten se paistososuus, eli siirapin makeuttama omena-kauramuruseos. Nam!
Eri aikaan kypsyvät lajikkeet
Omenalajikkeet eroavat toisistaan ominaisuuksien, kuten maun, koon, värin ja kypsymisajankohdan mukaan. Kypsymisajankohdasta riippuen omenalajikkeet luokitellaan vielä kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin.
Omenalajike kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan: hapokkaat omenat sopivat leivontaan, makeimmat kannattaa syödä sellaisenaan. Kesäomenoista esimerkiksi Valkea Kuulas kypsyy jo loppukesästä ja onkin monipuolinen käyttöomena sellaisenaan nautittavaksi tai ruoanlaittoon.
Syysomenoista Pekka on oikea lapsiperheen suosikki. Sen houkutteleva punaisuus saa lapsenkin haukkaamaan herkullisen makeaa omenaa.
Talvilajikkeista on syytä pitää mielessä mehukas ja melko hapan Antonovka. Lajikkeen omenat kypsyvät myöhään loppusyksystä ja säilyvät viileässä muutamia kuukausia. Parhaimmillaan Antonovka-omenat ovat leivonnassa, hillona ja mehuna.
Säilytä ja käytä omenoita oikein
Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Syyslajikkeet säilyvät kesälajikkeita paremmin. Vaurioituneita omenoita ei pidä varastoida, sillä ne pilaannuttavat helposti muutkin omenat. Varastoitaviksi omenoiksi kannattaakin kerätä omenat suoraan puista ja käsitellä niitä muutoinkin hellävaroen.
Jos teet omenista mehuja tai hilloja, valitse mieluummin hieman raa’at kuin liian kypsät omenat. Tällöin omenien hapokkuus on hyvin tallella. Omenoiden täysi aromikkuus tulee esiin vasta kypsinä, joten silloin ne kannattaa nauttia kypsentämättöminä; sellaisenaan välipalana ja hedelmäjälkiruoissa tai raasteena.
Omenabritan herkullinen salaisuus!

Ilona Köckritz-Perkiö
Valio Koekeittiö
Ruokaohjeet, tuotetestit ja ruokajutut ovat Ilonan sarkaa Valio Koekeittiössä. Koululaisperheen vauhdikas arki siivittää usein helpottavia ideoita ja uskaliaita kokeiluja resepteihin.
Britakakku on kestosuosikki, jota tarjotaan niin häissä kuin syntymäpäivillä, mökillä kuin ravintoloiden jälkiruokana vuodesta toiseen.