Ihanat omenareseptit

Omenapiirakkaa, uuniomenoita vai omenahilloa? Monipuoliset ja herkulliset omenat sopivat ruoanlaittoon sekä leivontaan – ja tietysti syötäväksi ihan sellaisenaan.

Kotimaisten omenoiden maku synnyttää muistoja parhaimmillaan: mummon omenamehu, itse tehty hillo ja suoraan puusta suuhun päätynyt loppukesän maku.

Poimitpa omenasi omasta puutarhasta tai kaupan hedelmäosastolta, näillä herkullisilla omenaresepteillä leivot ja kokkaat sadon piirakoiksi, jälkiruoiksi, hilloiksi ja keitoiksi.

Omenapiirakka on ikisuosikki

Omenapiirakka on aina muodissa. Onko parempaa tunnetta kuin lohkaista uunipelliltä pala vasta leivottua piirakkaa kahvin tai kylmän maitolasillisen kanssa nautittavaksi? Emme ihan heti keksi.

Katso lisää reseptejä

Omenaherkkuja laidasta laitaan

Perinteisen omenapiirakan lisäksi herkullinen omena taipuu niin osaksi pääruokia kuin tuomaan muhevuutta leivonnaisiin – hilloista ja salaateista puhumattakaan. Raikas omena sopii myös kastikkeisiin, pataruokiin, wokeihin ja keittoihin.

Jos mietit tekisitkö omenapiirakkaa vai omenapaistosta, mitäpä jos yhdistäisit nämä kaksi omenaherkkua yhteen ja leipoisit vastustamattoman hyvän omenapaistospiirakan? Koekeittiön Annan kehittämässä omenapaistospiirakassa vehnäinen pohja on tehty tölkissä myytävää raakacroisanttia viipaloimalla. Ja päällä on sitten se paistososuus, eli siirapin makeuttama omena-kauramuruseos. Nam!

Omenapaistokset ja leivonnaiset

Omenaa jälkiruoissa

Omenahillot

Omenaa suolaisissa ruoissa

Katso kaikki omenareseptit

Eri aikaan kypsyvät lajikkeet

Omenalajikkeet eroavat toisistaan ominaisuuksien, kuten maun, koon, värin ja kypsymisajankohdan mukaan. Kypsymisajankohdasta riippuen omenalajikkeet luokitellaan vielä kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin.

Omenalajike kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan: hapokkaat omenat sopivat leivontaan, makeimmat kannattaa syödä sellaisenaan. Kesäomenoista esimerkiksi Valkea Kuulas kypsyy jo loppukesästä ja onkin monipuolinen käyttöomena sellaisenaan nautittavaksi tai ruoanlaittoon.

Syysomenoista Pekka on oikea lapsiperheen suosikki. Sen houkutteleva punaisuus saa lapsenkin haukkaamaan herkullisen makeaa omenaa.

Talvilajikkeista on syytä pitää mielessä mehukas ja melko hapan Antonovka. Lajikkeen omenat kypsyvät myöhään loppusyksystä ja säilyvät viileässä muutamia kuukausia. Parhaimmillaan Antonovka-omenat ovat leivonnassa, hillona ja mehuna.

Säilytä ja käytä omenoita oikein

Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Syyslajikkeet säilyvät kesälajikkeita paremmin. Vaurioituneita omenoita ei pidä varastoida, sillä ne pilaannuttavat helposti muutkin omenat. Varastoitaviksi omenoiksi kannattaakin kerätä omenat suoraan puista ja käsitellä niitä muutoinkin hellävaroen.

Jos teet omenista mehuja tai hilloja, valitse mieluummin hieman raa’at kuin liian kypsät omenat. Tällöin omenien hapokkuus on hyvin tallella. Omenoiden täysi aromikkuus tulee esiin vasta kypsinä, joten silloin ne kannattaa nauttia kypsentämättöminä; sellaisenaan välipalana ja hedelmäjälkiruoissa tai raasteena.

Tiesitkö tämän omenasta?

  • Omena on yksi maailman vanhimmista hedelmistä.
  • Omena sisältää C- ja K-vitamiineja sekä runsaasti kuitua.
  • Omena sisältää flavonoideja.

Omenabritan herkullinen salaisuus!

Britakakku on kestosuosikki, jota tarjotaan niin häissä kuin syntymäpäivillä, mökillä kuin ravintoloiden jälkiruokana vuodesta toiseen.

Britakakkujen pääsesonki on yleensä kesällä, kun kakku täytetään tuoreilla, kotimaisilla marjoilla, kuten mansikoilla tai vadelmilla. Syksyn tullen ei kuitenkaan tätä lumoavaa herkkua pidä unohtaa! Sen voi valmistaa tämän kauden tuotteliaista hedelmistä eli omenoista. Ohjeemme avulla voit samalla antaa levykakun sijaan britalle uuden muodon paistamalla kakkupohjan kahdessa pyöreässä irtopohjakakkuvuoassa. Toki löydät ohjeesta neuvot myös uunipellillä valmistettavaan levykakkuun.

Miksi ihmeessä britakakku on niin valloittava leivonnainen?

Kokonaisuus on vaan niin tyrmäävä. Makeus versus marjojen tai hedelmien hapokkuus. Kermavaahdon pehmeys versus rapsakka kakkupohja. Ja pinnalla paahtuneet mantelilastut, joiden tippumista kakkupaperille oikein odottaa… Mutta, luulenpa, että kakun tyrmäävyys on sen rakenne! Onnistuneessa leivonnaisessa kun on maun lisäksi tärkeää, miltä se suussa tuntuu. Erilaiset rakenteet tekevät kakkupalan nauttimisesta mielenkiintoisen sen lusikoimisesta aina herkun nielaisuun asti. Britakakussa on tässä onnistuttu täysin. Luulenpa kuitenkin, että paras tapa britakakun herkullisen salaisuuden selvittämiseen on ottaa itse iso haukkaus kakkua!

Katso resepti