Monipuolinen mustikka

Koska mustikka kypsyy? Kuuluuko mustikoiden poimiminen jokamiehenoikeuksiin? Entä mikä on paras mustikkapiirakkaresepti? Kurkkaa vastaukset mustikkakysymyksiin tästä!

Uutiset mustikkasadon kypsymisestä, kahvipöytäkeskustelut parhaista mustikkaresepteistä ja utelut hyvistä mustikkapaikoista kuuluvat kesään. Kertaa tästä mustikkafaktat ja ole valmiina, kun marjat ovat valmiita poimittaviksi!

Mistä mustikoita löytää?

Mustikat viihtyvät parhaiten Etelä-Suomessa lehtomaisilla ja kuivahkoilla kankailla ja Pohjois-Suomessa karummilla kangasmailla. Tavallisesti mustikkakausi starttaa heinäkuun alkupuolelta ja jatkuu syyskuun alkuun. Mustikoiden kypsymisessä voi kuitenkin olla eroja alueesta ja kesästä riippuen, joten oman alueen tilannetta kannattaa seurata kesäkuun lopusta alkaen.

Mustikoiden, kuten muidenkin metsämarjojen, poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Pistä siis saappaat jalkaan, nappaa ämpäri mukaan ja ota suunnaksi mustikkametsä.

Mustikkapiirakat ja mustikkaleivonnaiset

Mustikka sopii loistavasti leivontaan. Helppo mustikkapiirakka pellillinen sekä mustikkamuffinssit ovat klassikoita, jotka maistuvat vuodesta toiseen yhtä hyviltä. Kesäisen herkutteluhetken kruunaavat myös mustikkakukko tai mustikkapullat. Modernimpi leipuri pyöräyttää kahvipöytään gluteenittoman mustikkagaleten tai  kahvipöydän keskipisteeksi käyvän mehevän ja näyttävän mustikkanyhtöpullan.

Vinkki: jos käytät leivonnassa jäisiä mustikoita, sekoita niihin hieman perunajauhoa mustikoista irtoavaa nestettä sitomaan.

Ihanat mustikkajälkiruoat

Marjajälkiruoat sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Mustikkakiisseli ja mustikkamaito ovat monien rakastamia klassikoita, mutta taipuu mustikka modernimpaankin jälkiruokaan. Vai mitä sanot vegaanisesta mustikka-mangomoussesta tai kerrosjälkkärin muotoon rakennetusta täyteläisestä suklaatriflestä? Herkullista, eikö vain!

Katso kaikki mustikkareseptit

Arkeen sopivia mustikkareseptejä

Mustikat sopivat mainiosti puuroon, smoothieen, rahkaan ja jogurttiin. Maistuisiko vaikka mustikkasmoothie, rapea ruis-mustikkarahka tai kaurainen mustikka-kardemummavispipuuro? Täydellistä aamupalalle tai iltapäivän nälän sammuttajaksi!

Herkuttele mustikoilla ympäri vuoden

Mustikoita kannattaa poimia kesällä runsaasti, sillä marjat säilyvät hyvin pakastettuna, kuivattuna tai hilloksi tai mehuksi keitettynä. Pakastetut marjat ilahduttavat talvella esimerkiksi puuron, jogurtin tai rahkan kaverina. Mustikka säilyy pakastettuna seuraavaan satoon saakka. Mustikkahillo sekä kuivatut mustikat sopivat hyvin esimerkiksi Valio A+™ luonnonjogurtin maustamiseen.

Tiesitkö tämän mustikasta?

  • Mustikka on oiva kuidun sekä E-vitamiinin lähde.
  • Luonnonmustikka sisältää runsaasti antosyaaniyhdisteitä.
  • Suomalaisten rakkaus mustikoihin näkyy myös maatiloilla: Valion maitotiloillakin laiduntaa useampi Mustikki.
  • Suupielet värjäävä superherkku voi laikuttaa myös syöjien paidat. Jos mustikkaa tipahtaa paidalle tai pöytäliinalle, katso vinkit mustikkatahrojen poistoon. 

Ihastu mustikkasangriaan

Espanja kohtaa Suomen mustikkametsät ihanasti kauteen sopivassa sangriassa. Tummasävyinen kannu mustikkasangriaa on kuin luotu nautittavaksi tummenevissa syysilloissa tai vaikka venetsialaisissa.

Sangriakausi saa jatkua

Jos ajattelit sangriakauden päättyvän kesähelteisiin, olit hetken väärässä! Vaikka sangria onkin tyypillisesti virkistävä kuumien kesäiltojen juoma, sopii se hyvin myös  syksyyn - toki pienellä syksyisellä tuunauksella. Ja mikä olisikaan parempi tähän tuunaustehtävään kuin ihana metsiemme mustikka ja makoisa Valio Hedelmätarha® luomumustikkamehu. Mustikka todellakin antaa virkistävän maun tähän juhlavaankin syyssangriaan.

Ja Sangrian yksinkertaisuutta ei voi olla kiittelemättä – kaikki ainekset vain sekaisin kannuun, sekoitus ja pieni makutesti (vain varmistaaksesi, että maku on täydellinen - tiedäthän ☺️). Resepti on tehty pakastemustikoista, mutta jos sinulla on tuoreita mustikoita, käytä niitä. Alkoholittomaan versioon voit korvata punaviinin mehumaisemmalla alkoholittomalla punaviinillä ja lonkeron greippilimpparilla.

Olen niin innoissani saadessani jakaa teille tämän huikean mustikkasangrian reseptin, olkaahan hyvät!

Poimi ohje
Raaka-aine
Kesä maistuu mansikalta
Raaka-aine
Kesäsadon ensimmäisiä paloja
Raaka-aine
Ihanat omenareseptit