Monipuolinen mustikka

Mustikka on kotimainen supermarja ja suomalaisten suosikki. Monikäyttöisestä mustikasta loihdit herkkuja vuoden ympäri!

Suomalaisten suosikkimarja

Mustikka on yksi suomalaisten suosikkimarjoista. Monipuolinen mustikka on metsiemme yleisimpiä kasveja. Jokamiehenoikeudet takaavat jokaiselle oikeuden poimia marjoja metsistä. Mustikan kausi kestää heinäkuusta syyskuun alkuun, mutta pakastamalla ja säilömällä mustikkasadosta voi nauttia vuoden ympäri.

Pakastamisen lisäksi mustikkaa voi säilöä hilloamalla, kuivaamalla tai keittämällä mustikasta mehua. Mustikkahillo sekä kuivatut mustikat sopivat hyvin esimerkiksi Valio A+™ luonnonjogurtin maustamiseen.

Suomalaisten lämpimästä suhteesta mustikkaan kertoo myös se, että moni kotieläin on nimetty suosikkimarjan mukaan. Myös Valion maitotiloilla laiduntaa useampi Mustikki.

Tiesitkö tämän mustikasta?

  • Mustikka on oiva kuidun sekä E-vitamiinin lähde.
  • Luonnonmustikka sisältää runsaasti antosyaaniyhdisteitä.
  • Mustikan vaaleanpunaiset kellomaiset kukat kukkivat touko-heinäkuussa.
  • Mustikat voi pakastaa ilman sokeria ja ennen käyttöä sulattaa nopeasti esimerkiksi mikroaaltouunissa.
  • Leivottaessa mustikat voi useimmiten käyttää myös jäisinä, mutta jäisiin mustikoihin kannattaa sekoittaa perunajauhoja sitomaan marjoista irtoavaa nestettä.
  • Mustikka säilyy pakastettuna seuraavaan satoon saakka.
Pakastamalla ja säilömällä mustikkasadosta voi nauttia vuoden ympäri

Mustikka sopii arkeen

Marjoja kannattaa syödä päivittäin. Mustikan syöminen on erityisen kannattavaa marjan hyvien ravintoaineiden takia. Mustikka sopii loistavasti sellaisenaan puuron, jogurtin tai vaikkapa viilin päälle. Mustikasta pyöräytät myös maistuvat välipalajuomat kuten mustikka–banaanismoothien tai rukiisen mustikkajuoman. Kruunaa aamiaispöytä itse tehdyllä mustikkajuustolla.

Ihanat mustikkapiirakat ja leivonnaiset

Mustikka sopii loistavasti leivontaan. Pullapohjainen mustikkapiirakka sekä mustikkapullat ovat klassikoita, jotka maistuvat vuodesta toiseen yhtä hyviltä. Kesäisen herkutteluhetken kruunaavat myös mustikkakukko tai mustikkamurupiirakka. Modernimpi leipuri pyöräyttää kahvipöytään sitruunaisia mustikkabrownie-leivonnaisia tai  kahvipöydän keskipisteeksi käyvän mehevän ja näyttävän mustikkanyhtöpullan.

Tutustu mustikkaresepteihin!

Mausta jälkiruoat mustikalla

Marjajälkiruoat sopivat sekä arkeen että juhlaan. Kevyt mustikka–banaanirahka sekä mustikka–jogurttivaahto sopivat kesäiselle aamiaisbrunssille tai arkiseksi jälkiruoaksi. Valio Luomu™ mustikkakeitolla viimeistellyt helpot panna cotat tai mustikka–piimämousse kruunaavat hienommankin aterian. Tuhdimman aterian viimeistelee vilvoittava mustikkacocktail. Mustikka sopii myös juustotarjottimelle: täyteläiseksi marjacurdiksi surautettuna.

Katso kaikki mustikkareseptit

Ihastu mustikkasangriaan

Espanja kohtaa Suomen mustikkametsät ihanasti kauteen sopivassa sangriassa. Tummasävyinen kannu mustikkasangriaa on kuin luotu nautittavaksi tummenevissa syysilloissa tai vaikka venetsialaisissa.

Sangriakausi saa jatkua

Jos ajattelit sangriakauden päättyvän kesähelteisiin, olit hetken väärässä! Vaikka sangria onkin tyypillisesti virkistävä kuumien kesäiltojen juoma, sopii se hyvin myös  syksyyn - toki pienellä syksyisellä tuunauksella. Ja mikä olisikaan parempi tähän tuunaustehtävään kuin ihana metsiemme mustikka ja makoisa Valio Hedelmätarha® luomumustikkamehu. Mustikka todellakin antaa virkistävän maun tähän juhlavaankin syyssangriaan.

Ja Sangrian yksinkertaisuutta ei voi olla kiittelemättä – kaikki ainekset vain sekaisin kannuun, sekoitus ja pieni makutesti (vain varmistaaksesi, että maku on täydellinen - tiedäthän ☺️). Resepti on tehty pakastemustikoista, mutta jos sinulla on tuoreita mustikoita, käytä niitä. Alkoholittomaan versioon voit korvata punaviinin mehumaisemmalla alkoholittomalla punaviinillä ja lonkeron greippilimpparilla.

Olen niin innoissani saadessani jakaa teille tämän huikean mustikkasangrian reseptin, olkaahan hyvät!

Poimi ohje

P.S. suupielet värjäävä superherkku voi laikuttaa myös syöjien paidat. Jos mustikkaa tipahtaa paidalle tai pöytäliinalle, katso vinkit mustikkatahrojen poistoon. 

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›