Satoa metsästä

Suomen metsistä kannattaa nauttia ympäri vuoden, mutta erityisesti loppukesästä ja syksyllä, jolloin metsät täyttyvät herkullisesta sadosta: mustikoista, puolukoista, lakoista, karpaloista, kantarelleista ja muista sienistä.

Suomen metsät ovat loppukesästä ja syksyisin täynnä vaikka mitä herkkuja. Vedä siis saappaat jalkaan, nappaa mukaan ämpäri tai kori ja lähde poimimaan herkut talteen. Tässä reseptejä ja vinkkejä, joiden avulla loihdit marja- ja sienisadosta ihania ruokia: marjapiirakoita, jälkiruokia, sienirisottoa, sienipastaa ja vaikka mitä muuta.

Parhaat mustikkareseptit

Mustikka sopii loistavasti leivontaan ja jälkiruokiin. Pyöräytä mustikoista vuoallinen tai vaikka kokonainen pellillinen piirakkaa, leivo mustikkajuustokakku, surauta smoothie tai keitä kiisseli. Jos mustikoita löytyy kerralla enemmän, kannattaa osa saaliista pakastaa, jolloin mustikkapiirakan voi leipoa vaikkapa talvi-iltaa piristämään.

Lue lisää mustikasta

Hurmaavat lakkareseptit

Pohjoisen hienostunut marja lakka, eli hilla, sopii loistavasti jälkiruokiin sekä leipäjuuston kaveriksi. Kokeile vaikkapa kinuskilla viimeisteltyä lakkakakkua, herkullista lakkapiirakkaa tai näyttävää lakkakääretorttua.

Herkkuja puolukasta

Puolukka on metsiemme pirteä ja monipuolinen yllättäjä. Pistä puolukat makeaan piirakkaan, ihanaan puolukkaiseen saaristolaisleipään, raikkaaseen smoothieen tai valmista herkullista retkeilijän nuotiokinuskia.

Lisää puolukkareseptejä

Ihania karpaloreseptejä

Karpalo ja kinuski muodostavat klassikkoyhdistelmän, joka toimii monissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Makeiden reseptien lisäksi karpaloa kannattaa testata myös suolaisissa ruoissa. Hyvä esimerkki tästä syntyy, kun karpalot yhdistää poroon. Juhlavat poro-karpaloleivät nimittäin ihastuttavat paitsi ulkonäöllään, myös maullaan.

Lisää karpaloreseptejä

Parhaat sienireseptit

Sienikausi on pitkä ja siitä saadaan nauttia keväästä aina lumen tuloon saakka. Suomessa yleisimpiä sieniä ovat kantarelli, suppilovahvero, rouskut, tatit, vaalea orakas, mustatorvisieni, lampaankääpä ja korvasieni. Muista poimia vain sieniä, jotka tunnet. Sienisadosta valmistuu niin sienipiirakkaa, sienipastaa, sienirisottoa kuin lasagneakin.

Lue lisää sienistä

Mistä marjoja ja sieniä saa poimia?

Metsämarjojen ja sienien poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten et tarvitse sieni- tai marjaretkelle maanomistajan lupaa. Muista kuitenkin pysyä riittävän kaukana asutuksesta, sillä toisen pihasta tai pihapiiristä marjoja ei saa mennä keräämään. Jos suuntaat luonnonsuojelualueelle, kuten kansallispuistoon, tarkasta alueen säännöt erikseen. Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa sellaisenaan.

Leivonta
Suolainen piirakka sopii moneen
Leivonta
Makea piirakka maistuu aina
Leivonta
Täytekakku kruunaa juhlan