Ovatko sienet suurta herkkuasi? Hyvä, sitten olet oikeassa paikassa! Täältä löydät perustiedot eri sienilajikkeista sekä reseptit, joilla loihdit sienisadosta ihania sieniruokia.
Sienilajit tutuiksi
Sienimetsällä vallitsee yksi kultaakin tärkeämpi sääntö: poimi vain ne sienet, jotka varmasti tunnistat ruokasieniksi. Jos olet epävarma, jätä sienet metsään. Tuntematon sieni voi olla pahimmassa tapauksessa myrkyllinen tai vähintäänkin pahanmakuinen.
Ruokasienet jakautuvat metsäsieniin ja viljeltyihin sieniin. Viljeltyjä sieniä saa kaupasta ympäri vuoden, mutta metsäsienien sato on parhaimmillaan syksyllä. Metsäsienien sato vaihtelee vuosittain riippuen sateista ja lämpötiloista.
Sienikausi on pitkä ja siitä saadaan nauttia keväästä aina lumen tuloon saakka. Suomessa yleisimpiä sieniä ovat muun muassa kantarelli, suppilovahvero, rouskut, tatit, vaalea orakas, mustatorvisieni, lampaankääpä ja korvasieni.
Jos olet lähdössä sieneen ensimmäistä kertaa tai sienilajikkeet ovat päässeet unohtumaan, kertaa ensin yleisimmät ruokasienet sekä niiden kasvupaikat ja käsittelyohjeet. Tietoa eri sienilajikkeista löydät alla olevasta linkistä. Jos sienet ovat jo tuttuja, tai päätät ottaa varman päälle ja napata sienet mukaan ruokakaupasta tai torilta, voit rullata suoraan sieniresepteihin.
Sienien käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa
Sienet jakavat aika lailla ruokailijoiden mielipiteet, mutta useimmille sienet ovat suurta herkkua, ja miksipä ei. Sienien maku itsessään on melko mieto, joten ruoanvalmistuksessa niiden makua ei tule peittää liioilla mausteilla, vaan makua tulee päinvastoin korostaa.
Sienistä saa monenlaista herkullista ruokaa: suolaisia leivonnaisia, salaatteja, kastikkeita, muhennoksia, keittoja, munaruokia, pataruokia ja lisukkeita. Mikä näistä on suosikkisi?
RuokavinkitKantarellit – tehdäkö piiras, pannari vai pizza

Ilona Köckritz-Perkiö
Valio Koekeittiö
Ruokaohjeet, tuotetestit ja ruokajutut ovat Ilonan sarkaa Valio Koekeittiössä. Koululaisperheen vauhdikas arki siivittää usein helpottavia ideoita ja uskaliaita kokeiluja resepteihin.
Ensimmäiset kotimaiset kantarellit on jo löydetty. Pienestäkin kantarellilöydöksestä saa tehtyä pannaripiiraan. Ohje syntyi yhdistelmällä ajatusta pannarista, pizzasta ja suolaisesta piirakasta. Kurkista ohjeesta myös leivinpaperikikka, jota kannattaa hyödyntää myös muissa uuniruoissa.