Monipuoliset sienet

Syksy tuo luontoon kauniit värit, kirpakat aamut ja metsässä poimijoita odottavan sienisadon. Tässä vinkit sienien käsittelyyn sekä tietenkin herkulliset sienireseptit!

Ovatko sienet suurta herkkuasi? Hyvä, sitten olet oikeassa paikassa! Täältä löydät perustiedot eri sienilajikkeista sekä reseptit, joilla loihdit sienisadosta ihania sieniruokia.

Sienilajit tutuiksi

Sienimetsällä vallitsee yksi kultaakin tärkeämpi sääntö: poimi vain ne sienet, jotka varmasti tunnistat ruokasieniksi. Jos olet epävarma, jätä sienet metsään. Tuntematon sieni voi olla pahimmassa tapauksessa myrkyllinen tai vähintäänkin pahanmakuinen.

Ruokasienet jakautuvat metsäsieniin ja viljeltyihin sieniin. Viljeltyjä sieniä saa kaupasta ympäri vuoden, mutta metsäsienien sato on parhaimmillaan syksyllä. Metsäsienien sato vaihtelee vuosittain riippuen sateista ja lämpötiloista.

Sienikausi on pitkä ja siitä saadaan nauttia keväästä aina lumen tuloon saakka. Suomessa yleisimpiä sieniä ovat muun muassa kantarelli, suppilovahvero, rouskut, tatit, vaalea orakas, mustatorvisieni, lampaankääpä ja korvasieni.

Jos olet lähdössä sieneen ensimmäistä kertaa tai sienilajikkeet ovat päässeet unohtumaan, kertaa ensin yleisimmät ruokasienet sekä niiden kasvupaikat ja käsittelyohjeet. Tietoa eri sienilajikkeista löydät alla olevasta linkistä. Jos sienet ovat jo tuttuja, tai päätät ottaa varman päälle ja napata sienet mukaan ruokakaupasta tai torilta, voit rullata suoraan sieniresepteihin.

Löytöretkelle sienimetsään

Ennen kuin sienistä voi tehdä ruokaa, tulee ensin suunnata metsään. Näillä ohjeilla tunnistat ruoanlaittoon sopivat perussienet ja saat reseptit ja vinkit niiden käyttöön sekä säilömiseen.

Katso vinkit

Sienien käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa

Sienet jakavat aika lailla ruokailijoiden mielipiteet, mutta useimmille sienet ovat suurta herkkua, ja miksipä ei. Sienien maku itsessään on melko mieto, joten ruoanvalmistuksessa niiden makua ei tule peittää liioilla mausteilla, vaan makua tulee päinvastoin korostaa. Sienistä saa monenlaista herkullista ruokaa: suolaisia leivonnaisia, salaatteja, kastikkeita, muhennoksia, keittoja, munaruokia, pataruokia ja lisukkeita. Mikä näistä on suosikkisi?

Ruokaa sienistä

Katso lisää sienireseptejä

Sienipiirakka ja muut leivonnaiset

Tiesitkö tämän sienistä?

  • Sienet sisältävät runsaasti kuitua.
  • Sienissä on B- ja D-vitamiineja. Kantarellissa on lisäksi A-vitamiinin esiastetta.
  • Sienet sisältävät kivennäisaineita, kuten rautaa, kaliumia ja seleeniä.
  • Sieni ei ole kasvi vaan itiöemä.
  • Sienet kannattaa käsitellä ripeästi poimimisen jälkeen, koska ne pilaantuvat nopeasti.
  • Riippuen sienestä ne voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla.
  • Sienet kannattaa kuumentaa ennen pakastamista.

Kantarellit – tehdäkö piiras, pannari vai pizza

Ensimmäiset kotimaiset kantarellit on jo löydetty. Pienestäkin kantarellilöydöksestä saa tehtyä pannaripiiraan. Ohje syntyi yhdistelmällä ajatusta pannarista, pizzasta ja suolaisesta piirakasta. Kurkista ohjeesta myös leivinpaperikikka, jota kannattaa hyödyntää myös muissa uuniruoissa.

Kantarellit ovat maukkaita, kauniita ja tiivismaltoisina ruokaisia sieniä. Niitä on itsekin mukava kerätä, sillä niissä eivät yleensä ötökät viihdy. Sen sijaan kantarellien monimuotoinen ja röpöläinen lakki nappaa helposti kasvaessaan mukaansa vähän multaa. Kantarellien multainen jalka kannattaakin napsaista poikki heti metsässä. Lakin roskien puhdistaminen olisi hyvä tehdä jo saman tien sieniveitsen sudilla, mutta siihen ei itselläni maltti riitä. Mieli kirmaa jo heti uusien apajien löytämiseen. Kotona puhdistan sienet perinteisellä pullasudilla. Joskus turvaudun sienien pikaiseen huuhteluun kylmässä vedessä siivilässä. Tällöin sienet imevät nestettä ja siksi ylimääräinen neste kannattaakin haihduttaa kuumalla pannulla pois ennen ruoaksi valmistamista.

Pannaripiiraan synty

Idea pannaripiiraaseen tuli halusta valmistaa piirakka ilman perinteistä murotaikinapohjaa. Pannaritaikina piirakan pohjana oli takuuvarma valinta, koska se maistuu useimmille. Sesongin mukaisesti täytteeksi valikoituivat kantarellit. Lisää herkullisuutta piiraaseen toi sen täyttäminen pizzan tapaan. Sulanut juustoraaste piiraan päällä toimikin moitteettomasti. Summa summarum: Sienipannaripiiras.

Leivinpaperivinkki

Vaihtoehtona vuoan voitelulle on leivinpaperi. Pyöreään vuokaan paperi ei oikein asetu, vaan se kupruilee pohjalta karkuun. Työtoverini Marke käytti Koekeittiöllä seuraavaa tapaa: rutista leivinpaperi vedessä, esim. juoksevan hanan alla. Ravista enimmät vedet pois. Tällöin leivinpaperi notkistuu ja se on helppo asettaa erimuotoisten uunivuokien pohjille.

Katso resepti
Raaka-aine
Ihanat omenareseptit
Raaka-aine
Nyt kokataan kurpitsaa!
Raaka-aine
Herkuttele kaalilla ympäri vuoden