Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Mistä kantarellin tunnistaa? Lukaise läpi pieni sieniopas ja opi tunnistamaan yleisimmät sienilajit

Mistä kantarellin tunnistaa? Lukaise läpi pieni sieniopas ja opi tunnistamaan yleisimmät sienilajit

Ei tarvita sieniekspertin taitoja, että koriin päätyy mukava sienisaalis loppukesän ja syksyn metsästä. Opettelemalla esimerkiksi nämä seuraavat yleiset ja helposti tunnistettavat sienet pääset jo pitkälle.

Maukkaat kantarellit

Kantarellit eli keltavahverot ovat monien mielestä kaikkein herkullisimpia ruokasieniä. Ne ovat usein toukattomia ja helppoja tunnistaa sienen keltaisesta väristä. Kantarellin lakin alapinnalla on selkeät heltat. Sieniveitsen tupsupäälle löytyy usein käyttöä lakin puhdistamisessa. Isoimmista roskista puhdistaminen kannattaa tehdä jo metsässä, jotta likaiset sienet eivät sotke puhtaitakin sieniä korissa.

Kantarellit viihtyvät koivujen seurassa, mutta niitä voi löytää myös havumetsistä. Jos törmää kantarelliesiintymään kerran, kannattaa sinne palata: sienet kasvavat vuodesta toiseen hyvin samoissa paikoissa.

Kantarellien valmistus ja säilöntä

Puhdistetut sienet paloitellaan tarvittaessa ja kuumennetaan pannulla keskilämmöllä. Sienistä irtoavan nesteen haihduttua ne voidaan maustaa ja valmistaa ruoaksi. Käytä herkullista kantarellia vaikkapa piirakan täytteissä, lämpimissä voileivissä, keitoissa, salaateissa ja risotoissa. Ne sopivat myös kuivattavaksi sekä pakastettavaksi.

Search