Siirry sisältöön
Pinnalla

10 ihanaa reseptiä kesäkasviksista 

Paahdettu kreikkalainen salaatti

Grillifenkolisalaatti 

Oletko jo kokeillut grillata fenkolia? Vahvan makuinen vihannes leppyy lämmön loimussa mukavan makeaksi. Tässä salaatissa fenkolin kaverina tarjotaan eteläiseen makumaailmaan sopivaa salaattijuustoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Maukas lisuke sopii hyvin niin savu- ja loimulohen, grillatun lihan, broilerin kuin makkarankin kylkeen.

Paahdettu kreikkalainen salaatti  

Kreikkalainen salaatti on klassikko, jossa kasvikset saavat loistaa. Grillaaminen tuo annokseen uutta tvistiä ja nostaa tomaatin, sipulin, kesäkurpitsan ja munakoison aivan uudelle tasolle. Sitruuna ja laadukas oliiviöljy sitovat raaka-aineet maukkaaksi kokonaisuudeksi. Fetalla viimeistelty salaatti toimii hyvin myös grillatun tai paistetun broilerin kanssa. 

Grillattu sydänsalaatti 

Savu- ja loimulohen sekä grillatun broilerin pariksi sopii myös grillattu sydänsalaatti. Kasvissyöjälle sopiva annos syntyy Frankfurter vegenakeista. Napakka kesäsalaatti pysyy hyvin koossa grillissä, kun sen halkaisee pitkittäin keskeltä kahtia ja grillaa puolikkaat kokonaisina. Sydänsalaatin kanssa maistuu sinappisen lipstikkainen majoneesikastike. Annos viimeistellään suolaisella salaattijuustomurulla. 

Maissiribsit

Jo kulttimaineen saavuttaneet maissiribsit hurmaavat paatuneimmankin lihansyöjän. Maissit valellaan täyteläisellä cajun-voilla ja kaveriksi pyöräytetään dippi persiljasta, tulisesta tuorejuustosta ja limestä. Grilliin kannattaa sujauttaa samaan aikaan broileria tai Chorizo vegenakkeja, joiden makumaailma sointuu yhteen maissiribsien mausteisen marinadin kanssa.

Kesäkeitto

Lapsuudesta tuttu klassikko muuntuu moneksi kasviksia vaihtamalla. Kesäkeittoon voi lisätä oman maun mukaan esimerkiksi kipakamman makuisia kasviksia, kuten fenkolia ja retiisiä. Myös erilaisia yrttejä kannattaa käyttää ennakkoluulottomasti keiton viimeistelyyn: kokeile tillin ja persiljan sijaan tuoretta timjamia, salviaa tai basilikaa. Keitto on parhaimmillaan heti nautittuna, kun kasvikset ovat edelleen napakoina liemessä.  

Grillijuusto-panzanella 

Italialainen leipäsalaatti panzanella on täydellinen ateria ihan sellaisenaan. Runsaasti tomaattia, kurkkua ja sipulia juhlistava ateria on ylistys kotimaisille kasviksille. Valitse kasvisosastolta mahdollisimman kypsiä tomaatteja, jotta niiden maku pääsee oikeuksiinsa. Jos salaattia haluaa tuunata, mukaan voi lisätä persikoita ja nektariineja, kevyesti grillattua kesäkurpitsaa tai kotimaista paprikaa. 

Grillattu munakoiso 

Munakoison lihaisa rakenne tekee siitä täydellisen grillattavan. Mieto maku tarjoaa erinomaisen alustan myös vahvan makuisille täytteille, kuten salaattijuustolle, oliiveille ja tuoreelle chilille. Pääruoaksi kannattaa grillata kokonainen munakoiso per syöjä, lisukkeena puolikas riittää. Pehmoinen kasvis maistuu etenkin grillatun broilerin tai Chorizo vegenakkien kanssa. 

Grillatut nduja-perunat 

Tässäpä oivallinen tapa käyttää retiisejä! Sekoita kilo varhaisperunaa, puolitetut retiisit ja tulinen nduja-levite. Lisää salaattijuustokuutioita ja grillaa, kunnes perunat ovat pehmentyneet. Kastikkeeksi sekoitellaan simppeli soossi valmiista salsakastikkeesta ja crème fraîchesta. Perunoiden ystävä syö kilon pottuja yhdeltä istumalta, mutta nduja-perunat voi tarjoilla myös grillipihvien tai makkaran lisukkeena. 

Sitruunainen parsapelti 

Parsakausi kestää parhaimmillaan koko kesän. Tapoja valmistaa parsaa on monia, ja erityisen näppärästi ne saa kypsennettyä grillivuoassa. Sitruunaiset parsat ja savu- tai loimulohi ovat mahtava pari. Paahteiset parsat viimeistellään salaattijuustolla ja pähkinärouheella, eikä ateria muuta kaipaa.  

Peltiporkkanat 

Toinen savu- ja loimulohen kanssa yhteensopiva kasvislisuke valmistuu sujuvasti grillissä tai uunissa. Porkkanat paahdetaan kirpakan kastikkeen kanssa ja kuorrutetaan salaattijuustolla sekä reilulla kourallisella tuoretta tilliä. Älyttömän helppoa ja huippuherkullista!  


Search