Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Hyggeillen kohti pimeneviä iltoja

Hyggeillen kohti pimeneviä iltoja
Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter Toimituspäällikkö

Valio Oy

Tanskasta lähtöisin oleva hygge on viime vuosien trendi-ilmiö, jossa keskitytään hyvinvointiin ja oleiluun rennosti ja nautiskellen. Jos jotain tehdään, se tehdään kiireettömästi. Suomalaisittain voisi puhua vaikka kotoilusta tai hämärän hyssystä.

Hyggeily on niin suosittua, että aiheesta on ilmestynyt useita kirjojakin lifestyleoppaista sisustukseen. Olennaista on kuitenkin rentous. Koti voi olla varsin hyggelig ilman pöyhittyjä untuvatyynyjä ja lampaantaljojakin. Kyse on ennen kaikkea elämänasenteesta ja positiivisen vireen säilyttämisestä pimeänä vuodenaikana. Sytytä kynttilöitä, lämmitä kuppi kuumaa ja nauti arkisista asioista.

Mistä virtaa syksyyn?

Vaikka sohvannurkassa onkin ihanaa, aivan joka ilta ei lempisarjan ääreen kuitenkaan kannata käpertyä. Ulkoilu virkistää aina, myös pimeään vuodenaikaan. Reippailu raikkaassa ulkoilmassa parantaa unen laatua, yleistä hyvinvointia ja jaksamista. Erityisesti hyvän ystävän tai läheisen seurassa.

Jos ulkoilma ei houkuta, voi omaa hyvinvointia edistää vaikka olohuoneen lattialla venyttelemällä. Lepo ja uni ovat myös tärkeitä. Vähennä älylaitteiden käyttöä illalla ja mene ajoissa nukkumaan, huomaat eron varmasti!

D-vitamiinia tarvitaan talvikaudella

Kun auringonvalo vähenee, elimistön kyky tuottaa D-vitamiinia heikkenee. Talvikaudella on hyvä huolehtia D-vitamiinin riittävästä saannista, sillä se edistää luontaisen puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. D-vitamiinilla on monia muitakin tieteellisesti todettuja terveyshyötyjä.

Vireyttä ja virtaa ravinnosta

Jos olo on vetämätön ja vireystaso laskee, kannattaa kiinnittää huomiota monipuoliseen ruokavalioon sekä riittävään kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden saantiin. Kun lautaselta löytyy sateenkaaren värit, ravitsemuskin on usein hyvällä tolalla.

Kokeile myös näitä

Syksyn ihana omenasato maistuu Valio Gefilus® mehuissa! Maista raikasta omena-päärynä-limemehua, jossa on mukana myös magnesiumia. Omena sopii hyvin yhteen myös inkiväärin kanssa. Tämä mehu on täydennetty sinkillä.

Hitaasti haudutellen

Pata- ja uuniruoat on kuin tehty lohturuoaksi syksyn ja talven pimeisiin iltoihin. Niistä leviää myös ihana tuoksu ja lämpö koko keittiöön. Ähkyn vältät, kun muistat kiinnittää huomiota annoskokoon ja kokoat lautaselle myös raikkaita lisukkeita lautasmallin mukaan.


Search