Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija
Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.
Lasten liikuntasuositusten mukaan alle kouluikäisten lapsien tulisi liikkua päivittäin kolme tuntia. Määrä saattaa kuulostaa paljolta. Kuinka tämän voisi käytännössä toteuttaa?
Lapset liikkuvat luontaisesti eri tavalla. Toiset juoksevat, toiset kiipeilevät, toiset tykkäävät pihapeleistä ja toiset pyöräilystä. Yhteistä pienille lapsille on, että liikuntaa kertyy päivän aikana runsaasti, lapsen sen kummemmin asiaa ajattelematta. Tärkeintä aikuisille on lasten kannustaminen ja uusien taitojen ihaileminen. Lapset ovat usein luontaisesti uteliaita ja rajojaan kokeilevia, myös liikunnassa. Aikuisen tehtävänä on rajoittaa ruutuaikaa, ei lapsen luontaista liikehdintää.
Vieläkö muistat kuinka mukavaa oli pienenä leikkiä ulkona? Ensimmäiset pyöräretket tai talviset päivät luistelukentällä? Heittäydy mukaan lasten leikkeihin ja liiku mukana. Liikunnan ilo tarttuu, ja vanhempien tai muiden läheisten malli liikuntaan ja liikunnan iloon on arvokasta. Kun lapsesi innostuu erilaisista pihaleikeistä, niin kaveritkin innostuvat usein mukana. Kohta pihapiirin lapset ovat mukana liikunnallisissa leikeissä, ja vapaahetket kuluvat temuten pihalla. Ja liikuntasuositus täyttyy kuin huomaamatta.
Saako sohvalla pomppia tai tuoleista rakentaa temppuradan?
Entä jos sää on kurja, pimeä ja kylmä, eikä kukaan halua lähteä pihalle? Rakentakaa sisälle temppurata, jossa hypitään, tehdään kuperkeikkoja, tai harjoitellaan kärrynpyöriä ja konttaamista. Tähän tarvitaan vain huonekalujen ja tekstiilien mielikuvituksellista käyttöä. Myös perheen yhteinen sirkuskoulu tai painiminen kotona ovat mahtavia liikuttajia iltaisin, ja saavat hymyn niin lasten kuin vanhempien kasvoille.
Tutustu Sydänliiton Neuvokkaan perheen olohuonesirkukseen, josta saat vinkkejä kotona perheen kanssa yhdessä liikkumiseen.
Arka lapsi saattaa tarvita enemmän rohkaisua liikkumaan kuin temperamentiltaan rohkeampi lapsi. Ota lapsi mukaan seuraamaan eri lajeja. Kannusta ja tue, älä pakota. Joku kerta sinut palkitaan, kun lapsi osallistuu innolla mukaan. Ja voi sitä hymyn määrää! Toiset lapset ovat myös luontaisesti rohkeampia, tai ketterämpiä kuin toiset. Älä vertaa tai oleta, että lapsesi täytyy olla yhtä taitava kuin naapurin lapsen juuri tietyssä lajissa.
Vaalithan lapsen liikunnan iloa ja leikkimielisyyttä? Liikunta ei ole suorittamista, vaan luontainen osa arkea, kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa ympäristöissä. Muistathan myös, että uuden taidon oppimiseen tarvitaan runsaasti toistoja. Liikunnassa monipuolisuus ja koko kehon käyttö on valttia. Riittävän liikuntamäärän tavoittamiseen ei välttämättä tarvita urheiluseuroja, vaikka toki mukava harrastus lisää liikuntahetkiä, ja on kiva tapa tutustua uusiin ystäviin. Myös päiväkodin tai muun hoitavan tahon on hyvä olla sitoutunut lasten liikuttamiseen. Lasten liikuttaminen on vanhempien ja hoitavan tahon yhteinen vastuu.
Liikuntaleimakortti kannustaa lastasi liikkumaan: Tee kortti, johon lapsesi saa leiman, kun on esim. pyöräilty, retkeilty, uitu tai matkattu päiväkotimatka ilman autoa. Palkinnoksi lapsesi saa valita jotain kivaa yhteistä tekemistä kortin täytyttyä.
Kulje päiväkotimatkat lapsesi kanssa kävellen etuperin, takaperin, hippaa leikkien tai pyöräillen. Näytä esimerkkiä, ja pyri liikkumaan päivittäisiä matkojasi mahdollisimman paljon kävellen tai pyöräillen.
Muista yhteiset perinteiset pihaleikit: kirkonrotta, polttopallo tai vuorenvalloitus.
Järjestä pihaolympialaiset, joihin lapset saavat päättää lajit: pallon heittoa, juoksua, pituushyppyä – mitä ikinä lapsen keksivät.
Talven mukavat puuhat: pulkkamäki, luistelu, hiihto, patikkaretki metsään. Etsi lähiympäristöstäsi parhaat paikat toteuttaa eri lajeja. Lämmin retkikaakao lämmittää pienen ulkoilijan.
Varusta lapsesi säänmukaisilla varusteilla: Mistä löytyy syksyn parhaat vesilätäköt tai metsän parhaat mutakuopat? Märkä keli ei haittaa, kun varusteet ovat kunnossa.
Muista arkiaskareet: Lumityöt, haravointi, kukkien istutus, pienet remonttihommat – ota myös lapsesi mukaan apukäsiksi.
Muista myös riittävä lepo! Riittävä uni ja rennot lepohetket auttavat pieniä jaksamaan arjen tiimellyksessä ja liikunnassa. Lapsille suositellaan unta 10-13 h päivässä.
24 % alle kouluikäisistä suomalaislapsista täytti samanaikaisesti liikunta-ruutuaika -ja unisuositukset. Liikuntasuositus täyttyi yksittäisistä suosituksista parhaiten; 85 % lapsista liikkui suositusten mukaisesti, sen sijaan ruutuaikasuositusta noudatti vain 36 % lapsista. Unisuositus täyttyi 76 % lapsista (Compliance with the 24-h movement guidelines and the relationship with anthropometry in Finnish preschoolers: the DAGIS study)..
Suositukset: