Lisättyä vai luontaista sokeria?

Maitotuotteiden ravintotietoja tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito ja marjat sekä hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina jonkin verran sokereita. Maustetuissa maitotuotteissa voi luontaisen sokerin lisäksi olla vielä lisättyä sokeria tai makeutusaineita.

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta.

Lisätty sokeri on tärkeää tuotteiden rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri vahvistaa esimerkiksi tuotteessa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia, sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta:

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g).

Maitotuotteissa on aina maidon luontaista sokeria

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokeria, koska maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g. Maitotuotteissa voi olla myös marjoista ja hedelmistä tulevaa luontaista sokeria. Osassa maustettuja maitotuotteita on myös lisättyä sokeria. Maidon luontainen sokeri, marjojen ja hedelmien luontainen sokeri sekä lisätty sokeri merkitään pakkausten ravintosisältötiedoissa samaan kohtaan.

Laktoosi - maidon luontainen sokeri
Janita Bergström

Tutustu Valion erilaisiin tuotteisiin

Valion välipalavalikoimasta löytyy laaja valikoima tuotteita erilaisiin tarpeisiin. Valio haluaa tukea kuluttajien mahdollisuuksia tehdä omassa ruokavaliossaan parempia valintoja mausta tinkimättä. Välipalavalikoimamme tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja; myös maustamattomia, sokeroimattomia sekä vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›