Lisättyä vai luontaista sokeria?

Maitotuotteiden ravintotietoja tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito sekä marjat ja hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina jonkin verran sokereita. Maustetuissa maitotuotteissa voi luontaisen sokerin lisäksi olla vielä lisättyä sokeria tai makeutusaineita.

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta.

Lisätty sokeri on usein tärkeää tuotteen rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri esimerkiksi vahvistaa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia, sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia. Osassa maustettuja jogurtteja makeus tulee yksinomaan tuotteen sisältämistä hedelmistä ja marjoista. Tällöin makeutukseen ei ole käytetty sokeria, mutta ei myöskään makeutusaineita.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta:

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valio Luonnonjogurtti+™ päärynä & banaani jogurtin sisältämä kokonaissokeri (6,8 g/100 g) koostuu yksinomaan maidon ja hedelmien luontaisista sokereista.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g).

Maitotuotteissa on aina maidon luontaista sokeria

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokeria, koska maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g. Maitotuotteissa voi olla myös marjojen ja hedelmien luontaista sokeria. Osassa maustettuja maitotuotteita on myös lisättyä sokeria. Maidon sokeri, marjojen ja hedelmien sokeri sekä lisätty sokeri merkitään elintarvikepakkauksen ravintosisältötiedoissa aina samaan kohtaan, hiilihydraattien alle yhtenä lukuna. Määrästä ei näin ollen voi päätellä yksinomaan lisätyn sokerin määrää. Lue lisää laktoosista.

Valion välipalavalikoimasta löytyy vaihtoehtoja joka lähtöön

Valio haluaa tukea kuluttajien mahdollisuuksia tehdä omassa ruokavaliossaan parempia valintoja mausta tinkimättä. Välipalavalikoimamme tarjoaa laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja; myös maustamattomia, sokeroimattomia sekä vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita.

Tutustu Valion vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin

Välipalatuotteiden sokeripitoisuudet ovat kauttaaltaan madaltuneet, joten 'vähemmän sokeria' -väitteen edellyttämän sokeritason saavuttaminen on aiempaa haastavampaa. Tietyissä Valio PROfeel® rahkoissa on kuitenkin jopa 50 % vähemmän sokeria kuin tavanomaisissa maustetuissa rahkoissa.