Lisättyä vai luontaista sokeria?

Maitotuotteiden ravintosisältömerkintöjä tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito ja marjat sekä hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g / 100 g. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina sokereita.

Maidon luontainen sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokereita, koska maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia n. 5 g/100 g. Maidon luontaisesti sisältämä sokeri merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan ”sokereita” kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri.

Laktoosi on disakkaridi eli ns. tuplasokeri, joka koostuu glukoosi- ja galaktoosiosasta. Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on valmiiksi pilkottu, jolloin tuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille. Valio Eila® tuotteissa laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa menetelmää, minkä takia ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. 

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta.

Lisätty sokeri on tärkeää tuotteiden rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri vahvistaa esimerkiksi tuotteessa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (5 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g / 100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g / 100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g / 100 g).

Tutustu Valion erilaisiiin tuotteisiin

Valion välipalavalikoimasta löytyy laaja valikoima tuotteita, joissa olemme kehittäneet reseptiä aloitettuamme sokerin vähennyksen. Tutustu tähän tuotteistoon. Kokonaan ilman lisättyä sokeria olevia maustamattomia välipaloja on myös tarjolla reilu valikoima. Jos kaipaa välipaloissaan makeutta ilman lisättyä sokeria, voi valita sokeroimattomia vaihtoehtoja. Nämä tuotteet on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi