Lisättyä vai luontaista sokeria?

Maitotuotteiden ravintosisältömerkintöjä tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito ja marjat sekä hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g / 100 g. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina sokereita.

Maidon luontainen sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokereita, koska maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia n. 5 g/100 g. Maidon luontaisesti sisältämä sokeri merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan ”sokereita” kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri.

Laktoosi on disakkaridi eli ns. tuplasokeri, joka koostuu glukoosi- ja galaktoosiosasta. Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on valmiiksi pilkottu, jolloin tuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille. Valio Eila® tuotteissa laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa menetelmää, minkä takia ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. 

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta.

Lisätty sokeri on tärkeää tuotteiden rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri vahvistaa esimerkiksi tuotteessa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g).

Tutustu Valion erilaisiin tuotteisiin

Valion välipalavalikoimasta löytyy laaja valikoima tuotteita erilaisiin tarpeisiin. Valio haluaa tukea kuluttajien mahdollisuuksia tehdä omassa ruokavaliossaan parempia valintoja mausta tinkimättä. Tarjoamme välipalavalikoimassa erilaisia välipalavaihtoehtoja; myös maustamattomia, sokeroimattomia sekä vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita.

 

 


Energiatarpeesi