Lisättyä vai luontaista sokeria?

Maitotuotteiden ravintosisältömerkintöjä tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito ja marjat sekä hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g / 100 g. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina sokereita.

Maidon luontainen sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokereita, koska maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia n. 5 g/100 g. Maidon luontaisesti sisältämä sokeri merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan ”sokereita” kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri.

Laktoosi on disakkaridi, joka koostuu glukoosi- ja galaktoosiosasta. Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on pilkottu, jolloin tuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille. Valio Eila® -tuotteissa laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa menetelmää, minkä takia ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. 

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia, fruktoosia ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin niiden valmistuksen aikana.

Lisätty sokeri on tärkeää tuotteiden rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri vahvistaa esimerkiksi tuotteessa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta

Tuotteen sisältämä kokonaissokeri (5 g/100 g) on kokonaan maidon luontaista sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Tuotteen sisältämä kokonaissokeri (9,6 g / 100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g / 100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g / 100 g).

Valion tuotteista vähemmän lisättyä sokeria

Valion välipalavalikoimasta löytyy laaja valikoima tuotteita, joissa on vähemmän lisättyä sokeria. Kokonaan ilman lisättyä sokeria olevia maustamattomia välipaloja on myös tarjolla reilu valikoima. Jos kaipaa välipaloissaan makeutta ilman lisättyä sokeria, voi valita sokeroimattomia vaihtoehtoja. Nämä tuotteet on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi