Kinuskikissan piparminttu-putouskakku

Reseptiyhteistyö: Kinuskikissa

Kinuskikissan piparminttu-putouskakku

Reseptiyhteistyö: Kinuskikissa

Tämän kakun ideointi lähti kahdesta teemasta. Halusin muokata red velvet -kakusta jouluisen version, toisaalta olen haaveillut amerikkalaisten karkkikeppien makuisesta kakusta, joka olisi väriltään raikkaan puna-valkoinen. Ajatukset yhdistyivät, kun punaisen kakkupohjan täytti piparmintun makuisella kreemillä ja koristeli kaksivärisillä valkosuklaavalumilla.

4 h

Ainekset14 n. 14 annosta

Pohja

200 g
karpaloita
3 ½ dl
vehnäjauhoja
2 dl
perunajauhoja
1 tl
ruokasoodaa
2 tl
piparkakkumaustetta
4 kpl
munia
3 ½ dl
sokeria
1 dl
rypsiöljyä
200 g
punaista elintarvikeväriä

Kostutus

3 dl
Valio rasvatonta maitoa

Piparminttukreemi

600 g
275 g
4 dl
tomusokeria
1 dl
vaniljakreemijauhetta
1 rkl
piparminttuaromia

Täytteeseen

500 g
tummia viinirypäleitä

Valuva valkosuklaakuorrute

100 g
valkosuklaata
½ dl
punaista pasta- tai geeliväriä

Koristeet

marenkeja
vaahtokarkkeja
piparkakkuja
irtokarkkeja
suklaakuorrutettuja pähkinöitä
suklaakuulia
mintunoksia

Ohje

  1. Sulata karpalot ja soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä keskenään jauhot, ruokasooda ja piparkakkumauste. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja sitten vuorotellen jauhoseosta, karpalososetta, öljyä ja kermaviiliä. Värjää pastavärillä.
  2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa pohja heti paistamisen jälkeen, niin saat sen painumaan tasaisemmaksi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
  3. Ota tuorejuusto ja voi ajoissa jääkaapista, jotta ne pehmentyvät huoneenlämpöisiksi. Yhdistä vatkaimella sekoittaen. Lisää noin puolet tomusokerista ja välissä kreemijauhe, joka sitoo rakenteen kiinteäksi. Lisää sitten loput tomusokerista ja piparminttuaromi.
  4. Leikkaa viinirypäleet pituussuunnassa kahtia.
  5. Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Levitä päälle noin kolmasosa kreemistä ja puolet viinirypäleistä. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita kanneksi viimeinen pohjalevy. Kostuta.
  6. Levitä loput kreemistä kakun pinnalle. Tasoittaminen helpottuu, kun teet kuorruttamisen kahdessa osassa käyttämällä kakkua välillä jääkaapissa tai pikaisesti pakastimessa. Nosta lopuksi jääkaappiin, jotta kreemi jähmettyy ennen suklaavalumia.
  7. Laita paloiteltu valkosuklaa ja kerma kattilaan. Lämmitä lieden pienimmällä teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Värjää puolet kuorrutteesta punaiseksi pasta- tai geelivärin avulla. Älä käytä nestemäistä väriä.
  8. Ota pieneen lusikkaan kumpaakin kuorrutetta ja valuta noroina reunaa pitkin. Osa valumista voi jäädä lyhyemmiksi ja osa ulottua kakkulautaselle saakka. Levitä samalla kuorrutetta parin senttimetrin verran kakun päälle. Peitä kuorrutteen raja koristeilla, kuten marengeilla, vaahtokarkeilla, halkaistuilla piparkakuilla ja irtokarkeilla.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›